Sladké figy: Podporia trávenie, doplnia energiu, ale postave neublížia

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Sladké, ľahko stráviteľné figy, si poradia s nedostatkom energie aj s prírastkom na váhe

Ste neustále unavení, bez nálady, neviete sa na nič sústrediť, prípadne váha ukazuje akosi príliš vysoké čísla? Tieto problémy vyriešia figy. Sladké, ľahko stráviteľné ovocie, si poradí s nedostatkom energie aj s prírastkom na váhe. Navyše, pomôže tiež zlepšiť vaše trávenie.


Ak ste niekedy strávili dovolenku v Stredomorí, mohli ste si všimnúť strom so zvláštnymi lalokovitými listami – figovník. V súčasnosti je známych až okolo 800 druhov. Ide o veľmi starú kultúrnu rastlinu, ktorú poznali už Egypťania a Asýrčania. Neskôr sa začala vysádzať na Kréte a v ďalších častiach Grécka.

Ľudová tradícia hovorí, že figovník je poslom šťastia a blahobytu. Jeho plody majú väčšinou žltozelenú alebo fialovú farbu, dužina sa mení od bielej až po fialovú. V najväčšom množstve sa k nám dnes dovážajú z Turecka.

Zloženie, ktoré poteší

Pre vysoký obsah cukru môže toto ovocie poslúžiť ako rýchle občerstvenie – malý energetický „doping“ medzi hlavnými jedlami. Čerstvé figy obsahujú okolo 16 percent sacharidov, sušené približne 60 percent. Napriek tomu majú nízky glykemický index, preto mimoriadne dobre vplývajú na postavu.

Vďaka veľkému podielu vlákniny je ovocie zároveň ľahko stráviteľné a dostane znova do pohybu aj lenivé črevá. Používa sa ako prírodné, mierne preháňadlo. V ľudovej medicíne sa odporúča čerstvá figová šťava proti baktériám a tiež ako prevencia rakoviny.

Okrem toho enzým ficín, ktorý sa nachádza výlučne len v tomto ovocí, čiastočne štiepi bielkoviny. Pomáha predchádzať mnohým chronickým ochoreniam, vrátane srdcovo-cievnych chorôb.


Mohlo by vás zaujímať: Máte chuť na sladké? Dajte si figy a podporte tak spaľovanie tukov!


Skvelí dodávatelia zásad

Figy sú ideálnym prostriedkom na prekyslený organizmus. Obsahujú celý rad zásaditých látok, ktoré pomôžu nielen vášmu vnútru, ale aj zovňajšku. Okrúhle plody sú plné vitamínov, napríklad tých zo skupiny B, ale aj betakaroténu, niacínu či biotínu - vitamínu krásy. Je dobrý pre pokožku, vlasy a pomáha enzýmom látkovej premeny pri práci. Oproti tomu obsah vitamínu C je skôr nižší.

Výnimočný je aj podiel minerálnych látok, najmä vápnika, draslíka, železa, zinku a medi. Spolu s vitamínmi posilňujú imunitný systém, podporujú fyzické i psychické zdravie. Blahodarne pôsobia na nervy a mozog. Toto prírodné antidepresívum razom pozdvihne vašu pochmúrnu náladu a môže zlepšiť sústredenie. Vysoký obsah draslíka zase pomáha vyplaviť z tela nahromadenú vodu.

Čo nájdeme v regáloch?

V zrelom stave je čerstvé ovocie mäkké a príjemne sladké. Nájsť ho v obchode v dobrej kvalite je však zložité. Často je bez vône, múčnaté alebo prezreté. Nemožno ho dlho skladovať, lebo vydrží nanajvýš pár dní.

Väčší význam preto prináleží jeho sušenej forme. Je ochudobnená len o podiel vody, inak v nej zostávajú všetky dôležité živiny. Označenie „naturálne figy“ znamená, že ovocie bolo sušené na slnku, bez chemického ošetrenia. „Spracované figy“ po sušení vložili do vriacej slanej vody, opätovne vysušili a zlisovali.

Toto orientálne ovocie sa tiež konzervuje v podobe sirupu, marmelády alebo figovej pasty. Ak sa usuší, opraží a následne pomelie, vyrába sa z neho tiež kávová náhrada.

Náš tip: Figy je možné pestovať aj na Slovensku. Všeobecne sa figovníkom darí v tých oblastiach, kde sa pestuje vinič.


Mohlo by vás zaujímať: Štýlové ovocie nabité vitamínmi: Zdravé zuby, žiadna únava a to nie je všetko


Na raňajky, desiatu alebo obed

Čerstvé figy sa pridávajú do jogurtu, tvarohu alebo ovsenej kaše. Dobre však dochutia aj zeleninové šaláty a cestoviny so syrom. Sušené figy sú odolnejšie. Môžete si ich zabaliť na cestu a keď vás náhle prepadne hlad, dajte si 4 - 5 kúskov. Vhodné sú aj na prípravu müsli a tiež do koláčov. Výborne však ladia s divinou, hydinovým a bravčovým mäsom, ktoré nimi môžete naplniť.

Figovo-syrová nátierka

Potrebujeme (2 porcie):

  • 4 zrelé figy alebo 100 g sušených
  • 1 ČL zeleného korenia
  • 1 PL mlieka
  • 100 g nízkotučného čerstvého syra
  • soľ

Postup: Figy umyte, osušte a pokrájajte na menšie kúsky. Zelené korenie najemno posekajte. Figy, korenie a mlieko vmiešajte do syra a osoľte. Namiesto čerstvých fíg môžete použiť 100 g sušených. Namočte ich do malého množstva vody a nechajte 30 minút pučať. Potom ich pokrájajte na malé kúsky. Jemne pikantná nátierka sa hodí k čerstvému celozrnnému pečivu.


Máte radi figy? Ako často si ich doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár