Skvelý guláš štyrikrát inak: Vyskúšajte kotlíkový, polievkový, slepý aj mexický

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi guláš?

Guláš je rokmi overená klasika, na ktorú mnohí nedajú dopustiť

Guláš je rokmi overená klasika, na ktorú mnohí nedajú dopustiť. Aj kvôli tomu existuje množstvo alternatív jeho prípravy Okrem klasického hustého kotlíkového to je aj lahodný poliekový, ale aj menej častý mexický a tiež slepý. Inšpirujte sa teda štyrmi gulášovými receptmi.


Klasický kotlíkový guláš

Potrebujeme:

  • 800 g hovädzej glejovky
  • 5 ks cibule
  • 4 strúčky cesnaku
  • 3 PL masti
  • 2 PL sladkej mletej papriky
  • 1 PL ostrú mletú papriku
  • paradajkový pretlak
  • nové korenie
  • bobkový list
  • majoránku
  • rascu

Postup: Na začiatok si pripravíme mäso, ktoré odblaníme a naporcujeme na kocky vo veľkosti medzi 3 a 5 centimetrami. Kocky osolíme, pridáme tiež čierne korenie a mletú rascu podľa chuti. V hrnci si necháme rozpáliť masť, na ktorej opražíme na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Cibule musí byť v guláši na pohľad aspoň toľko, ako mäsa, rozhodne ňou nešetrite. Keď cibuľa stmavne, pridáme mäso, ktoré restujeme približne 10 minút. Poctivo miešame. Pridáme sladkú i ostrú mletú papriku a tiež bobkový list, majoránku a nové korenie. Dodáme trochu paradajkového pretlaku a restujeme niekoľko minút. Zalejeme vodou a dusíme, kým nebude mäso mäkké. V prípade potreby dolievame teplú vodu. Podávame s knedľou alebo čerstvým chlebom.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Klasika menom segedínsky guláš: Spoznajte chuť a pýchu Maďarska


Slepý guláš

Potrebujeme:

  • 1 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 PL masti
  • 1 PL sladkej mletej papriky
  • 1 PL ostrej mletej papriky
  • klobásu
  • majoránku
  • soľ, čierne korenie

Postup: Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky, nakrájame si tiež cibuľu a na kolieska aj klobásu. Roztopime masť. Na nej restujeme cibuľu, kým nie je zlatistá. Vtedy pridáme klobásu a tiež mletú papriku. Dodáme zemiaky, premiešame a zalejeme vodou. Necháme podusiť pod pokrievkou asi desať minút. Z času na čas premiešame a sledujeme, kým nezačne guláš hustnúť a zemiaky nebudú uvarené. Vtedy ešte varíme 5-10 minút na miernom plameni, aby guláš získal správnu konzistenciu. Podávame s chlebom, cestovinami alebo knedľou.


Mohlo by vás zaujímať: Guláš trochu inak: Vyskúšajte niektorú z našich variácií na toto obľúbené jedlo


Gulášová polievka

Potrebujeme:

  • 350 g bravčového pliecka
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 paradajky
  • 4 zemiaky
  • 1 papriku
  • 1 ČL mletej rasce
  • olivový olej
  • soľ, čierne korenie

Postup: Mäso nakrájame na kocky. Rozpálime si olivový olej, na ktorom osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Po chvíli pridáme cesnak. Keď bude cibuľa zlatistá, pridáme na malé kúsky nakrájanú paradajku a papriku. Podusíme, dodáme mäso a mletú papriku s rascou. Dusíme 10 až 15 minút pod pokrývkou. Podlejeme a polievku zahustíme nastrúhaným zemiakom. Varíme ďalšiu polhodinu a sledujeme, či má gulášová polievka dostatok vody. Keď mäso zmäkne, pridáme na kocky nakrájané zemiaky. Varíme, kým nie sú mäkké.


Mohlo by vás zaujímať: Americký youtuber na Slovensku: Máme hrozné cesty a krásnu prírodu. Ako dopadlo v teste jedlo?


Mexický guláš

Potrebujeme:

  • 500 g hovädzieho predného
  • 2 cibule
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • 50 g hladkej múky
  • konzervu hrášku
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Postup: Na oleji osmažíme cibuľu, pridáme na kocky nakrájané hovädzie. Sprudka opečieme a miešame. Dosypeme čierne korenie a soľ a dodáme paradajkový pretlak. Podlejeme vodou a dusíme pod pokrievkou. Keď mäso zmäkne, pridáme hrášok, následne nasypeme hladkú múku ako zápražku, podlejeme a varíme na miernom ohni ešte 10 minút. Podávame s ryžou a strúhaným tvrdým syrom.


Aký guláš si doma najčastejšie pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje recepty v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (8)

  • Adriii 10.11.2017, 13:58

    Fero mas pravdu do gulasu sa ziaden paradajkovy pretlak nedava.Nevysvetluj viac nikomu, dneska je kazdy odbornik na vsetko, potom sa cudujme ze to tak aj vyzera ked murar robi kuchara a naopak.

  • fero 09.11.2017, 08:44

    sven01 ,,paradajkovy pretlak sa do gulasu bezne dava" veď to je tá tragédia tzv. receptov ,,inak" . Chápeš ? Potom to dopadne ako s tým šóletom, keď namiesto husaciny dala Sára hovädzie, namiesto husacej masti dala loj, namiesto fazule dala kukuricu a namiesto zeleniny dala trávu. To bol ,,šólet inak" a Icik sa čudoval, že čo na tom šólete vidia. Mám ale obavu, že to je za obzorom tvojho chápania.

  • oldomachac 08.11.2017, 23:15

    moj znamy za onych casov, montazi po republike, si nosil v poharoch zavieckovany ,,,slepy gulas,,, on ho ale volal ,,,, turisticky,,,,,, obsahoval: zemiaky, vodu, MČP, pepr, sol, majoran a kocku masoxu-rozvarenu,........

  • peter 08.11.2017, 21:33

    Guláš na spôsob blbec. Paradajkový pretlak v guláši sa ani nedá ospravedliť. Taktiež 4 stúčky cesnaku na 800 g mäsa je bez urážky postup experimentátora v podobe gazdinej, ktorej z ľútosti nikto nepovedal, že radšej nech niečo uštrikuje. Je tisíce gulášov, ale keď tam nie je ŽIVÁ paprika a paradajky tak je to len falzifikát spisovateľa receptov.

  • sven01 08.11.2017, 18:58

    paradajkovy pretlak sa do gulasu bezne dava, niekedy vyskusaj, a je to hlavne kvoli farbe, nesmie sa to s nim prehnat aby gulas nechutil po paradajkach.

  • Jozef 08.11.2017, 17:14

    že mexický, odkedy mexiČania robia guláše?? ktorý keket vymyslí takúto sprostosť?

  • fero 08.11.2017, 10:43

    prepáčte ja fero som keket.

  • fero 08.11.2017, 07:54

    Vždy keď sa objaví recept ,,inak" treba čakať pohromu. Aj teraz. Rajčinový pretlak do gulášu nepatrí aj kedˇ je ,,inak" ( ku cti však Vám patrí, že ste tam nevtrepali kečup ). No a slepý guláš k klbásou nie je slepý guláš. Inak sa to dá jesť podľa hesla ,, Voľačo sa jesť musí"

1

Pridať komentár