Vyrobiť si domáce maslo nie je vôbec zložité: Stačí vám zavárací pohár a smotana

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Vyrábali ste niekedy doma maslo?

Vyrobiť si domáce maslo nie je vôbec zložité

V posledných mesiacoch sa maslo stalo horúcou témou nielen v domácnostiach, ale tiež v médiách a predovšetkým v obchodoch. Dôvodom je jeho vysoká cena, ktorá mnohých ľudí odradila od jeho kupovania. Takisto z času na čas maslo v obchodoch jednoducho chýbalo. Ak patrite k ľuďom, ktorí nedajú dopustiť na krajec čerstvého chleba s maslom a štipkou soli, vyskúšať by ste mali chuť toho domáceho. A aj keď sa to môže zdať, vyrobiť ho vôbec nie je tak náročné.


Bez mútovníka

Ak sa vám s výrobou domáceho masla spája obraz dreveného mútovníka a slovenskej dediny, dá sa to aj inak. Pri domácej výrobe masla vám dobre poslúži aj sklenený zavárací pohár s uzáverom a najmä množstvo trpezlivosti a sily v rukách.

Okrem skleneného pohára je kľúčový výber smotany. Práve tá dodá maslu tú pravú domácu chuť. Vyberajte takú, ktorá ma minimálne 30 a viac percent tuku. Ak na vašom miestnom trhu či v obchode s mliečnymi výrobkami môžete zohnať smotanu, ktorá by sa dala označiť za domácu, je pre vaše budúce maslo ideálna. Chuťovo to totiž bude úplne iný príbeh, ako pri tej z obchodu.


Mohlo by vás zaujímať: Domáci tvaroh, syr či maslo: Vyrobte si ich rýchlo a jednoducho!


Práca na niekoľko minút

Samotná príprava je už jednoduchá, aspoň čo sa týka teórie. Vezmite si veľký pohár a naplňte ho do polovice smotanou. Ak preferujete slanšie maslo, pridajte tiež štipku soli. Pohár uzatvorte a začnite proces miešania. Neexistuje konkrétna overená technika na trasenie a miešanie obsahu pohára. Triasť jednoducho musíte tak, aby ste to vládali robiť niekoľko minút.

Už po chvíli to začne s trasením ísť ťažšie. To je moment, ktorý treba skrátka prekonať. Následne sa začnú v pohári objavovať kúsky masla. Po niekoľkých minútach, keď budete mať v pohári viditeľne oddelené maslo, ktoré bude búchať do stien fľašky, oddelíte cmar od masla. Cmar nevyhadzujte, môžete ho vypiť alebo ho použiť napríklad do palaciniek či na pečenie chleba.

Maslo prepláchnite

Maslo následne položte na sitko alebo gázu a poriadne prepláchnite v čo najstudenšej vode, aby ste sa zbavili prebytočného cmaru. Z približne 250 gramov smotany by malo vyjsť okolo 100 - 130 gramov masla. Z neho môžete potom vytvarovať žiadaný tvar a uložiť do chladu.

Na výrobu masla môžete použiť aj ručný mixér. Určite vás to bude stáť menej námahy, napriek tomu chuť a kvalita masla je najlepšia, keď za ňou stojí práca vlastných rúk. Mimochodom, takéto domáce maslo je skvelé aj na varenie, no najlepšie chutí samé o sebe. Ochutiť ho môžete napríklad aj bylinkami či cesnakom a vytvoriť si tak chutnú alternatívu k pomazánkam.


Robíte si domáce maslo? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (8)

  • Lenka 08.02.2018, 18:18

    Ako dobre,že mi chováme vlastný dobytok.Ja osobne vyrábam syrové nite

  • ujo_2 01.02.2018, 09:39

    fero, uz si sa dorozculoval? Tak klud klud prosim :-) V prvom prispevku si sa rozculoval, ze z beznej smotany sa da urobit nanajvys slahacka. Tak som ti pekne napisal, PRESNE z ktorej sa da urobit aj maslo a aj tak sa rozculujes :-) Ze to maslo ze je tiez plne kadecoho je ina vec, ale je to maslo, bodka, punkt, amen. Ked chces "bezeckove", tak sup sup k najblizsiemu farmarovi po smotanu alebo uz hotove maslo. Ja ti nebudem vypisovat konkretneho farmara z mojho okolia, kedze pochybujem ze zijes v mojom okoli. Koncim s prispevkami. Clovek poradi - aj tak je zj3bany, "typicky slovenske" heh

  • fero 01.02.2018, 06:47

    ujo_2, Angela , no veď to je ten problém, že v Lidli a najzapadlejšom obchode dostať grc s názvom smotana 33% so stabilizátormi, sušeným mliekom, UHT upravené...atď. z ktorého si môžete v uhorkovom pohári utrepať zase len nejakú sračku, ktorú si natriete na chlieb, ktorý obsahuje aj múku, inak len samé stabilizátory, Éčka, adjetíva a iné sprostosti, ktoré Slovač konzumuje . Ja som mal na mysli smotanu z ktorého sa dá urobiť maslo. CHÁPETE ?

  • Jozef 31.01.2018, 19:44

    hanba niekomu radit robit maslo z ceskej smotany kupenej v nemeckom obchode, ale zato typicky slovenske. smutne. ja mam este lepsiu radu kupte si rovno x-mesiacov zmrazene holandske. hlavne ze je lacne - a sa mozrejme tiez v nemeckom obchode, ved naco by boli slovakom eura?

  • trader 31.01.2018, 15:25

    Staci dat to uzavreteho pohara do ruksaku ked idete na hodinovu prechadzku a po prichode domov mate maslo a cmar.

  • Angela 31.01.2018, 14:11

    Ferinko, taká smotana sa dá kúpiť aj v tom najzapadlejšom obchode.Ja to mám vyskúšané. Robila som ju obyčajným šľahačom aký používam aj pri pečení.Maslo bolo skvelé.A chlieb si pre istotu tiež pečiem sama.

  • ujo_2 31.01.2018, 11:26

    to fero: V Lidli 33% 250ml v takom cervenom "domceku". 250 x 0.33 = 82g masla plus jedenapoldeci plnotucneho mnam-mna mlieka. Tie vyrobne fazy su nasledovne: Hrkas hrkas a nic, len smotana. Potom zrazu vsetko stichne, lebo asi sa ta smotana dnuka rozpenila na cely objem a dovnutra nic nevidis. Tu treba pokracovat v hrkani, po 1-2 minutach sa zacne zrazat, dnu vznikla hruba guča a steny pohara sa zazracne vycistia. Treba dalej hrkat, az kym nie je jasne, ze uz je oddelene maslo od mlieka. Cela sranda pri 250ml trva 4-8 minut. Samo ze take maslo treba zjest do tyzdna.

  • fero 31.01.2018, 08:58

    To si robíte srandu ? Namiesto drístov o pohároch s deklom by ste mali napísať, kde sa dá taká smotana kúpiť. Verte, že s maslom by sme si už hravo poradili. Z bežne dostupnej smotany sa dá urobiť nanajvýš šľahačka ( pochybnej kvality ) lebo to sú samé stabilizátory, UHT , sušené mlieka a čojaviemčoešte. Pre spravodlivosť treba uviesť, že tam je aj mlieko. Je to podobné, ako bežne dostupný chlieb a pečivo ( aj po týždni je mäkké a hlavne plesnivé). Pýtal som sa majiteľa veľkopekárne - z čoho to pečú. Po krátkom zamyslení povedal : ,,Nóóó je tam aj múka". Takéto rady si môžete strčiť....

1

Pridať komentár