Poraďte si s chorobami počas celej zimy: Pomôže vám týchto 5 potravín

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Konzumujete počas zimy niektoré z týchto potravín?

Zázvor je počas zimy jednoducho nenahraditeľný

Aj vy patríte k ľuďom, ktorí sú v zime každú chvíľu chorí? Neviete si poradiť a netušíte, ako by ste mali svoju imunitu posilniť? Ak sa vyhýbate lekárom, stavte na potraviny, ktoré vám zaručene pomôžu zlepšiť obranyschopnosť prirodzeným spôsobom. Navyše bojujú proti vírusom i infekciám. To všetko vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a probiotík.


Rakytník

Málokto vie, že plody rakytníka obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ktorý chráni ľudské telo pred chorobami. Niektoré odrody majú viac ako 500 mg vitamínu C v 100 ml šťavy, čo je asi dvadsaťkrát viac, ako v pomaranči. Okrem vitamínov obsahujú plody tohto kra, ktorý pochádza z Ázie, aj dôležité minerály a biologicky aktívne látky. Z rakytníka sa môžu jesť plody surové, no dajú sa aj zamraziť. Počas choroby je veľmi účinný rakytníkový čaj.

Náš tip: Zaobstarajte si extrakt z rakytníka, ktorý dodá telu chýbajúce vitamíny i minerály a posilní tak obranyschopnosť tela.


Mohlo by vás zaujímať: Mocné bobuľky rakytníka: Posilnite nimi svoje zdravie a odolnosť aj vy!


Kyslá kapusta

Kyslá kapusta je vitamínová bomba, ktorá vám pomôže uchrániť sa pred chrípkou i nachladnutím. Vďaka vysokému obsahu vitamínov B, C, E a K, železa, horčíka, ale aj laktobacilom, patrí k najlepším prírodným probiotikám a najzdravším potravinám vôbec.

Prostredníctvom kapusty viete svojmu telu dodať množstvo dôležitých bioaktívnych látok a prečistiť organizmus od škodlivín. Kapusta pomáha bojovať s nádorovými ochoreniami, infekciami, vírusmi, posilňuje imunitu a zlepšuje aj funkciu mozgu.

Náš tip: Kyslá kapusta je účinnou prevenciou chrípky a preto ju konzumujte aspoň dvakrát do týždňa. Napríklad ako prílohu k zemiakom a mäsu.

Bryndza

Medzi potraviny, ktoré by ste v zime nemali vyradiť zo svojho jedálnička, patrí jednoznačne aj bryndza. Táto probiotická bomba znižuje vysoký krvný tlak, bojuje proti nádorovým ochoreniam a hlavne zlepšuje vašu imunitu. Tá býva počas zimného obdobia oslabená. V jednom grame bryndze nájdete až miliardu prospešných mikroorganizmov, ktoré zlepšujú obranyschopnosť. Patri tiež medzi unikátne slovenské výrobky.

Náš tip: Pripravte si bryndzovú nátierku, ktorá je mimoriadne nenáročná. Stačí zmiešať 250 g bryndze a 100 g mäkkého masla. Podávajte s cíbikmi a čerstvým pečivom.

Zázvor

Zázvor je počas zimy nenahraditeľný. Najčastejšie sa z neho pripravuje čaj a to zaliatím nastrúhaného zázvoru vriacou vodou. Pridaním citrónovej šťavy a lyžičky medu slúži ako výborná prevencia alebo liečba chrípky, prechladnutia a zápalu horných dýchacích ciest. Kúsok ošúpaného zázvoru sa pri bolestiach hrdla odporúča aj žuť a premieľať pár minút v ústach.

Náš tip: Ak vám zázvorová chuť vadí, skúste do čaju pridať mätu alebo bazu, ktoré ju zjemnia. Denná dávka by nemala prekročiť štyri gramy, ak je zázvor čerstvý a jeden gram ak je v sušenej podobe.


Mohlo by vás zaujímať: Problémy s imunitou? Pomôže vám hliva vo všetkých svojich podobách


Hliva ustricová

Hliva ustricová je plná vitamínov B, C, D a K, proteínov, sterolov, zinku, selénu, železa, ale i hubovej vlákniny, vďaka ktorej sa z tela dostávajú von škodlivé látky. Najvýznamnejšiu rolu však zohráva stopka hlivy, ktorá je plná betaglukánu, ktorý pomáha telu bojovať s rakovinou a zvyšuje odolnosť tela voči baktériám a vírusom. Glukány sa využívajú v medicíne pri  liečení chorôb veľmi často, keďže nepoškodzujú organizmus a nemajú negatívne vedľajšie účinky.

Na prípravu hlivy potrebujeme:

●       trs hlivy

●       kúsok masla

●       cibuľku na orestovanie

●       zeleninu podľa chuti (mrkvu, papriku, tekvicu..)

●       soľ a korenie

Postup: Hlivu rozoberte, tvrdé časti odkrojte a klobúčiky nakrájajte na pásiky. Na panvici si zatiaľ rozpusťte kúsok masla, na ktorom orestujete cibuľku. Po chvíli pridajte hlivu a všetko spolu osoľte, okoreňte a opečte. Nakoniec pridajte zeleninu podľa chuti a premiešajte. Podávajte s chlebom, ryžou alebo cestovinami.


Ktoré zo spomínaných potravín si doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár