Praktické rady s koreňovou zeleninou: Takto si zachová chuť, farbu a vydrží dlho

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Mrkva bude mäkšia a chutnejšia, keď pri varení pridáte do vody trochu masla

Prípravu chutných a zároveň zdravých jedál si len ťažko dokážeme predstaviť bez zeleniny. Prekvapí vás niekedy v chladničke zvädnutá mrkva či petržlenová vňať? Alebo pri varení stratí svoju farbu a typickú chuť? Pokúste sa tomu predísť týmito šikovnými tipmi.


Vylepšite chuť mrkvy

Mrkva bude mäkšia a chutnejšia, keď pri varení pridáte do vody trochu masla. Varte ju vždy vcelku. Zachová si tak viac vitamínov a nestráca svoju lahodnú chuť.

Čerstvú mrkvu uchovávajte bez vňate. Zbytočne jej odoberá vlhkosť a rýchlejšie zvädne. Okrem toho tiež stráca arómu a chuť.

Petržlenová vňať dlhšie čerstvá

Aby ste uchovali zelenú petržlenovú vňať, posekajte ju nadrobno a vložte do pohára so slanou vodou. Ak vám zvädla už predtým, nestrachujte sa. Uložte ju na tanier a pokropte studenou vodou. Prikryte ju druhým tanierom a o pár hodín sa vňať „preberie k životu“.

Do chladu či do mrazu?

Skúsené gazdinky presne vedia, ako si urobiť zásoby petržlenovej vňate. Nasekať nadrobno, poriadne posoliť, natlačiť do pohára a uložiť do chladničky. Dlhodobo uskladniť sa dá aj inak. Posekajte ju nadrobno a naplňte ňou plastovú nádobu na ľad. Dolejte vodou a vložte do mrazničky. Zamrznuté petržlenové kocky si potom len vyťahujete podľa potreby a pridávate do polievky či omáčky.

Zeleninová vňať

Zeleninu aj zeleninovú vňať krájajte vždy nehrdzavejúcim nožom, aby ste neničili vitamín C. Nasekanú vňať sypte až do hotového pokrmu. Zachová si svoju vôňu a chuť.


Mohlo by vás zaujímať: Varená zelenina môže byť niekedy prospešnejšia ako surová: Ktoré druhy jesť ako?


Zvädnutá zelenina

Ako ju vzkriesiť? Namočte ju do studenej vody a pridajte ocot. Koreňová zelenina získa pôvodnú čerstvosť. Podobný trik môžete využiť napríklad aj pri hlávkovom šaláte. Zvädnuté listy ponorte na 15 minút do citrónovej vody. Vyrovnajú sa a získajú späť svoju farbu.

Pripálená zelenina

Ak sa vám stala malá nehoda a chcete pripálenú zeleninu vyhodiť, nerobte to. Jedlo ešte môžete zachrániť. Pripálené kúsky odstráňte a ostatnú zeleninu preložte do druhého hrnca. Pridajte korkovú zátku a spolu s jedlom prevarte. Korok nasaje horkú chuť pripečeného jedla.

Nestratí farbu

Pri varení zeleniny nasypte do vody trošku sódy bikarbóny. Aby vám nesčernel zeler, vložte ho pred varením do octovej vody. Ak varíte huby, špargľu a zemiaky, do vody nakvapkajte trochu citrónovej šťavy. Zabráni to zožltnutiu.

Cesnak očistíte raz-dva

Ak potrebujete rýchlo očistiť veľa cesnaku, pred ošúpaním ho namočte na chvíľu do horúcej vody. Pôjde vám to ľahšie. Po očistení vám môžu ruky zapáchať. Potrite ich plátkom zeleru a nepríjemný pach sa razom vytratí.

Cesnak sa pri krájaní lepí na nôž. Pomôžete si tým, že ho predtým posypete soľou. Tak sa bude aj ľahšie roztierať.


Mohlo by vás zaujímať: Odhaľte dusičnany v zelenine: V ktorej je ich najviac a v ktorej najmenej?


Čo s kopou cesnaku?

Nemáte miesto v chladničke či mrazničke a chcete uskladniť väčšie množstvo cesnaku? Potom skúste toto: na mäsovom mlynčeku pomeľte kilo cesnaku, roztopte jeden stužený tuk a pridajte soľ. Cesnakovú zmes poriadne premiešajte a naplňte do menších pohárov. Nechajte ich úplne vychladnúť a odložte na tmavé miesto.

Druhou alternatívou je cesnak očistiť, umyť a pokrájať na menšie kúsky. Následne ho natlačte do pohárov a zalejte studenou vodou. Dobre ich uzavrite a na miernom plameni sterilizujte približne dve hodiny.

Aby vás cibuľa nerozplakala

Ak vás oči pri krájaní cibule štípu a slzia, prelejte ju vriacou vodou. Alebo si dajte kúsok chleba, prežúvajte, ale neprehltnite ho. Poslúži ako ochranný filter. Cibuľu, nôž a lopár oplachujte často studenou vodou.

Krajšia farba a chuť

Pri pražení cibule ju zasypte trochou hladkej múky alebo cukru. Nadobudne zlatistú farbu a bude lepšie chutiť. Smažte ju však na miernom ohni, aby nestvrdla a nevysušila sa.

Ľahšie šúpanie

Ak musíte ošúpať väčšie množstvo cibule s tenkou šupkou, ponorte ju na chvíľu do horúcej vody. Alebo ju môžete dať na 10 minút do poriadne vyhriatej rúry. Potom vám pôjde jednoducho vytlačiť rovno zo šupky.


Mohlo by vás zaujímať: Jablká, cibuľa, mrkva či zemiaky: Skladujte ich správne a tešte sa z nich celú zimu


Keď ju neminiete celú

Cibuľu treba po rozkrojení spotrebovať čo najskôr, ideálne v priebehu jedného dňa. Ak to nestihnete, posypte prekrojenú cibuľu soľou alebo potrite masťou. Takto zostane dlhšie čerstvá.

Červená repa nestratí farbu

Aby si repa zachovala peknú farbu, nesmiete ju šúpať ani odrezať jej konce pred varením. Uvarte alebo upečte ju vcelku. Potom ju ošúpte a pokrájajte. Zalejte vínnym octom, do ktorého môžete pridať trochu rasce. Najlepšie ju uchováte v hlinenej nádobe.

Reďkovky vydržia dlhšie

Aby vám ostali reďkovky dlhší čas čerstvé, umyte ich, uložte do misky so studenou vodou a dajte do chladničky.

Sušená zelenina

Nemáte miesto v pivnici, kde by ste mohli uskladniť koreňovú zeleninu? Nasušte si ju do zásoby. Pokrájajte ju na plátky alebo kolieska a usušte na radiátore či pod ním. Zelenina sa scvrkne, no po uvarení získa svoju pôvodnú veľkosť. A to všetko bez zbytočnej soli a so zachovaním dôležitých vitamínov.


Aké ďalšie užitočné tipy na spracovanie koreňovej zeleniny poznáte vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár