Detoxikácia so zelenými potravinami: Prečistia telo a zbavia kíl navyše

Detox

pixabay.com

Človek, ktorý sa nezdravo stravuje, má v tele nahromadených mnoho toxických látok. Tie môžu byť príčinou chronickej únavy, bolestí hlavy, celkovej slabosti, ale aj priberania na váhe a zadržiavania tekutín. Nemusíte sa však týrať hladovkou alebo drastickými diétami. Vaše telo môžete prečistiť jednoduchým a zároveň prirodzeným spôsobom.

Stavte na zelenú

Pri detoxikácii sú veľmi užitočné zelené potraviny. Obsahujú chlorofyl – zelené farbivo, ktoré má na ľudský organizmus veľa pozitívnych účinkov. Dokáže naštartovať dôležité vitálne funkcie a jeho vlastnosti sa skúmajú aj v súvislosti s prevenciou rakoviny. Sprostredkúva nám energiu z rastlín, ktoré jeme, a tiež kyslík, ktorý dýchame. Okrem toho poskytuje organizmu dôležité vitamíny, najmä vitamín K, C, kyselinu listovú, ale aj vápnik, železo, horčík a bielkoviny.


Mohlo by vás zaujímať: Jednoduchá detoxikácia zelenými potravinami: Prospeje vášmu zdraviu aj postave!


Pozitívne účinky

Z hľadiska chemickej štruktúry je chlorofyl veľmi podobný hemoglobínu, červenému farbivu v ľudskej krvi. Odlišuje sa tým, že namiesto železa na seba viaže horčík. Vďaka tejto podobnosti je prospešný pre anemických ľudí, keďže účinne podporuje krvotvorbu a zlepšuje prekrvenie.

Má priaznivý vplyv na regeneráciu organizmu a spomalenie procesu starnutia. Je považovaný za silný antioxidant, ktorý má za úlohu chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Dôležité sú aj jeho antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Pomáha pri hojení rán, rôznych zápaloch kože, znižuje bolestivosť a svrbenie.

Zelené farbivo má i ďalšie prednosti: úprava krvného tlaku a dýchania. Môže dobre poslúžiť pri regulovaní astmy. V neposlednom rade pomôže s chudnutím. Tým, že na seba viaže škodlivé látky, telo prečisťuje a zároveň mu dodáva energiu. Znižuje kyslosť v organizme, vďaka čomu sa môže obnoviť prirodzená acidobazická rovnováha.

Kde ho hľadať?

Potraviny bohaté na chlorofyl spoznáme jednoducho – podľa zelenej farby. Nachádza sa vo všetkých rastlinách, najmä v ich stonkách a listoch. Najvhodnejším zdrojom pre náš organizmus sú všetky druhy zelenej listovej zeleniny: šaláty, kapusta, kel, špenát, ale aj petržlenová a zelerová vňať, brokolica, hrášok, zelená fazuľka či paprika. Štedrý obsah zeleného farbiva nájdeme aj v jablku, ale iba kým je zelené. Keď dozrieva, chlorofyl sa stráca a nahrádza ho červené farbivo.

Obrovský poklad je ukrytý v bylinách. To, čoho sa často zbavujeme ako buriny, môže poskytnúť nášmu telu mnoho výhod. Väčšinou ide o liečivé rastliny, ktoré sa kedysi bežne pridávali do rozličných pokrmov. Napríklad pŕhľava, púpava, skorocel, ďatelina, lopúch alebo žerucha. Práve žihľava patrí k rastlinám, ktorej podiel chlorofylu výrazne prevyšuje iné pestované druhy rastlín.

Na toto farbivo sú bohaté aj ďalšie zelené potraviny: mladý (zelený) jačmeň, zelená pšenica a riasy chlorella a spirulina. Ak chcete účinky detoxikácie posilniť, môžete si ich spolu s ostatnými „zelenáčmi“ pridať na svoj zoznam.


Mohlo by vás zaujímať: Detox v podobe zeleninových a ovocných štiav: Naozaj naše telo prečistí?


Ako na to?

Pripravte si na raňajky smoothie z čerstvej zeleniny alebo ovocia. Rozmixujte špenát, nadrobno nakrájaný šalát, pridajte uhorku, zelené jablko, hrušku alebo banán. Záleží len na vašej fantázii a chuti.

Na obed si uvarte krémovú polievku zo zeleného hrášku, z brokolice alebo kapustovú polievku. Prípadne si pripravte brokolicu v pare či dusenú zelenú fazuľku na olivovom oleji.

Ideálnou večerou je miešaný šalát. Hlávkový, ľadový alebo iný druh šalátu doplňte uhorkou, zelenými olivami či paprikou. Môžete doň pridať olejnaté semienka podľa vašej chuti a pokvapkať citrónovou šťavou a olivovým olejom.

Dôležitá je disciplína

Detoxikácia by mala prebiehať hlavne pravidelne a postupne. Zvlášť v úplných začiatkoch. Pokúste sa na prevažne zelenej strave vydržať asi 1 – 2 dni. Keď sa vám to podarí, nabudúce môžete skúsiť túto dobu predĺžiť.

Ak to myslíte s očistou vážne, zabudnite aspoň na tento čas na alkohol, cigarety, sladkosti a ďalšie podobné zlozvyky. Inak nebude mať žiadny efekt. Zelené potraviny môžete dopĺňať aj inými, ale zostaňte pri zelenine a ovocí. Celkovo tak odľahčíte svoj jedálny lístok. Pri pocite hladu alebo chuti na sladké majte po ruke sušené ovocie, oriešky alebo semienka.

Aby sa telo ľahšie zbavovalo škodlivých látok, pite dostatok tekutín a hýbte sa. Akýkoľvek druh aktivity je lepší než žiadny. Kombinácia zelenej potravy a pohybu pomôže z tela vyplaviť staré toxické látky a vy pocítite príval novej energie.


Vyskúšali ste už detoxikáciu zelenými potravinami? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

Zdroj: pixabay.com, pixabay.com, Vlaďa
Odporúčame