Nenapodobiteľný paprikáš na dva spôsoby: Ochutnajte skutočnú chuť Maďarska

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Varievate paprikáš?

Paprikáš je maďarské národné jedlo, ktoré ma nepochybne fanúšikov aj u nás

Paprikáš je maďarské národné jedlo, ktoré ma nepochybne fanúšikov aj u nás. Konieckoncov, maďarská kuchyňa mala vždy na tú slovenskú pomerne veľký vplyv. Klasický kurací papríkáš s cestovinami či domácimi haluškami je tak v repertoári mnohých kuchárok a kuchárov.


Mimochodom, viete, že papríkáš a perkelt nie sú tým istým jedlom? Do druhého menovaného nepridávame smotanu, obsahuje tiež menej papriky a cibule.

Maďarský kurací paprikáš

Potrebujeme:

  • 1 kg kuracieho mäsa
  • 500 g cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 papriku
  • 2 PL mletej sladkej papriky
  • 1 PL mletej štipľavej papriky
  • 2 PL bravčovej masti
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 smotanu na varenie

Na halušky:

  • 500 g polohrubej múky
  • vodu
  • vajce
  • soľ

Postup: V hrnci rozpálime bravčovú masť, na ktorej opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme lyžicu mletej sladkej papriky a podlejeme troškou vody. Do tohto základu pridáme pripravené mäso, ktoré osolíme a dusíme s malým množstvom vody pod pokrievkou. Následne dodáme na pásky pokrájanú čerstvú papriku a cesnak. Pridáme tiež lyžicu paradajkového pretlaku a dochucujeme sladkou a ostrou paprikou. Paprikáš tak chytí intenzívnu chuť a zároveň bude kvôli množstvu cibule dostatočne hustý. Keď bude mäso hotové, varíme paprikáš už bez pokrievky a necháme vodu postupne odparovať. Do smotany prihodíme dve lyžice horúcej šťavy, zmiešame a vlejeme do hrnca. Chvíľku za stáleho miešania povaríme a môžme odstaviť z ohňa.

Nič sa nevyrovná chuti paprikášu s domácimi haluškami. Tie pripravujeme klasicky zmiešaním múky s vajcom, vodou a soľou a následným “hádzaním” do vriacej osolenej vody. Ak vás omrzelo hádzanie, zadovážte si dávkovač halušiek. Po uvarení a scedení ich môžete premiešať s troškou olivového oleja alebo masti, aby sa nelepili.

Náš tip: Kuracie môžete nahradiť aj králikom, teľacinou, morčacím, ale aj bravčovým mäsom.


Mohlo by vás zaujímať: Kuracie minútky prídu počas týždňa vhod: Na stole ich máte za pár minút


Vegetariánsky paprikáš

Potrebujeme:

  • 1 smotanu na varenie
  • 2 cibule
  • 1 veľkú mrkvu
  • 4 papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 paradajky
  • 2 ČL sladkej mletej papriky
  • 2 ČL ostrej mletej papriky
  • olivový olej
  • bobkový list
  • soľ, čierne korenie

Postup: Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu. Keď začne mäknúť, pridáme na pásiky nakrájanú papriku, cesnak a pásiky mrkvy. Dochutíme soľou, čiernym korením a prvou lyžičkou papriky. Podlejeme natoľko, aby boli ingrediencie zakryté a necháme podusiť pod pokrývkou. Po asi desiatich minútach pridáme na kocky nakrájané paradajky a bobkový list, ostrú aj sladkú mletú papriku. Varíme ďalšiu štvrťhodinu. Na konci vmiešame do vege-paprikášu smotanu a povaríme, kým nebude dostatočne hustý. Podávame s haluškami alebo cestovinami.

Náš tip: Aby sa smotana v paprikáši nezrazila, vytiahnite ju dostatočne skoro pred použitím z chladničky. Takto sa oteplí na izbovú teplotu. Takisto môžete do nej zmiešať niekoľko lyžíc variaceho papríkašu, aby sa jednotlivé teploty priblížili.


Na aké spôsoby si paprikáš pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (8)

  • jaja 28.03.2018, 14:15

    nikdy nedavam do kuracieho paprikasu cesnak a ani zelenu papriku, staci par zakladnych ingrediencii a nie vseko "prechucovat" a kuracie meso treba naporciovat na kusky, nic neznasam viac, nez ked mi cele stehno zaliate omackou naserviruju ako paprikas, laci ma pravdu, najskor papriku na cibulku, oprazenu na masti do sklovita, az potom maso, naucil ma jeden kuchar finesu, lyzicu muly rozpustit v studenej vode a do toho primiesat kyslu smotanu, nie smotanu na varenie! tak nebudete mat hrudky muky v paprikasi ;)

  • Laco 14.01.2018, 23:46

    kutil, - ďalšou zásadou ktorú na slovensku pri varení málokto dodrživa je, že mletá červená paprika sa prídáva do prvotného základu teda do rozpraženej masti, trebars s cibulkou, tesne pred tým ako dáš mäso. Je to nevyhnutné v rýchlom slede, teda nasypať mletú papriku, rychlo premiečať s mäsom a okamžite zaliať vodou. Červená mletá paprika , presnejšie pigment a tak isto aj jej chuť je potrebné rozpustiť v horúcej masti, inak nedosiahneš tú originálnu chuť. Jediné čo je däležité, že musíš pracovať rýchlo, lebo inak paprika prihorí a zhorkne, potom dáš mäso, podleješ vodou a pridávaš ostatné koreniny a prísady

  • Laco 14.01.2018, 23:30

    Jozef, Áno tak je to správne, teda že PERKELT je varený zo smotanou a PAPRIKÁŠ je bez smotany. A ak si dáš v maďarsku (čirke-foneticky) kurací paprikáš a chceš k tomu smotanu, tejföl, tak Ti prinesú v mištičke, alebo Ti položia navrch kopček kyslej smotany.

  • milibrovn@gmail.com 07.12.2017, 10:47

    Ale na fotke to vypadá dobre. Ja dávam vajce do halušiek (vejce lepí) iba do múčnych halušiek ale do kapustných strapačiek alebo do bryndzových kam idú zemiaky tam nie.

  • Jozef 06.12.2017, 16:38

    Vždy sme robievali perkelt so smotanou a paprikáš bez smotany, teda presne naopak ako je to uvedené v článku.

  • fero 06.12.2017, 16:32

    tak ten paradajkový pretlak ste si mohli odpustiť, no a ,,vegetariánsky perkelt" je blbosť, lebo to perkelt nie je. To by sme mohli aj zemiakovú placku označiť za ,, vegetariánsku šniclu"

  • milanio 06.12.2017, 12:01

    "ruky dolámať" tomu kto dá do halušiek vajco...len zbytočne viac stvrdnú... ...a presne tak cibuľu do sklovita !!!!!!!

  • kutil 06.12.2017, 07:42

    Hlúposť- cibuľu do sklovita, pridať mäso, osmahnúť, osoliť, pridať mletú papriku a dusiť. Cibuľu ak raz podleje vodou, už sa nerozpustí.

1

Pridať komentár