Nastal čas na nakladanie domácej kapusty: Poradíme, ako na to!

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Nakladáte si doma kapustu?

S nastrúhanou kapustou sa pri nakladaní pracuje ľahšie

Postupujúca jeseň je znakom toho, že je najvyšší čas pripraviť si kameninový súdok a naložiť do neho kapustu. Aby sme si na vianočnej kapustnici alebo nezameniteľnom domácom segedíne mohli pochutnať, treba dodržať niekoľko jednoduchých, no veľmi dôležitých pravidiel. Nechceme predsa, aby sa nám výsledok našej práce zmenil na zapáchajúcu a mazľavú masu.


Príprava je dôležitá

V prvom rade je potrebné pripraviť si súdok a poctivo ho umyť. Najlepšie poslúži voda s octom, ktorá má výborné čistiace účinky a zároveň ide o “domáci” prostriedok.

Ďalším a azda najdôležitejším bodom je výber správnej kapusty. Za absolútnou väčšinou neúspechov pri nakladaní stojí zlá kapusta. Kupovať treba zimnú, ktorú spoznáme podľa toho, že je ťažšia, tuhšia, listy sú pevnejšie na sebe a pri dotyku akoby vŕzgajú. Vrchné listy zároveň bývajú sfarbené do fialova. Ak máme k dispozícii 20 litrový sud, sme schopní naložiť až 40 kg strúhanej kapusty.


Mohlo by vás zaujímať: Kvasená kapusta je extra zdravá, ale nie z obchodu: Spravte si doma vlastnú!


S nastrúhanou sa pracuje ľahšie

Situáciu značne uľahčí, ak si kúpime zimnú kapustu už nastrúhanú. Často ju tak nachádzame aj na trhoch či vo dvoroch domácich hospodárov a to špeciálne na Záhorí.

Ak nemáme takúto možnosť, práce s nakladaním bude o niečo viac. Treba ju teda očistiť od vrchných listov, prekrojiť a zbaviť sa tvrdej časti. Následne strúhame na rezance do veľkej nádoby, najlepšie do detskej vaničky. Ide o pracný proces, ktorý vyžaduje trpezlivosť a silu v rukách.

Na domácu nakladanú kapustu potrebujeme:

  • zimnú kapustu podľa veľkosti sudu
  • chren
  • 4 jablká
  • 15-20 g soli na 1 kg kapusty
  • balíček rasce
  • čierne korenie

Mohlo by vás zaujímať: Vitamínová bomba menom kvasená kapusta: Tu sú tipy, ako si doma vyrobiť tú naj!


Šliapanie nie je najlepšie

Sud si najskôr môžeme na spodku vystlať niekoľkými celými kapustnými listmi. Pripravíme si tiež koreninovú zmes, soľ zmiešame s rascou a čiernym korením podľa chuti. Očistíme chren. Následne môžeme začať nakladať.

S nakladaním kapusty sa často spája šliapanie, ide o sympatickú tradíciu, no pre dospelých ľudí je o niečo praktickejšie používať ruky. Kapusta totiž musí byť naložená skutočne natesno, ak bude príliš voľná, dostane sa k nej vzduch, čo ju môže skaziť.

Dôležitá je šťava

Po každých pár centrimetroch naloženej kapusty, ktorú poriadne utlačíme hánkami, posypeme hornú vrstvu zmesou soli a korenia, pravidelne tiež pridávame chren aj jablká. Kvôli soli začne kapusta čoskoro púšťať šťavu. Ak jej je priveľa, môžeme ju zo sudu vyberať šálkou. Zatiaľ ju však nevylievame, v prípade, že kapusta na konci nebude púšťať dosť šťavy, môžeme ju ešte využiť.


Mohlo by vás zaujímať: Sezóna kvasenej kapusty sa začína: Natlačte si vlastnú – tu sú overené recepty!


Kapustu treba zaťažiť

Takto postupujeme do výšky približne desať centimetrov pod okraj sudu. Kapusta by mala byť kompletne ponorená. Vtedy môžeme opäť obsah zakryť kapustným listom, no predovšetkým ho musíme poriadne zaťažiť. Najlepšie poslúžia dosky, na ktoré uložíme ťažký kameň, prípadne veľkú zaváraciu fľašu napustenú vodou. Sud zavrieme a do žliabku nalejeme vodu, ktorá zabraňuje vniknutiu vzduchu. Vodu sem takisto pravidelne dolievame aj počas procesu kvasenia.

