Čokoláda bojuje proti infarktu, mŕtvici i obezite: Môžeme byť na nej závislí?

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Trpíte závislosťou na čokoláde?

Kvalitná čokoláda bojuje proti infarktu, mŕtvici i obezite

Všetko treba brať s rezervou. Špeciálne, ak hovoríme o čokoláde. Tú v priebehu posledných rokov skúmali v stovkách výskumoch, z ktorých vychádza, že jej vplyv na naše zdravie je skutočne pozitívny. Dôležité je však to s čokoládou nepreháňať. Zároveň nie je čokoláda, ako čokoláda. Ako to však vyzerá so závislosťami? Je rovnako návyková, ako napríklad drogy?


Psychická závislosť

Proces, ktorý sa pri konzumácii čokolády odohráva v mozgu, je v každom prípade identický. Ako drogy, tak čokoláda totiž v ľudskom mozgu aktivujú všetky centrá odmeny. "Čokoláda prispieva k uvoľňovaniu hormónu dopamín, ktorý hrá úlohu pri závislosti na nejakej látke," hovorí lekár a nutričný poradca Franck Senninger.

Môžeme ale považovať závislosť na čokoláde za rovnako silnú ako závislosť na nejakej droge? "Niektorí ľudia majú zlú náladu, keď nemajú svoju dennú dávku čokolády, ale to je všetko. Ak je pocit chýbajúcej dávky čokolády veľmi silný, ide nepochybne o oveľa závažnejšiu poruchu v príjme potravy," vyhlasuje Senninger.


Mohlo by vás zaujímať: Čokoláda propieva srdcu, mozgu aj psychike: Ktorú si však vybrať a koľko jej zjesť?


Sexuálny život neobohatí

Pokiaľ ide o údajné afrodiziakálne účinky, čokoláda bohužiaľ rozhodne váš sexuálny život neobohatí. Tento mýtus počiatok v prítomnosti fenylethylamínu v čokoláde. "Tento hormón sa síce vylučuje pri orgazme, ale nevyvoláva ho," upozorňuje lekár.

Čokoláda je však pre naše zdravie zlatou baňou. Obsahuje vitamíny B1 a B2, polyfenoly, horčík, fosfor a flavonoidy. V kakau je obsiahnutých viac ako 800 rôznych látok. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) v roku 2012 vydal priaznivý posudok ohľadom pozitívneho pôsobenia čokolády proti kardiovaskulárnym chorobám. Početné vedecké štúdie ukázali, že čokoláda má priaznivý vplyv na naše poznávacie schopnosti.

Čokoláda tiež kladne pôsobí na našu pamäť, je účinná proti arteriálnej hypertenzii či zápalom. Jedna švédska štúdia preukázala, že týždenná konzumácia 50 gramov čokolády u žien o 15 percent znižuje riziko mozgovej príhody.

Čokoládou proti obezite

Iné výskumy ukázali, že pravidelná, nie však prílišná, konzumácia čokolády znižuje riziko obezity. Jej antioxidanty totiž regulujú ukladanie tuku a kompenzujú kalórie, ktoré s ňou zjeme. Musíme však dávať pozor na "zneužívanie" čokolády. Táto pochúťka totiž často neobsahuje len kakao, ale aj tuk a cukor. Preto sa odporúča jesť radšej čiernu čokoládu, v ktorej je viac ako 70 percent kakaa. Podľa nedávnej americkej štúdie prispieva flavanol obsiahnutý v kakau k spomaleniu prirodzeného ubúdania pamäte spojeného s vekom.


Mohlo by vás zaujímať: 15 faktov o čokoláde, ktoré ste zrejme netušili: Je zdravá, odbúrava stres...a nevieme si bez nej predstaviť život!


Odborníci skúmajú pozitíva

Začnite hovoriť so "závislým" na čokoláde o jeho obľúbenej potravine, a on vám odpovie, že si práve kúpil niekoľko tabuliek svojho antidepresíva. Čokoláda uvoľňuje, zlepšuje náladu a stimuluje pamäť. Rovnako ako lekárnici v 18. storočí sú milovníci čokolády presvedčení o ich zdravotných účinkoch, ktoré sa teraz experti snažia vedecky dokázať. A dôkazov je dosť, najmä pokiaľ ide o kardiovaskulárne choroby.

Podľa jednej nemeckej štúdie vykonávanej osem rokov na 20 tisícoch ľudí znižuje každodenná konzumácia obmedzeného množstva čokolády (7,4 gramu denne) o 48 percent riziko mŕtvice a o 27 percent riziko infarktu. Účinok je ešte výraznejší pri dennej konzumácii desiatich až dvadsiatich gramov. "Tieto výsledky sú zjavne spojené s nízkou arteriálnou tenziou u milovníkov čokolády. Je to veľmi zaujímavé, pretože aj mierne zníženie artériovej tenzie znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb," usudzuje profesor André Vacheron z francúzskej Lekárskej akadémie. Iné výskumy ukazujú, že indiáni kmeňa Guna, ktorí žijú v Paname, vďačia za svoju nízku arteriálnu tenziu a nízku úmrtnosť na choroby srdca a rakovinu svojim kakaovým nápojom.


Máte radi čokoládu? Ako často a v akých množstvách si ju doprajete? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • Zuzi 29.11.2017, 13:01

    Hořká čokoláda mi moc nejede, ale mléčné čokoládky miluji. a oříškovou, bych se užrala.. Nebo mandle v čokoládě, lískový ořechy, slunečnice co je obalené v čokoládě mňam, nesmím projít kolem čokolády. jinak ořechy na přímo, hlavně kešu, druhé co miluji po čokoládě.

  • Tinka 24.11.2017, 04:53

    Jedna 200gr. s obsahom 50 gr. kakaa a viac na posedenie a ešte aspoň 1 v tom týždni. Mňamky. Mňamky. Alebo balík kešu v horkej čokoláde . Mňááámušky. Chrum, chrum..

1

Pridať komentár