Od vaječného likéru po hriatô: Voňavé vianočné nápoje zahrejú na tele i na duchu

Varené víno

pixabay.com

Obdobie Vianoc sa nespája len so zvykmi a skvelým jedlom, ale tiež s atmosférou vianočných trhov. A len máločo zahreje na tele i na duši tak, ako rôzne teplé nápoje, ktoré si tam môžeme kúpiť. Ak ale túžite atmosféru trhov preniesť do domácnosti, inšpirujte sa receptami na hriatô, škandinávsky glogg, umový grog alebo klasický vaječný likér.

Hriatô

Potrebujeme (na jednu porciu):

  • 1 dl tvrdého alkoholu
  • 1 dl vody
  • 1 PL hnedého cukru
  • domácu slaninu

Postup: V hrnci si necháme roztopiť cukor na karamel. Buďte opatrní, karamel je horúci a treba ho neustále miešať. Zalejeme ho vodou, v ktorej necháme karamel roztopiť. Odstavíme z ohňa a vlejeme alkohol. Ideálny je priesvitný domáci, vhodné sú aj rôzne ovocné pálenky. Medzitým si na panvici opražíme slaninu nakrájanú na malé kocky. Keď sú kocky dostatočne uškvarené, pridáme ich do pripravenej šálky s nápojom.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduché a chutné: Očarte návštevu domácimi likérmi!


Vaječný likér

Potrebujeme:

  • plechovku kondenzovaného mlieka
  • 3 žĺtka
  • 3 dcl tuzemského umu
  • vanilínový cukor

Postup: Neotvorenú plechovku s kondenzovaným mliekom varíme približne 90 minút. Následne ju necháme vychladnúť. Do mixéra vložíme žĺtka a na nízkych otáčkach ich zmiešame s vanilínovým cukrom. Postupne vlejeme um a pomaly tiež salko. Pozor na poctivé miešanie, aby sa vám nevytvorili hrudky. Likér následne vylejeme do sklenenej fľaše.


Mohlo by vás zaujímať: Vianočná klasika u vás doma: Vaječný likér, grog či hriatô zahrejú a povzbudia


Vianočný grog

Potrebujeme:

  • 0,5 l tuzemského umu
  • 1 sáčok čierneho čaju
  • zázvor
  • 2 klinčeky
  • 1 celú škoricu
  • 1 citrón
  • 2 PL hnedého cukru

Postup: V hrnci necháme zovrieť 1 liter vody. Pridáme do nej škoricu, klinčeky a kúsok nastrúhaného zázvoru. Dodáme tiež cukor a varíme asi desať minút. Na posledných 5 minút pridáme do vody sáčok čierneho čaju. Odstavíme z ohňa, precedíme a dolejeme tuzemským umom. Necháme minútku prevariť a dodáme šťavu z jedného citrónu. Podávame horúce.


Mohlo by vás zaujímať: Whisky, nápoj pravých chlapov! Zdravý, opojný a bez opice


Škandinávsky glogg

Potrebujeme:

  • fľašu červeného vína
  • 2 celé škorice
  • zázvor
  • kôru z pomaranča
  • 4 PL hnedého cukru
  • ½ ČL kardamonu
  • 10 klinčekov
  • mandle
  • sušené hrozienka

Postup: Víno nalejeme do hrnca a pridáme kardamon, tyčinky škorice a klinčeky. Dosypeme cukrom a za stáleho miešania ho necháme rozpustiť. Do vína tiež nastrúhame trocha kôry z pomaranča. Ten nezabudnite pred použitím obariť teplou vodou. Víno necháme prevrieť a odstavíme z ohňa. Necháme chute pracovať aspoň hodinu. Po tomto čase víno znovu ohrejeme a servírujeme v šálkach s mandľami a sušenými hrozienkami. Ak sa chcete v zimných dňoch mimoriadne ohriať, môžete do šálky gloggu pridať ešte 0,2 dl vodky. 


Aké ďalšie chutné vianočné nápoje si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Filip
Odporúčame