Klasické vianočné maškrty bez cukru či lepku: Poradíme, ako na to

Koláčiky

pixabay.com

Vianočné sviatky sú okrem času, ktorý trávime v okruhu rodiny, tiež obdobím maškrtenia. O niečo ťažšie to však majú tí, ktorí nedokážu tráviť lepok, prípadne majú problémy s cukrovkou. Aj pre nich však existujú alternatívy. Vybrali sme pre vás tri klasické pochúťky, ktoré sa dajú pripraviť aj inak, ako sme ich doteraz poznali.

Bezlepkové ne-medovníky

Potrebujeme:

  • 500 g bezlepkovej múky
  • 2 PL stévie
  • 100 g masla
  • 4 vajcia
  • 2 PL tuzemského umu
  • 1 PL octu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL medovníkového korenia

Postup: Bezlepkové ne-medovníky, sú o niečo viac krehké a mäkké, no chuťou sa vyrovnávajú tým klasickým. Na prípravu môžeme využiť jednu z bezlepkových múčnych zmesí. Všetky ingrediencie si necháme odležať hodinu pri izbovej teplote, následne zmiešame múku s maslom, pridáme celé vajcia a tiež stéviu. Vzhľadom na to, že je omnoho sladšia, ako med či cukor, s jej pridávaním musíme byť opatrní, inak budú koláčiky príliš sladké. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme trošku vody. Dolejeme ocot a tuzemský um a dochutíme medovníkovým korením. Cesto necháme ideálne odstáť aspoň 24 hodín a pečieme ako klasické medovníky, pár minút na 180 stupňov. Zdobíme vlašskými orechmi.


Mohlo by vás zaujímať: Medovníky sú symbolom Vianoc: Ako pripraviť tie najlepšie?


Vanilkové rožteky 

Potrebujeme:

  • 100 g bezlepkovej múky
  • 100 g pohánkovej múky
  • 1 vajíčko
  • 70 g cukru
  • práškový cukor na obaľovanie
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 150 g masla
  • 150 g mletých orechov
  • 1 ČL ľanových semienok

Postup: Múku zmiešame s hnedým cukrom, pridáme maslo, vajce, mleté orechy a ľanové semienka s troškou vod. Vymiešame cesto. To necháme odstáť v chladničke aspoň hodinu. Následne tvarujeme rožteky, ktoré pečieme pri 180 stupňoch približne 10 minút. Ešte za horúca ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilínového cukru.


Mohlo by vás zaujímať: 3 rokmi overené recepty: Upečte si vanilkové rožky, linecké pečivo či oriešky


Šuhajdy bez cukru

Potrebuejeme:

  • 2,5 PL stévie
  • 500 g vlašských orechov
  • 3 PL tmavého kakaa
  • 100 g masla
  • 2 dl mlieka
  • 400 g stuženého tuku
  • 1 dl tuzemského umu
  • 600 g tmavej kvalitnej čokolády (ideálne DIA alebo bez cukru)
  • cukor vanilkový

Postup: Mlieko varíme so stelviou a necháme prevrieť. Po odstavení doňho vmiešame maslo a kakao. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Počkáme, kým sa zmes ochladí a začne tuhnúť, následne primiešame tuzemský um a orechy. Vo vodnom kúpeli zmiešame tuk na pečenie s polámanou dia tmavou čokoládou a necháme roztopiť. Pripravené košíčky najskôr plníme jednou lyžicou čokolády, následne dáme vrstvu kakaovej plnky a na koniec opäť čokoládu. Šuhajdy môžeme ozdobiť vlašským orechom. Necháme stuhnúť, najlepšie na balkóne v chlade.


Aké zdravšie varianty vianočných koláčikov si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Filip
Odporúčame