Kapustu kontrolujte

Sud uložíme na mesiac na miesto s teplotou medzi 15 a 20 stupňov. Pravidelne kontrolujeme, či má dostatok vody a po niekoľkých týždňoch ju prenesieme na chladnejšie miesto, napríklad do pivnice, prípadne na balkón, ak bude teplejšia zima. Kapustu môžeme konzumovať už po troch týždňoch a vydrží niekoľko mesiacov.

Náš tip: Ak máte na jar ešte dostatok kapusty a bojíte sa, že sa skazí, zavarte ju do pohárov. Takto vydrží ešte niekoľko ďalších rokov.


Ako nakladáte doma kapustu vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (15)

  • milan 06.11.2017, 18:58

    toto

  • milan 06.11.2017, 18:54

    toto je recept na pravu kvasenu kapustu ked tlačime doma kapustu každy rok už hadampar desaťroči davame si do misky vždy kamennu sol rascu cele anove korenie bobkove listy a jeden alebo dva baličky nakladača podla množstva kapusty zaroven struhame kapustu cibulu a cviklu na dno sudka davame jablčko a par korenov chrenu ked sa otvori sud ked ju chceme konzumovať tak ma krasnu červenu farbu a krasne vonia

  • Patrick 02.11.2017, 01:59

    VITAJTE VO SVETE ILLUMINATI: Klub RICH FAMOUS INFLUENCE, STAR, je svet najstaršie a najväčšie bratstvo pozostávajúce z 3 miliónov členov. My sme jedna rodina pod jedným otcom, ktorý je najvyššou bytosťou. V Illuminati veríme, že sme sa narodili v raji a žiaden člen by sa nemal v tomto svete bojovať. Ak váš život nejde tak, ako to chcete, a chcete ho zmeniť, pridajte sa k Illuminati dnes, aby získali 4000 dolárov každých 3 dni a členstvo vo výške 1500000 dolárov požehnanie pre robenie a spájanie sa s tým, čo máte radi najlepšie E-mail: agentpatrick5@gmail.com alebo Čo nás aplikuje +19419447957 Poznámky Serious Member Apply

  • oldomachac 27.10.2017, 21:57

    recepty, recepty, rad by som videl 20litrovy sud naplneny 40 kg zimnej kapusty postruhanej, robim kapustu uz viac ako 40 rokov, este sa mi nikdy nepodarilo dostat- natlacit do 36litroveho suda viac ako 40 kg kapusty a to uz bol plny az po vrch, a co sa tyka zavarania sudovej kapusty??????? dobre vykvasena kapusta a dobre skladovana vydrzi aj viac ako rok (pokial sa nezie prv), mam to vyskusane, netreba ju teda dehonestovat zavaranim, este teraz mame z vlanajska a je, ako by bola vykvasena vcera, krasna biela, tvrda-vrzgajuca v ustach, a kysla ako,,,slak,,,, a len kapusta a sol, bez ostatnych chuti

  • Jozef 27.10.2017, 19:12

    ja dávam na spodok strapec hrozna

  • adamko 27.10.2017, 17:56

    Neskoro radíte. Zajtra už mastím na obed kyslú kapustičku so zemiakovou kašou a údeným.

  • katarina 27.10.2017, 14:47

    Kvasená kapusta len so soľou - to je záhorácka kapusta. Kapusta na stredoslovenský spôsob - s rascou, bobkovým listom, čiernym a novým korením....

  • ebraxi 27.10.2017, 14:07

    Kapustu kupujem v Stupave. Na 1kg kapusty 20g soli spolu premiešam vo vaničke, nechám pár hodín postáť, občas pomiešam, potlačím. Kapusta zmäkne, pustí šťavu, potom sa ľahko nakladá do súdka. Zaťažím ju, do jarku dám vodu a uložím v kuchyni. Po 2-3 týždňoch putuje do studenej špajze. Už sa teším na dobrú domácu kapustičku.

  • kutil 27.10.2017, 13:24

    Stanly má pravdu, pravé stupavské zelé je len so soľou. Raz som ju robil, nebola zlá, ale len tak akurát na český trojboj, alebo segedín. Ale zajesť si ju napr. k zabíjačke, alebo ku granadíru - tam už treba pridať nejaký ten chren, feferónku, mrkvu, cibuľu ...

  • emilia 27.10.2017, 12:47

    Kôpor do kapusty???? To som ešte nevidela ani nejedla.

1 2 >

Pridať komentár