Pagáče trikrát inak: Vyskúšajte klasické oškvárkové, bryndzové aj zemiakové

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi pagáče?

Pagáče sú skvelým slaným pečivom, ktoré sa výborne hodí aj ako príloha k polievke

Nájde sa len málo ľudí, ktorým by nechutili pagáče. Toto skvelé slané pečivo sa výborne hodí ako príloha k polievke, napríklad k hustej fazuľovej, ale tiež len na domáce pojedanie k pivu, vínu alebo aj čaju. Inšpirujte sa troma verziami, medzi ktorými nájdete jeden na klasické oškvarkové pagáče, ale tiež jednoduché a rýchle bryndzové a vegetariánske zemiakové.


Klasické oškvarkové pagáče

Potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 500 g mletých oškvarok
  • 250 g tuku na pečenie
  • 300 ml mlieka
  • 3 vajcia
  • 1 kocku droždia
  • 1 ČL cukru
  • soľ

Postup: Preosejeme múku, v ktorej si v strede vytvoríme jamku. Do nej nasypeme jednu čajovú lyžičku cukru a rukou nadrobíme droždie. Zalejeme teplým mliekom, ktoré ohrejeme na takú teplotu, aby nás nepálilo a zároveň bolo dostatočne zohriate. Po chvíli pridáme tuk na pečenie a dôkladne rozmiesime. Dodáme dve vajcia, zvyšok mlieka a soľ. Cesto necháme nakysnúť. Následne ho pomúčnime, rozvaľkáme a potrieme tretinou mletých oškvarkov. Cesto zložíme do tvaru obálky, necháme niekoľko minút nakysnúť. Takto pokračujeme ešte dvakrát. Cesto rozvaľkáme na výšku palca, nožom nakreslíme mriežku a vyrežeme okrúhle pagáče. Vrch potrieme vajíčkom a pečieme pri 200 stupňoch, kým nie sú hnedé.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché slané dobroty: Pochutíte si na nich vy aj vaši hostia


Rýchle bryndzové pagáčiky bez kysnutia

Potrebujeme:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g tuku na pečenie
  • 250 g bryndze
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vajce
  • rascu
  • ľanové semienka

Postup: Múku, tuk, semienka, rascu a bryndzu zmiešame a dôkladne vymiesime. Bryndzu môžeme nahradiť tiež nivou alebo strúhaným tvrdým syrom. Vytvarujeme maličké pagáčiky, ktoré uložíme na plech s papierom na pečenie. Vrch pagáčikov potrieme vajcom a ozdobíme troškou rasce. Pagáčiky pečieme asi 25 až 30 minút na 180°C.


Mohlo by vás zaujímať: Slané pečivo patrí k Vianociam, aj k Silvestru: Čím u hostí určite zabodujete?


Zemiakové pagáče

Potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • 100 ml olivového oleja
  • kocku droždia
  • 1 PL cukru
  • 250 g zemiakov

Postup: Droždie vymiešame s cukrom a odložíme bokom. Prisypeme múku, do ktorej postupne pridáme dve vajcia, mlieko, olivový olej a soľ. Necháme odpočívať aspoň 15 minút. Následne cesto dôkladne premiesime a necháme kysnúť aspoň polhodinu na teplom mieste. Kým stojí bokom, uvaríme do mäkka zemiaky v šupke. Cesto potom rozvaľkáme na hrúbku približne 1 centimeter. Zemiaky očistíme od šupky, nastrúhame a osolíme. Túto zmes nanesieme na cesto. To preložíme na polovicu a necháme ďalších 15 minút oddychovať. Rozvaľkáme ho, opäť ho preložíme na polovicu, čo zopakujeme ešte dvakrát. Na vrchu cesta vytvarujeme mriežku nožíkom, vyrežeme pagáče a potrieme ich vajíčkom. Posypeme rascou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C dokým nebudú zlatisto hnedé. 


Aké pagáče si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • sc51 13.12.2017, 20:00

    250 g tuku na pečenie. Ako možeš takto poje...ť klasický recept. Aký tuk - žiadny -na klasické pagáče potrebuješ bravčovú masť.

1

Pridať komentár