Výborné krémové rizoto, ktoré keď raz ochutnáte, iné si pripravovať nebudete. Dá sa pripraviť na všemožné spôsoby a vždy chutí vynikajúco. My si ho pripravíme so šampiňónmi, sušenými paradajkami a olivami, no skúšajte aj iné variácie podľa vašich chutí a obsahu vašej chladničky.
Potrebujeme:
- 200 g ryže Alborio
- 200 g šampiňónov
- 7-8 väčších kúskov sušených paradajok v oleji
- červenú cibuľu
- hrsť nakrájaných čiernych olív
- hrsť nastrúhaného parmezánu
- zeleninový vývar
- maslo
- olej
- kurkumu
- soľ
Postup:
Nachystáme si ryžu typu Alborio. Taktiež môžeme použiť aj iný druh napr. Carnaroli, tieto dve ryže by mali byť dostupné v klasických supermarketoch. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Rizoto s bazalkovým pestom: Zvládne ho pripraviť naozaj každý |
|
Na masle a pár kvapkách oleja si opražíme nakrájané šampiňóny. | |
Pripravíme si sušené paradajky a olivy tým, že ich nakrájame na malé kúsky. | |
Mohlo by vás zaujímať: Rizoto, polievka či zapečená pochúťka: Na týchto zeleninových receptoch si pochutíte! |
|
Dôležitou súčasťou rizota je zeleninový vývar, ktorý si uvaríme dopredu, poprípade použijeme ten, ktorý nám ostal z obedu. Vývar musí byť horúci. | |
Na dostatočnom množstve oleja opražíme cibuľku, ktorú osolíme. | |
Mohlo by vás zaujímať: Milujete hríby? Vyskúšajte niektorý z týchto troch receptov! |
|
K cibuli prisypeme ryžu a v oleji obalíme poctivo každé jedno zrniečko ryže. Pomaly, aby sa nám ryža nepripálila. | |
Malou naberačkou prilejeme vývar do ryže tak, aby bola celá ponorená. Prikryjeme a necháme vývar odpariť. Vždy, keď sa odparí, pomiešame ryžu a znova naberačkou pridáme vývar. Robíme to dokým nebude ryža hotová, čo bude približne po 25-30 minútach. | |
Mohlo by vás zaujímať: Zostala vám uvarená ryža? Skvelé, prichystajte z nej tieto dobroty |
|
Do ryže primiešame parmezán, ktorý spraví rizoto ešte krémovejšie. | |
Do hlbšej panvice dáme ryžu, ktorú posypeme kurkumou a zamiešame do nej šampiňóny. | |
Mohlo by vás zaujímať: Recept na sushi: Pripravte si doma tradičné japonské jedlo podľa VIDEA |
|
Pridáme olivy a paradajky a poriadne premiešame. |
Máte radi rizoto? Na aké spôsoby si ho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.
Zdieľať na