Zápasíte s pomalým trávením? Zrýchliť ho dokážete aj vodou, šťavami či pivom

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
U citlivých ľudí spôsobuje pomalé trávenie veľké ťažkosti

Nepríjemné pocity plného brucha, bolesti, ale aj kŕče. Niektoré potraviny sa trávia horšie. Aj preto u citlivých ľudí spôsobuje pomalé trávenie ťažkosti. Dôležitý je vtedy výber nápojov. Nemali by dráždiť žalúdok a mali by sa ľahko vstrebávať. Existuje mnoho takých, ktoré dokážu tráviaci proces urýchliť. Ktoré to sú?


Voda je základ

Alfou a omegou dobre fungujúceho trávenia je obyčajná čistá voda. Ak jej prijímame dostatok a v správnom čase, podporujeme proces trávenia a vylučovania. Užitočné je piť častejšie, v malých dávkach.

Najlepšie je začať hneď ráno. Dva či tri deci vlažnej vody prečistí črevá a telo primerane zavlaží. Jedlo ale veľmi nezapíjajte, aby ste neriedili tráviace šťavy a enzýmy.

Ovocné a zeleninové šťavy

Ovocie a zelenina tráveniu mimoriadne prospievajú. Niekomu však môže konzumácia v surovom stave priniesť problémy. Vtedy možno zvoliť šťavy, ktoré povzbudia „lenivé“ črevá k väčšej aktivite.

Čerstvo vytlačená pomarančová alebo grapefruitová šťava má nielen vynikajúcu chuť, ale aj mnoho účinných látok pre lepšie trávenie. Kyslosť citrónovej šťavy podnecuje tvorbu tráviacich štiav. Výrazná chuť a silné tráviace účinky prečistia telo hneď po prebudení. Ľudia s citlivým žalúdkom by si ju mali zmiešať s vodou a piť až po jedle.

Mrkvová šťava sa nazýva priateľom útrob. Upokojuje sliznice tráviaceho traktu, zmierňuje podráždenie a zápaly. Odporúčaná dávka je 150 až 250 ml denne. Taktiež cviklová šťava dokázateľne prospieva tráveniu a krvotvorbe. Možno ju chutne miešať s ovocnými alebo inými zeleninovými džúsmi. Ak k nej pridáme šťavu z pomaranča, chuť nebude tak zemitá. S pridaným vitamínom C navyše telo zužitkuje ešte viac železa z cvikle.

Náš tip: Čo tak skúsiť cviklový nápoj na urýchlenie tráviaceho procesu? Na 2 porcie potrebujete: po 100 ml cviklovej a mrkvovej šťavy, 1 PL citrónovej šťavy, 100 g nízkotučného kefíru a soľ. Všetky šťavy spolu s kefírom zmixujte a osoľte.


Mohlo by vás zaujímať: Bylinný likér alebo borovička: Ktorý digestív na dobré trávenie si dáte vy?


Čaje z liečivých rastlín a korenín

Výbornými prostriedkami na podporu trávenia, proti nafukovaniu a kŕčovitým bolestiam brucha, sú najmä bylinné čaje. Konkrétne z rumančeka, mäty, medovky, materinej dúšky, šalvie, pŕhľavy, saturejky, tymianu alebo nechtíka lekárskeho. Tieto čaje sa odporúča piť po jedle.

Čaj z koreňa archangeliky lekárskej posilňuje žalúdok, upravuje vylučovanie žlče a pomáha pri nadúvaní. Na zlepšenie trávenia sa odporúča piť jedna šálka denne, nie však dlhodobo.

Skvelými regulátormi tráviaceho traktu sú tiež aníz a fenikel. Čaje z nich môžete piť pri pocitoch ťažoby, plnosti, pri hnačke alebo zápche.

Náš tip: Keď zmiešate lyžicu rozdrveného anízu alebo fenikla s mliekom a medom, získate chutný nápoj. Obzvlášť starší ľudia by ho mali požívať pravidelne pre rýchlejšie trávenie.

Ďumbier alebo zázvor je koreninou, ktorá takisto pomáha tráveniu a zbavuje nevoľnosti. Éterický olej gingerol povzbudí vylučovanie slín, žalúdočných štiav a žlče. Tým sa zvyšuje činnosť čriev.

Tučné či mastné jedlá zaťažujú žalúdok najviac, pretože sa trávia dlhšiu dobu. Ak vás v žalúdku príliš tlačia, pripravte si čaj z rovnakých dielov pyšteka obyčajného, ľubovníka a jahody. Dve lyžičky tejto zmesi zalejte 250 ml horúcej vody, nechajte odstáť a pite podľa potreby.

Pomôžu aj koreniny

Ak nemáte poruke bylinky, dobre vám poslúžia aj bežne používané koreniny: rasca, škorica, oregano, bazalka alebo klinčeky. Pomôžu odstrániť pocit plnosti a uvoľnia kŕče. Vďaka látke karvón pitie rascového čaju zlepšuje činnosť čriev.

Čaj zo škorice používali už aj naše staré mamy pri bolesti brucha a nevoľnosti. Pri jeho príprave stačí povariť škoricovú kôru vo vode.

A čo tak vyskúšať kardamóm? Semená tejto koreniny sú aromatické a hrejivé, povzbudzujú žalúdok aj črevá. Môžete ho primiešať do čierneho čaju a piť počas celého dňa.


Mohlo by vás zaujímať: Trápi vás pálenie záhy? Uhaste požiar v hrdle raz a navždy!


Nápoje s „dobrými“ baktériami

Pomalé trávenie môže súvisieť aj s nedostatkom prospešných baktérií, ktoré sa prirodzene vyskytujú v našej mikroflóre. Preto by sme ich mali pravidelne dopĺňať. Ich prírodným zdrojom sú probiotiká vo forme mliečnych nápojov so živými kultúrami. Ide hlavne o jogurtové a kyslomliečne nápoje, napríklad acidofilné mlieko, cmar a kefír. Ich výhodou je, že sú ľahšie stráviteľné. Baktérie kyseliny mliečnej rozložili časť laktózy, preto sú obzvlášť vhodné pre ľudí s jej intoleranciou.

Alkohol nie je celkom tabu

V malých množstvách môžu byť tráveniu osožné bylinkové likéry, najmä tie s horkou príchuťou. Pri zažívacích ťažkostiach si môžete dať denne jeden pohárik.

Pivo je nápoj a potravina v jednom. Pri umiernenej konzumácii sú jeho účinky na ľudské zdravie nespochybniteľné. Na činnosť tráviaceho traktu priaznivo vplývajú hlavne horké látky obsiahnuté v chmeli. Podnecujú prekrvenie slizníc, stimulujú tvorbu slín, tráviacich štiav a žlče. Ich pozitívne účinky nám dobre padnú pri spracovaní ťažkých jedál.


Máte skúsenosti s pomalým trávením? Napíšte ich ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • adamko 19.03.2018, 12:09

    Namiesto chľontania zelených žbŕnd si treba poriadne zatrtkať a problémy strávením nebudú!

1

Pridať komentár