3 skvelé recepty z ázijskej kuchyne: Vyskúšajte dosiaľ nepoznané chute

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Chutí vám ázijská kuchyňa?

Ázijská kuchyňa sa dnes teší čoraz väčšej obľube

Ázijská kuchyňa sa teší čoraz väčšej obľube. Vyhľadávané sú už nielen čínske, ale aj vietnamské, indické či thajské reštaurácie. Prinášajú gurmánske zážitky a kombináciu chutí, ktoré ste doteraz nepoznali. Skúste si doma pripraviť tradičnú hovädziu polievku Pho Bo, medovú kačku s bambusovými výhonkami či kuracie rezance na čínsky spôsob.


Vietnamská hovädzia polievka Pho Bo

Pho Bo je vietnamská hovädzia polievka podobná slovenskému vývaru. Dokáže postaviť na nohy pri chorobe a aj po ťažkej noci. Príprava je trošku náročnejšia, no stojí za to.

Potrebujeme (4 porcie):

●       1 špikovú kosť

●       500 g falošnej hovädzej sviečkovice

●       300 g širokých ryžových rezancov

●       75 g bambusových výhonkov

●       cca 5 cm koreňa zázvoru

●       2 kúsky kardamónu

●       1 väčšiu cibuľu

●       1 škoricu

●       1 čili papričku

●       1 limetku

●       hrsť koriandra

●       pár lístkov mäty

●       kurkumu

●       olivový olej

●       soľ

Postup: Do hrnca dáme najprv variť mäso aj kosti. Po zovretí pozbierame vzniknutú bielu penu sitkom. Na suchej panvici si medzitým opečieme plátky zázvoru, prekrojenú cibuľu na polovicu a škoricu spolu s kardamonom aj kurkumou. Opraženú zeleninu pridáme do hrnca k mäsu, osolíme, okoreníme a varíme, až kým mäso nezmäkne, približne tri hodiny.

Po dovarení si z polievky vyberieme sviečkovicu a nakrájame ju na plátky. Potom si podľa návodu na obale pripravíme ryžové rezance a uvarené ich rozdelíme do tanierov. Zalejeme polievkou. Pridáme plátky sviečkovice, nasekané čili, koriander, lístky mäty, pokvapkáme šťavou z limetky a podávame.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Rýchle ázijské rezance z rozpálenej panvice: Sú výborné aj bez mäsa


Medová kačica s bambusovými výhonkami

Potrebujeme (4 porcie):

●       500 g kačacích pŕs

●       300 g bambusových výhonkov

●       250 g brokolice

●       150 g šampiňónov

●       1 lyžicu medu

●       2 menšie strúčiky cesnaku

●       arašidový olej

●       sójovú omáčku

●       soľ

Postup: Najprv si pripravíme marinádu z nasekaného cesnaku, medu a horúcej vody. Namočíme do nej kačacie prsia, následne ich vyberieme a dáme na pár hodín do chladničky. Marinádu, ktorá zostala, zmiešame z pohárom vody, pretože ňou budeme podlievať kačacie prsia počas pečenia.

Ak sú už kačacie prsia odstáte, opražíme si ich na arašidovom oleji. Potom ich dáme do sklenenej misy a pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňoch zhruba dvadsať minút. Počas pečenia ich polievame medovou marinádou. Hotové kačacie prsia podávame nakrájané na plátky spolu s osmaženými šampiňónmi, bambusovými výhonkami a brokolicou. Na záver prelejeme omáčkou.


Mohlo by vás zaujímať: Recept na sushi: Pripravte si doma tradičné japonské jedlo podľa VIDEA


Kuracie rezance na čínsky spôsob

Potrebujeme (4 porcie):

●       500 g kuracích pŕs

●       300 g kapusty

●       3 stredne veľké mrkvy

●       2 väčšie cibule

●       1 konzervu kukurice

●       1 konzervu hrášku

●       1 PL medu

●       olej

●       soľ

●       korenie

●       sójovú omáčku

Postup: Začneme tým, že si kuracie prsia nakrájame na tenké rezance, orestujeme ich na oleji, podlejeme vodou a necháme pätnásť minút podusiť. Potom pridáme mrkvu, hrášok aj kukuricu a dusíme ešte pár minút. Následne dohodíme kapustu, osolíme, okoreníme a dusíme ešte ďalších desať minút. Na záver dodáme nadrobno nakrájanú cibuľu, sójovú omáčku, dobre premiešame, aby sa spojili chute, a podávame s ryžou.


Máte radi ázijskú kuchyňu? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • turek 07.02.2018, 19:36

    moja reč!

  • adamko 07.02.2018, 18:32

    Tak toto zrovna nemusím. Som zvyknutý na slovenskú kuchyňu a recepty starej mamy, ako sa hovorí a tieto ázijské sračky nejem!

1

Pridať komentár