Voňavý a chutný liek z prírody: Škorica je univerzálna, môže však aj škodiť

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi škoricu?

Škorica je univerzálny pomocník, môže však aj škodiť

Škorica je cenená nielen ako zdroj jedinečnej chuti a arómy. Dokáže tiež pozitívne vplývať na naše zdravie. Vážili si ju už Egypťania a tiež v starovekej Číne, kde bola používaná ako protilátka pri otravách, alebo ako prostriedok bojujúci proti zápche a problémom s močovými cestami. Rovnako dobre vplýva tiež na krvný obeh.


Voňavá kôra stromu

Odkiaľ sa škorica berie? Je to vlastne vysušená kôra škoricovníka cejlónskeho, stromu, ktorý sa najčastejšie vyskytuje v južnej Indii a na Srí Lanke. Tejto škorici sa hovorí pravá alebo cejlónska. Najčastejšie sa však z Ázie dováža takzvaná čínska zo škoricovníku čínskeho, známa tiež ako kasiová. Cejlónska je vzácnejšia a predáva sa v špecializovaných obchodoch, má tiež sladšiu chuť. Tyčinka cejlónskej škorice sa zároveň ľahšie melie. Čínska je zase o niečo tmavšia a tvrdšia, no v prvom rade ľahšie dostupná.

Pozitívne vlastnosti škorice:

  • pôsobí proti prechladnutiu a chrípke
  • znižuje cholesterol
  • podporuje chuť do jedla
  • zlepšuje trávenie
  • bojuje proti infekciám
  • znižuje množstvo cukru v krvi
  • bojuje proti celulitíde

Mohlo by vás zaujímať: Škorica je skvelá aj v lete: Pomáha pri chudnutí aj proti celulitíde!


Prírodný liek

Škorica je výborným zdrojom vlákniny, vápnika a železa. Je tiež prírodným antioxidantom, ktorý bojuje s voľnými radikálmi. Vďaka tomu spomaľuje starnutie buniek, dobre pôsobí proti chorobám obehovej sústavy a tiež znižuje pravdepodobnosť vzniku nádorov. Pomáha tiež organizmu chudnúť, keďže zrýchľuje metabolizmus. Jej vplyv na váhu sa tiež prejavuje v tom, že znižuje chuť na sladké a zároveň dodáva pocit sýtosti.

Antibakteriálna, antialergická, antimykotická

Bojuje tiež s baktériami, špeciálne so známou e.coli, ktorá je často spájaná s infekciami močového ústrojenstva. Pôsobí antialergicky a antimykoticky. Takisto sa hovorí, že už polka čajovej lyžičky denne znižuje takzvaný zlý cholesterol. Rovnaké množstvo škorice tiež údajne znižuje množstvo cukru v krvi, takže sa využíva pri liečbe cukrovky. Zároveň sa však odborníci zhodujú, že jedna lyžička je maximom, ktoré by ľudia mali denne konzumovať.

Náš tip: Je vhodným prostriedkom proti akné a ekzémom. Využiť sa v tomto prípade môže škoricová maska. Lyžičku medu zmiešajte s lyžičkou škorice a aplikujte na tvár. Nechajte pred spánkom pôsobiť a následne zmyte teplou vodou. Opakujte každé dva týždne.


Mohlo by vás zaujímať: Päť korení pre zdravie: Majú miesto aj vo vašej kuchyni?


Proti chrípke i prechladnutiu

Počas jesenných a zimných mesiacov, keď na nás útočí chrípka či prechladnutia pôsobí škorica rozohrievajúco. Špeciálne je tak cenená vo fáze, keď choroba ešte neprepukla naplno. Dobre však funguje aj proti horúčke. Nápoj s citrónom, škoricou a medom tak môžete užívať počas prechladnutia, ale aj ako príjemnú a chutnú prevenciu.

Pozor na obličky a pečeň

V súvislosti so škoricou sa však spomínajú aj negatívne účinky na organizmus. Špeciálne v škorice čínskej sa objavuje látka kumarín, ktorá môže škodiť pečeni a obličkám. Preto by si mali na ňu dávať pozor špeciálne tí ľudia, ktorí majú problémy s týmito orgánmi.

Keďže rôzne druhy škorice obsahujú rôzne množstvo kumarínu, je pomerne problematické odhadnúť, koľko je jej pre organizmus škodlivé. Odporúča sa však prijať maximálne 0,1 mg kumarínu na 1 kilogram ľudskej váhy. 


Máte radi škoricu? Ako často si ju doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • evelina 05.12.2017, 21:01

    Škorica je nedocenené korenie, spolu s pravým včelím medom je veľmi účinné prírodné antibiotikum, jedna čajová lyžička agátového medu a pol čajovej lyžičky mletej škorice zmiešať a zjesť ... namiesto tabletiek...

1

Pridať komentár