Slnečnicové, chia alebo tekvicové semienka: Pre telo sú potrebné, zistite prečo

Slnečnicové semená

pixabay.com

Odborníci odporúčaju jesť jednu lyžičku semienok denne. Viete prečo? Sú plné vitamínov, minerálov, esenciálnych olejov, enzýmov i proteínov. Ak teda hľadáte niečo zdravé a drobné, čo vám doplní zdraviu prospešné látky, siahnite po semienkach. Ktoré z nich sú však tie najlepšie?

Najlepšie sú surové

Napriek tomu, že existuje nespočetné množstvo semienok, jeden fakt platí pre všetky druhy. Najzdravšie sú surové. Varením, pečením či inou tepelnou úpravou strácajú svoje vitamíny, minerály a ďalšie zdraviu prospešné látky. Namiesto praženia ich teda radšej pridajte do šalátov, jogurtu, ovsených vločiek či kaší.

Pozor! Nejedzte viac ako dve lyžice semienok denne. Obsahujú veľa tukov.

Tekvicové na anémiu

Ak váhate, ktoré semienka sú pre vás tie pravé, tekvicové si zadovážte v prípade, že trpíte anémiou. Ide o ochorenie, pri ktorom dochádza k poruche tvorby a následnému nedostatku červených krviniek. Najčastejšie sa vznik chudokrvnosti dáva do súvislosti s nedostatkom železa. No nie len ono môže byť jej príčinou.

Vďaka vysokému obsahu železa, kyseliny listovej, kyseliny pantoténovej, horčíku a vitamínu A sú tekvicové semienka vhodné na boj s touto chorobou. Zároveň zlepšujú náladu, pozitívne vplývajú na obličky a močové cesty a pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. Nezabúdajte však, že najlepšie sú tie nesolené. Ak budete preferovať solené, nepotešíte svoje obličky.


Mohlo by vás zaujímať: Doprajte si najzdravšie semená: Inšpirujte sa tipmi na ich použitie pri varení


Chia ako prevencia Alzheimera

V poslednej dobe sa stali chia semienka veľmi populárne a v obchodoch často vyhľadávané. Medzi ich výhody patrí to, že podporujú obranyschopnosť, pomáhajú detoxikovať organizmus a obsahujú oveľa viac vápnika, ako hociktoré iné semienka. Práve vďaka nemu zabezpečujú pevnosť kostného a kĺbového tkaniva. Navyše dodávajú telu energiu, zlepšujú pamäť a koncentráciu, prevenciou Alzheimerovej choroby i cukrovky a podporujú srdce a cievy.

Slnečnicové znižujú cholesterol

Slnečnicové semienka sú ideálne do ovsených vločiek, kaší i zeleninových šalátov. Populárne sú so šupkou i bez nej. Vďaka tomu, že obsahujú vitamíny E, B, vápnik, železo, horčík, antioxidanty, esenciálne mastné kyseliny i kyselinu linolovú, priaznivo vplývajú na zdravie človeka. Pri ich pravidelnej konzumácií môžete spozorovať pozitívne zmeny na kvalite vlasov i nechtov, navyše pôsobia upokojujúco, znižujú krvný tlak i cholesterol a sú prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.


Mohlo by vás zaujímať: Ľanové semeno na trávenie aj proti rakovine: Vyskúšajte jeho skvelé účinky


Ľanové proti zápche

Ľanový olej je síce známejší, ako semienka, no účinky majú tiež pozoruhodné. Najlepšie urobíte, ak si ich pred jedením na istý čas namočíte. Pridať ich môžete do šalátov, omáčok či jogurtov. Obsahujú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty, vlákninu i rôzne vitamíny a minerály. Ich pravidelná konzumácia prospieva hrubému črevu, výborne pôsobia pri zápche. Ľanové semienka sú podľa rôznych štúdií účinnou prevenciou rakoviny.

Sezamové proti únave

Sezamové semienka takisto oplývajú mnohými výhodami. Stačí zjesť jednu lyžicu denne počas pár týždňov, aby ste spozorovali pozitívne výsledky na svojom tele. Tie súvisia predovšetkým s bojom proti únave.

Sezamové semienka obsahujú kyselinu olejovú, omega-6, antioxidanty, vlákninu, vitamín B, vápnik, železo, horčík aj zinok. Vďaka tomu znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi, zmierňujú neurózu i úzkosť a ochránia pečeň pred negatívnymi vplyvmi. Navyše sú aj prevenciou vysokého krvného tlaku a osteoporózy. 


Ktoré semená si doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Lenka
Odporúčame