Tekvica chutí výborne aj na sladko: Vyskúšajte týchto 5 chutných dezertov

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pripravujete si tekvicu na sladko?

Tekvica je neodmysliteľnou zeleninou jesene

Tekvica je neodmysliteľnou jesennou zeleninou, bez ktorej to snáď už ani nie je ono. Objavuje sa v záhradách a domoch ako dekorácia, no tiež ju nájdeme už uvarenú v kuchyni. Sme zvyknutí na jej rôzne variácie, od lahodných krémových polievok až po prívarky alebo rizotá. Všetky tieto pochúťky sú však slané. Dá sa to však robiť aj inak a tekvicu použiť ako základ do skvelých dezertov.


Vláčna tekvicová bábovka

Potrebujeme:

●       260 g polohrubej múky (môže byť aj špaldová)

●       ½ čajovej lyžičky kypriaceho prášku

●       2 vajíčka

●       1 šálku tekvicového pyré

●       100 g hnedého cukru

●       2 PL medu

●       2 PL mlieka alebo vody

●       3 – 4 PL bieleho jogurtu

●       vanilkový extrakt

●       100 g masla

●       štipku soli

●       mletú škoricu, zázvor, muškátový oriešok

●       kakao (podľa chuti)

Postup: Najskôr zmiešame suché ingrediencie - múku, kypriaci prášok, soľ, škoricu, zázvor a muškátový oriešok. V inej nádobe vymiešame maslo, cukor a vanilkový extrakt. Po jednom pridávame vajíčka. Následne dodáme aj ostatné ingrediencie: múku, med, tekvicové pyré, jogurt, mlieko či vodu. Pokiaľ bude cesto suché, prilejeme ešte trošku mlieka. Ak sa rozhodnete, že pridáte aj kakao, do formy najskôr vylejte polovicu cesta a do zvyšku vmiešajte 2 polievkové lyžice kakaa. Pečieme na 190°C, približne 30 – 40 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Tekvica je aktuálna delikatesa: Objavte túto sezónu jej tajomstvá aj vy


Rýchle tekvicové poháre

Táto maškrta je vynikajúca, keď vás zaskočí nečakaná návšteva. Je jednoduchá na prípravu, nenáročná na čas a zároveň originálna a chutná.

Potrebujeme (na 4 porcie):

●       keksy alebo grahamové sušienky

●       200 g masla alebo kokosového oleja

●       350 g tekvicového pyré

●       med podľa chuti

●       tekvicové korenie

●       2 tégliky bieleho gréckeho jogurtu

●       mletú škoricu

Postup: Na miernom ohni rozpustíme maslo a rozdrvíme sušienky, ktoré následne poukladáme nad dno misiek alebo pohárov. Zalejeme rozpusteným maslom, aby sa spojili. Do jogurtu zamiešame med, do pyré korenie spolu so škoricou a medom. Do pohárov vrstvíme  pyré, sušienky a jogurt. Dobrotu môžete ozdobiť čokoládou alebo kakaom. Príprava trvá približne 10 až 15 minút.


Mohlo by vás zaujímať: Jesenná pochúťka menom tekvica: Tri variácie aj na váš stôl


Neodolateľné tekvicové truffles

Potrebujeme:

●       55 g smotanového syra

●       2 PL cukru

●       70 g tekvicového pyré

●       170 g grahamových sušienok

●       100 g bielej alebo horkej čokolády

●       tekvicové korenie

●       mletú škoricu

Postup: Na oleji alebo masle rozpustíme čokoládu. Potom pomocou ručného mixéra rozmixujeme smotanový syr spolu s cukrom. Následne pridáme pyré, rozdrvené sušienky, tekvicové korenie, škoricu a roztopenú čokoládu. Mixujeme 3 – 5 minút, aby sa ingrediencie spojili. Zmes prikryjeme potravinárskou fóliou a odložíme do chladničky na 24 hodín. Keď si zmes postojí, začneme z nej tvarovať guličky, ktoré podľa ľubovôle môžeme obaliť buď v kakaovom prášku alebo rozpustenej mliečnej čokoláde. Truffles necháme odstáť ešte 30 minút pred podávaním. Z jednej dávky vyjde asi 30 – 35 guličiek.   


Mohlo by vás zaujímať: Tekvica je zelenina aj pre vás: Očarí skvelou chuťou, postará sa o pevné zdravie


Voňavá tekvicovo-ovsená kaša

Aj milovníci teplých ranných kaší si nájdu niečo pre seba. Vyskúšajte túto ovsenú kašu napríklad v pochmúrne nedeľné ráno a uvidíte, ako sa vám zlepší nálada.

Potrebujeme:

●       1 – 2 veľké hrste ovsených vločiek

●       3 PL tekvicového pyré

●       1 šálku vody

●       1 hrušku

●       mletú škoricu

●       muškátový oriešok

●       med podľa chuti

●       vanilkový extrakt

●       oriešky

Postup: Do hrnca nasypeme ovsené vločky, ktoré krátko na sucho osmažíme. Zalejeme vodou, pridáme nadrobno nakrájané hrušky. Zmes varíme na miernom ohni. Keď začne bublať, oheň stíšime o jeden stupeň, pridáme tekvicové pyré, mletý muškátový oriešok, škoricu a štipku soli. Keď už bude kaša takmer hotová, pre chuť môžeme primiešať kúsok masla. Dochutíme medom a orieškami.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Vymeňte bábovku za tekvicový koláč s vôňou jesene


Tekvicový koláč

Potrebujeme:

●       1 väčšiu tekvicu (1 kg)

●       250 g hladkej múky

●       100 g masla

●       1 plechovku kondenzovaného mlieka

●       1 téglik smotany na šľahanie

●       2 PL kukuričného škrobu

●       2 PL melasy alebo medu

●       2 PL repkového oleja

●       3 vajíčka

●       mletú škoricu

●       štipku soli

Postup: Rúru predhrejeme na 200°C. Tekvicu rozkrojíme, ošúpeme a zbavíme semienok. Následne pokrájame na menšie kúsky a necháme piecť do mäkka, približne 1 hodinu. Medzitým si pripravíme cesto. Najskôr zmiešame suché ingrediencie (múka a soľ), potom pridáme maslo. Keď sa cesto začne drobiť, prilejeme 0,5 až 1 dcl vody, podľa potreby. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. Z upečenej tekvice urobíme pyré tak, že ju po vychladnutí dáme do mixéra a rozmixujeme. Potom do pyré pridáme kondenzované mlieko, smotanu na šľahanie, kukuričný škrob, med alebo melasu, vajíčka, olej, škoricu a soľ a dobre premiešame. Cesto vyberieme z chladničky, opatrne premiestnime do formy, zalejeme plnkou a pečieme 45 minút, pri teplote 200°C. 


Aké chutné dobroty si z tekvice pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár