Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?

Mäso

Photl.com

Ak patríte k ľuďom, ktorí obľubujú mäso a nevedia bez neho prežiť ani pár dní, myslite na to, že nie každé mäso je vhodné na častú konzumáciu. A vedeli ste, že tie druhy mäsa, ktoré jeme na Slovensku najčastejšie, patria paradoxne medzi najmenej zdravé?

Ktoré mäso je najzdravšie? Na to je v dnešnej dobe ťažké odpovedať. Závisí to od viacerých faktorov, v prvom rade by nás malo zaujímať množstvo tuku, ktoré mäso obsahuje a v druhom rade je veľmi dôležité, ak nie najdôležitejšie, v akých podmienkach sa zviera chovalo. Tieto informácie je však ťažké získať, najmä pri bežných podmienkach predaja mäsa u nás. Pri pulte s mäsom v supermarkete asi sotva nájdete niekoho, kto vám bude vedieť podať informáciu o pôvode mäsa (okrem tej na etikete, kde však veľa údajov nenájdete). No aj bez týchto informácií si asi všetci vieme celkom živo predstaviť, aké mäso sa v našich reťazcoch predáva. O niečo lepšie je teda kupovať mäso v kvalitných mäsiarňach, kde vám predavači vedia poskytnúť v prípade záujmu aj takéto informácie. Tiež by malo platiť, že v klasickej kamennej mäsiarni natrafíte aj na kvalitnejšie, čerstvejšie a zdravšie mäso.


Mohlo by vás zaujať: Pravidlá správneho skladovania potravín: Týchto chýb sa radšej vyvarujte!


Kuracie s mierou

Na Slovensku ide o najčastejšie používané druhy mäsa. Kto z nás si nevychutná dobrý rezeň či grilované kurča? No viete o tom, že napríklad kurčatá sú bežne chované v katastrofálnych podmienkach a sú doslova nadopované rôznymi liekmi a urýchľovačmi rastu? Kura, ktoré sa bežne dostane na váš stôl bolo zabité len po 45 dňoch života. V bežných podmienkach, bez podporných látok by nebolo možné za takú krátku dobu dochovať ho do požadovanej veľkosti. Množstvo škodlivých látok, ktoré dostalo počas života do tela, ostáva v jeho mäse a je konzumované ľuďmi.

Keď vo všeobecnosti sa kurča považuje za zdravé, je to preto, lebo obsahuje len okolo 5 % tuku. No nespomína sa, koľko obsahuje škodlivín. Preto sa snažte kupovať kurčatá napríklad z biochovu, alebo od súkromných chovateľov z dedín, kde majú lepšie podmienky na rast a ich mäso by malo byť zdravšie.


Mohlo by vás zaujať: Domáca pekáreň: Čerstvý a voňavý chlieb môžete mať každé ráno


S bravčovinou opatrne

To, že bravčové mäso nepatrí medzi zdravé, je známe už dlho. Možno si hovoríte, že bravčové predsa nejete často. No odpustíte si aj klobásky, slaninku, jaterničky, párky, salámy, šunky či paštéty? Bravčovina sa vyskytuje aj v množstve výrobkov a v konečnom dôsledku jej môžete zjesť dokopy toľko, že by nás výsledné číslo asi veľmi prekvapilo. Buďte opatrní! Bravčovina obsahuje až 50% tuku a okrem toho, že škodí našim cievam a srdcu, bolo dokonca potvrdené, že bravčové mäso môže prispieť aj ku výskytu rakoviny.

Hovädzie nie je také, aké bývalo

Množstvo ľudí ešte stále žije v omyle, že hovädzie mäso je veľmi zdravé. Dá sa na to pozrieť z rozličných uhlov pohľadu. Z hľadiska obsahu tuku patrí medzi zdravšie, pretože ho obsahuje okolo 20 % a jeho konzumácia sa odporúča ľuďom trpiacim anémiou. Ďalším dôležitým faktorom je chov. Hovädzí dobytok žije asi poldruha roka, kým sa dostane na bitúnok a za ten čas sa v jeho mäse nahromadí dosť veľké množstvo škodlivín, ktorými je kŕmené. Tiež bolo zistené, že červené mäso, rovnako ako bravčové, môže súvisieť s vznikom rakoviny hrubého čreva, alebo konečníka.


Mohlo by vás zaujať: Milujete slaninu a klobásy? Pozor, údajne spôsobujú rakovinu!


Zdravé morčacie, králičie a rybacie

Za zdravé mäso sa považuje morčacina. Obsahuje väčšie množstvo bielkovín, ako iné druhy mäsa, je ľahko stráviteľné, nepodporuje usadzovanie cholesterolu v cievach, obsahuje malé množstvo tuku a patrí medzi 14 superpotravín.

Králik patrí medzi pomerne málo používané mäso. Na dedinách, kde zajace starší ľudia ešte stále chovajú, to však nemusí platiť. Králičie mäso je pritom taktiež veľmi zdravé, ľahko stráviteľné, má nízky obsah cholesterolu a tuku (okolo 5 %).

Ryby sú sami o sebe veľmi zdravé, pretože sú chudé a obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú posilňovať imunitu a prospievajú nášmu srdcu a mozgu. Za najzdravšiu rybu sa vo všeobecnosti považuje losos. Ani s rybami to však netreba preháňať, najmä pokiaľ nepoznáte podmienky, v ktorých boli ulovené. Pre možný vysoký obsah ťažkých kovov by ich mali konzumovať s mierou najmä tehotné ženy.

Zdroj: Photl.com, Photl.com, Nela
Odporúčame