Gaštany od A po Z: Odkiaľ pochádzajú, ako ich pripraviť a čo obsahujú?

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Obľubujete pečené gaštany?

Gaštany patria k najobľúbenejším jesenným pochúťkam

Gaštany patria k najobľúbenejším jesenným pochúťkam. Momentálne ich nájdeme takmer v každom supermarkete a ich výhodou je, že sa dajú pripraviť veľmi jednoducho. Navyše, obsahujú množstvo vitamínov a vedci predpokladajú, že dokážu stopnúť melanchóliu, ktorá v tomto období trápi mnoho ľudí.


Pochádza z Malej Ázie

Chutné plody, ktoré v tomto období tak obľubujeme, sú zo stromu, ktorý sa nazýva gaštan jedlý. Pozor, s pagaštanom konským, z ktorého si deti robia panáčikov, nemá nič spoločné. Parí medzi najstaršie kultúrne dreviny a pochádza z Malej Ázie, kde sa objavil už v dobe bronzovej.

V období antiky sa dostal aj do Európy a to najmä vďaka Grékom a Rimanom, ktorí si chuť gaštanov veľmi obľúbili. Na Slovensku sa začal gaštan pestovať až koncom sedemnásteho storočia. V minulosti, keď ľudí postihla slabá úroda, slúžil ako hlavná poživeň a z gaštanov sa pripravovali nielen kaše, ale dokázali nahradiť i obilniny. Dnes ho najčastejšie nájdeme najmä v Španielsku, Turecku a Taliansku.


Mohlo by vás zaujímať: Hnedé plody plné vitamínov: Čo všetko sa skrýva v obľúbených gaštanoch?


Rôzne spôsoby prípravy

Ak ste si gaštany kúpili v obchode či nazbierali v prírode, spracujte ich čo najskôr. Sú totiž veľmi náročné na prostredie, v ktorom sú skladované. Ak ich máte na vlhkom mieste, začnú rýchlo plesnivieť. Ak sú na suchom mieste, môžu stvrdnúť. Gaštany si teda buď opečte na ohni, uvarte vo vode či upečte v rúre. Najbežnejším spôsobom prípravy je práve spomínané pečenie.

Postup: Večer namočte gaštany do vody, aby trochu zmäkli. Ráno ich špičku narežte do tvaru kríža a poukladajte ich na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Rúru predhrejte na dvesto stupňov a gaštany pokvapkajte trochou vody, aby sa nevysušili. Potom ich pečte približne tridsať minút.

Široké spektrum využitia

Z gaštanu jedlého sa dajú využiť plody, listy, kôra i drevo. Plody sa okrem bežnej konzumácie používajú aj na prípravu gaštanového pyré, gaštanovej plnky či likéru. Vo Francúzsku sa teší obľube gaštanový nugát, ktorý je kombináciou medu, karamelu a gaštanov.

Drevo, ktoré je veľmi podobné tomu dubovému, zase patrí medzi najkvalitnejšie stavebné materiály. Z listov sa dá uvariť čaj, ktorý pomáha pri problémoch s reumou, bronchitíde či astme a odvar z kôry prečisťuje črevá.


Mohlo by vás zaujímať: Sezóna gaštanov je opäť tu: Využite ju naplno!


Čo všetko v nich nájdete?

Gaštany sú veľmi zdravé, pretože obsahujú veľa vlákniny, vitamínov a minerálov. V porovnaní s orechmi v nich nájdeme oveľa menej kalórií, tukov a viac vody. Sto gramov gaštanov zodpovedá štvrtine dennej odporúčanej dávky vitamínu B6 a tretinu dávky vitamínu E.

Takisto obsahujú množstvo vitamínu C, vápnik, železo, horčík, draslík, biotín, karotén a kyselinu pantoténovú, linoleovú i linoleinovú. Gaštany neobsahujú lepok a sú vhodné aj pre diabetikov.

Podporujú imunitu, znižujú cholesterol

Okrem spomínaných výhod má konzumácia plodov gaštanu jedlého ešte mnoho ďalších výhod. Najviac by vás mohlo zaujímať, že podporujú imunitu, znižujú vysoký cholesterol, podporujú funkcie mozgu, bojujú proti migrénam, normalizujú hladinu cukru v krvi, detoxikujú organizmus i zrýchľujú metabolizmus. V chladnejšom období oceníte aj to, že pomáhajú bojovať s únavou, stresom i vyčerpaním.

Náš tip: Gaštany sú vhodné aj pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Majú oveľa nižšiu energetickú hodnotu ako orechy, lupienky či sladkosti. Takže ak máte chuť niečo zobkať, nachystajte si na pracovný stôl gaštany.


Máte radi gaštany? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár