Pochúťka menom segedínsky guláš: Vyskúšajte overený recept i verziu bez mäsa

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Varievate segedínsky guláš?

Populárny segedínsky guláš je pochúťkou, na ktorú jednoducho v slovenskej kuchyni nedáme dopustiť

Szeged, známy aj ako Segedín, je štvrté najväčšie mesto našich južných susedov. Nám sa však už pravdepodobne navždy bude spájať so skvelou pochúťkou, na ktorú jednoducho v slovenskej kuchyni nedáme dopustiť.


Segedínsky guláš nemá s maďarským mestom až tak veľa spoločného. V Maďarsku sa mu totiž hovorí sikulský guláš. Čo teda spája Segedín a segedín nie je dôležité. Základ je, že týmto jedlom nemáte čo pokaziť. A to dokonca ani vtedy, ak ho uvaríte bez mäsa alebo kyslej smotany.

Klasický segedín

Potrebujeme:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 1000 g bravčového pliecka
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 cibuľu
  • maslo
  • sladkú mletú papriku
  • bobkový list
  • čierne korenie a soľ

Postup: Bravčové mäso očistíme, zbavíme šliach a nakrájame na kocky. Nakrájame cibuľu a rovnako kyslú kapustu, aby v segedíne neplávali príliš veľké kúsky. Cibuľu orestujeme, keď je zlatistá, pridáme mäso. Okoreníme ho čiernym korením, soľou a paprikou, dodáme tiež bobkový list. Podlejeme pohárom vody alebo vývaru a necháme ho dusiť, kým nebude mäkké. Vtedy pridáme kyslú kapustu a varíme spoločne približne 15 minút. Ak je guláš príliš riedky, pridáme lyžicu polohrubej múky a poctivo premiešame, aby sme sa zbavili hrudiek. Po odstavení dodáme kyslú smotanu. Môžeme si z nej troška odložiť a použiť ju na výzdobu priamo na tanieri. Podávame s knedľou, cestovinami alebo chlebom.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Klasika menom segedínsky guláš: Spoznajte chuť a pýchu Maďarska


Vegetariánsky segedín

Potrebujeme:

  • 1 balenie sójových kociek
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 konzervu olúpaných paradajok
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1 kocku zeleninového bujónu
  • 2 cibule
  • 2 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 papriku
  • bobkový list
  • čierne korenie a soľ

Potrebujeme: Balenie sójových kociek zalejeme vriacou vodou a necháme zmäknúť. Posolíme a po niekoľkých minútach zlejeme vodu. Následne si rozohrejeme olej, na ktorom opražíme nakrájanú cibuľu. Po chvíľke pridáme scedené kocky, nech sa zbavia prebytočnej vody a zvonku pekne orestujú. Osolíme a pokoreníme ich, pridáme tiež sladkú papriku a bobkový list. Zalejeme vodou a pridáme kocku zeleninového bujónu a tiež na malé prúžky nakrájanú papriku. Kyslú kapustu medzičasom nakrájame na menšie kúsky. Do gulášu vylejeme trošku kapustnej vody a potom pridáme do hrnca aj samotnú kapustu. Povaríme menej ako 10 minút a zahustíme kyslou smotanou zmiešanou s polohrubou múkou. Možnosť je kyslú smotanu nahradiť sójovou a vytvoriť tak vegánsku verziu jedla. Podávame s knedľou, cestovinami, chlebom, prípadne s indickými plackami.


Mohlo by vás zaujímať: Americký youtuber na Slovensku: Máme hrozné cesty a krásnu prírodu. Ako dopadlo v teste jedlo?


Tipy pre vydarený segedín:

  • Pokiaľ máte domácu nakladanú kapustu, odkladajte si z nej šťavu. V prípade nevýraznej a málo kyslej chuti gulášu ju pridajte do hrnca.
  • Kapustu pred použitím prepláchnite pod tečúcou vodou.
  • Kapustu nezabudnite pokrájať, inak bude príliš veľká.
  • Pokiaľ kapustu kupujete, vyberajte takú, ktorá prešla mliečnym kvasením.
  • Vyhýbajte sa sladko-kyslej nakladanej kapuste.
  • Vývarom či vodou zalievame mäso tak, aby bolo zakryté. Počas varenia podlievame.
  • Kapusta sa musí s mäsom povariť, nestačí ju len pridať k hotovému mäsu.
  • Pokiaľ je kapusta príliš kyslá, nahraďte kyslú smotanu sladkou.
  • Ak nechcete využiť smotanu, nahraďte ju šálkou vlažného mlieka zmiešaného s polohrubou múkou.
  • V mäsovom guláši radšej využívajte čistú vodu ako bujón z kocky. 

Máte radi segedín? Na aké spôsoby si ho pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (7)

  • Artúš 22.11.2017, 22:27

    Len blázon dáva do jedla múku! Pritom stačí nastrúhať surový zemiak ako na halušky, ale ja to robím iba výnimočne, na zahustenie používajte vážení len a len vlastnú šťavu, skúste sa naučiť variť na tlmenom ohni a nebudete potrebovať ani zemiak... Gutten smacken

  • Lunka 22.11.2017, 20:20

    Tiez ho robim ako kutil pre hosti, pre nas vegansky so seitanom a sojovou smotanou. Chutil by aj Ferovi. Raz nam omylom priatelia zjedli nas, ved co bol vyborny. Ale my sme uz ich nemohli.:)))

  • diepresse 22.11.2017, 17:43

    Taká dobrota a sprasiť to sójovým mäsom? Ináč vegetarián je starý indiánsky výraz pre "neschopný lovec".

  • zidoteka 22.11.2017, 14:00

    fero. zostanes stale fero

  • kutil 22.11.2017, 09:33

    Mäso netreba podlievať, má dosť šťavy v sebe, tú si pustí po opečení a osolení - stačí prikryť a stíšiť plameň na minimum. Do segedínu zásadne nedávam vodu, mlieko ani múku, len šľahačkovú smotanu.

  • ujko 22.11.2017, 08:06

    najprv premyť kapustu a potom naliať kapustovú šťavu. To má akú logiku ?

  • fero 22.11.2017, 07:20

    Vegetariánsky segedín nie je segedín a preto je to blbosť, možno ešte väčšia ako preplachovanie kapusty.

1

Pridať komentár