5 byliniek pre vašu kuchyňu: Skvelé do varenia i pri zdravotných problémoch

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Používate v domácnosti bylinky?

Bylinky dokážu aj z obyčajného jedla vyčarovať gurmánsky zážitok

Bylinky dokážu aj z obyčajného jedla vyčarovať gurmánsky zážitok. Bazalka, tymian či petržlenová vňať patria ku klasikám, ktoré by vo vašej domácnosti nemali chýbať. No oplatí sa vyskúšať aj pažitku či šalviu. Zistite, ako si ich viete vypestovať, aký majú vplyv na organizmus a aj to, k akému jedlu sa hodia!


Bazalka pravá

V kulinárstve patrí medzi najpoužívanejšie bylinky jednoznačne bazalka, ktorá pochádza z Indie. Kúpiť si ju môžete v kvetináči, vďaka čomu ju môžete pestovať doma a mať ju kedykoľvek po ruke. Domáce prostredie jej navyše skvele vyhovuje, pretože nemá rada vietor a prievan. Naopak, obľubuje slnečné, vlhké a teplé miesta. Využitie našla aj v medicíne, pretože pomáha s trávením, posilňuje imunitu, má antiseptické účinky a čistí obličky.

Využitie v kuchyni: V kuchyni sa bazalka využíva ako bylinka či korenie, sušená aj čerstvá. Najviac cenných látok však majú čerstvé listy a vňať. Je neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne, kde sa používa v kombinácií s paradajkami. Chutná je najmä paradajkovo-bazalková omáčka na cestoviny. Vhodná je však aj do šalátov či varených jedál, kedy sa pridáva celkom na koniec.


Mohlo by vás zaujímať: Bazalka je kráľovnou byliniek: Upokojí vás, posilní srdce a zmierni zápaly


Petržlen záhradný

Petržlenová vňať je najobľúbenejšou bylinkou i koreninou v slovenskej kuchyni. Používa sa čerstvá, ale môže byť aj vysušená. Na pestovanie je petržlen veľmi nenáročný a využitie vňate je naozaj všestranné.  Výhodou je, že dokáže dodať jedlu skvelú chuť, ale tiež podporiť obranyschopnosť tela, chrániť bunky, detoxikovať telo a slúžiť ako prevencia rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení i zápalu močových ciest.

Využitie v kuchyni: Kuchári ju používajú takmer do všetkého. Ak máte v zime po ruke usušenú petržlenovú vňať, nebojte sa ju pridať do akejkoľvek polievky, šalátov, omáčok, na posypanie zemiakov, do cestovín, ale aj do mäsa. Prípadne z nej pripravte čaj.

Dúška tymianová

Tymian nápadne pripomína materinu dúšku a na pestovanie je veľmi nenáročný. Pochádza zo Stredomoria a o jeho liečivých účinkoch písali už v gréckych bájach, pretože má extrémne priaznivé účinky na imunitu. Odporúča sa najmä ľuďom, ktorí sú neustále chorí. Takisto lieči zápal močových ciest, má antibiotické a antiseptické účinky a pomáha uvoľniť hlien.

Využitie v kuchyni: Tymian má výraznú a jemne citrónovú chuť. V kuchyni sa používajú najmä usušené listy, kvety a vňať. Kvôli silnej aróme sa neodporúča kombinovať s inými bylinkami. Hodí sa k rybám či do dusených jedál a najlepšie chutí v kombinácii s olivami, cesnakom a paradajkami.


Mohlo by vás zaujímať: Čerstvé bylinky u vás doma: Skrášlia okno či balkón a dodajú skvelú chuť


Cesnak pažítkový

K ďalším známym bylinkám, ktoré dodajú jedlu skvelú chuť patrí aj pažítka. Jej pestovanie je úplne nenáročné. Preferuje slnečné miesta, ktoré sú chránené pred vetrom. Ak ju máte v kvetináči, pri primeranom zalievaní narastie za pár dní. Pravdepodobne pochádza z Talianska a okrem toho, že detoxikuje organizmus, podporuje trávenie a znižuje krvný tlak, je pažítka považovaná aj za účinnú pri prevencii rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení.

Využitie v kuchyni: Pažítka pripomína chuťou cesnak a cibuľu. Vďaka tomu sa najčastejšie používa do nátierok či na posypanie maslového chleba. Dobrá je aj do zemiakovej kaše, na varené zemiaky, do rizota či do praženice. Vhodná je aj do polievok.

Šalvia lekárska

Medzi známe liečivé, ale i chutné bylinky, patrí aj šalvia. Jej pôvod nie je známy. Okrem toho, že je obľúbenou bylinkou pri dochucovaní jedál, má aj liečivé účinky a nájdeme ju napríklad vo viacerých kloktadlách. Takisto pomáha pri bolesti zubov, lieči kožné ochorenia, podporuje trávenie a pri nadmernom potení sa odporúča pridať do kúpeľa.

Využitie v kuchyni: Sušená alebo čerstvá šalvia je vhodná najmä do jedál, ktoré sú ťažšie stráviteľné. Jej chuť je veľmi výrazná, preto to s ňou nepreháňajte. Hodí sa k syrom, grilovanej zelenine, bravčovému i jahňaciemu mäsu či k rybám.


Aké bylinky používate pri varení vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár