Klasické vianočné maškrty bez cukru či lepku: Poradíme, ako na to

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pečiete vianočné pečivo?

Klasické vianočné maškrty si môžete dopriať aj bez bieleho cukru či lepku

Vianočné sviatky sú okrem času, ktorý trávime v okruhu rodiny, tiež obdobím maškrtenia. O niečo ťažšie to však majú tí, ktorí nedokážu tráviť lepok, prípadne majú problémy s cukrovkou. Aj pre nich však existujú alternatívy. Vybrali sme pre vás tri klasické pochúťky, ktoré sa dajú pripraviť aj inak, ako sme ich doteraz poznali.


Bezlepkové ne-medovníky

Potrebujeme:

  • 500 g bezlepkovej múky
  • 2 PL stévie
  • 100 g masla
  • 4 vajcia
  • 2 PL tuzemského umu
  • 1 PL octu
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL medovníkového korenia

Postup: Bezlepkové ne-medovníky, sú o niečo viac krehké a mäkké, no chuťou sa vyrovnávajú tým klasickým. Na prípravu môžeme využiť jednu z bezlepkových múčnych zmesí. Všetky ingrediencie si necháme odležať hodinu pri izbovej teplote, následne zmiešame múku s maslom, pridáme celé vajcia a tiež stéviu. Vzhľadom na to, že je omnoho sladšia, ako med či cukor, s jej pridávaním musíme byť opatrní, inak budú koláčiky príliš sladké. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme trošku vody. Dolejeme ocot a tuzemský um a dochutíme medovníkovým korením. Cesto necháme ideálne odstáť aspoň 24 hodín a pečieme ako klasické medovníky, pár minút na 180 stupňov. Zdobíme vlašskými orechmi.


Mohlo by vás zaujímať: Medovníky sú symbolom Vianoc: Ako pripraviť tie najlepšie?


Vanilkové rožteky 

Potrebujeme:

  • 100 g bezlepkovej múky
  • 100 g pohánkovej múky
  • 1 vajíčko
  • 70 g cukru
  • práškový cukor na obaľovanie
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 150 g masla
  • 150 g mletých orechov
  • 1 ČL ľanových semienok

Postup: Múku zmiešame s hnedým cukrom, pridáme maslo, vajce, mleté orechy a ľanové semienka s troškou vod. Vymiešame cesto. To necháme odstáť v chladničke aspoň hodinu. Následne tvarujeme rožteky, ktoré pečieme pri 180 stupňoch približne 10 minút. Ešte za horúca ich obaľujeme v zmesi práškového a vanilínového cukru.


Mohlo by vás zaujímať: 3 rokmi overené recepty: Upečte si vanilkové rožky, linecké pečivo či oriešky


Šuhajdy bez cukru

Potrebuejeme:

  • 2,5 PL stévie
  • 500 g vlašských orechov
  • 3 PL tmavého kakaa
  • 100 g masla
  • 2 dl mlieka
  • 400 g stuženého tuku
  • 1 dl tuzemského umu
  • 600 g tmavej kvalitnej čokolády (ideálne DIA alebo bez cukru)
  • cukor vanilkový

Postup: Mlieko varíme so stelviou a necháme prevrieť. Po odstavení doňho vmiešame maslo a kakao. Za stáleho miešania necháme rozpustiť. Počkáme, kým sa zmes ochladí a začne tuhnúť, následne primiešame tuzemský um a orechy. Vo vodnom kúpeli zmiešame tuk na pečenie s polámanou dia tmavou čokoládou a necháme roztopiť. Pripravené košíčky najskôr plníme jednou lyžicou čokolády, následne dáme vrstvu kakaovej plnky a na koniec opäť čokoládu. Šuhajdy môžeme ozdobiť vlašským orechom. Necháme stuhnúť, najlepšie na balkóne v chlade.


Aké zdravšie varianty vianočných koláčikov si pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár