Prívarky sú chuťou detstva: Vyskúšajte ich na rôzne spôsoby

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Varievate si prívarky?

Ilustračné foto

Hovorí sa, že prívarky sú chuťou nášho detstva. Možno aj preto im mnohí v dospelosti nepodľahli a iní na ne naopak nedajú dopustiť. Ide o zdravé a rýchle jedlá bohaté na vlákninu, ktoré výborne zasýtia ako príloha, ale aj ako hlavný chod. Inšpirujte sa klasickými receptmi na zemiakový, šošovicový alebo hrachový prívarok.


Zemiakový prívarok

Potrebujeme:

  • 500 g zemiakov
  • 2 bobkové listy
  • 1 smotanu na šľahanie
  • 2 PL hladkej múky
  • červenú papriku
  • ocot
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • soľ a čierne korenie

Postup: Zemiaky umyjeme, ošúpeme a nakájame na kocky. Varíme ich spolu s bobkovým listom a kúskami čierneho korenia do polomäkka. Medzitým si zmiešame smotanu s múkou a vlejeme k zemiakom. Pravidelne miešame. Dochutíme mletou paprikou, octom podľa chuti a troškou kryšťalového cukru. Podávame napíklad k fašírkam alebo s vajíčkom na tvrdo.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Super rýchla a lacná dobrota zo zemiakov: Máte ju za pár minút


Prívarok zo sušeného hrachu

Potrebujeme:

  • 400 g sušeného žltého hrachu
  • 2 dl mlieka
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL hladkej múky
  • soľ a čierne korenie

Postup: Sušený hrach niekoľkokrát prepláchneme vodou, odstránime tiež prípadne nepekné kúsky. Varíme ho so soľou a korením približne hodinu, respektíve kým nezmäkne. Uvarený hrach rozmixujeme tyčovým mixérom. V mlieku rozmiešame hladkú múku, ktorú prilejeme k rozmixovanému hrachu, pridáme roztlačený cesnak a varíme do zovretia. Na panvici opražíme cibuľu, ktorou prívarok ozdobíme. Hrachový prívarok je vhodný aj ako príloha, napríklad k údenému mäsu.


Mohlo by vás zaujímať: Zaspomínate si so slzou v oku alebo vás rovno napne: Pozrite na neuveriteľné fotky zo školskej jedálne


Šošovicový prívarok

Potrebujeme:

  • 400 g šošovice
  • 2 bobkové listy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 kyslú smotanu
  • šťavu z ½ citróna
  • soľ a čierne korenie

Postup: Šošovicu prepláchneme a necháme vo vode odležať niekoľko hodín, ideálne cez noc. Varíme ju s bobkovým listom do zmäknutia. To závisí od toho, ako dlho bola šošovica namočená, nemalo by to však trvať viac ako 30 minút. Medzičasom si zmiešame kyslú smotanu s múkou a pomaly ju vlievame do uvarenej šošovice. Pridáme aj pretlačený cesnak. Necháme prevariť. Ochutíme soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou. Podávame ako prílohu k udenému mäsu, párkom či volskému oku.

Náš tip: Prívarok solíme, až keď je šošovica uvarená, inak nezmäkne. 


Aké prívarky si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (3)

  • Juro 14.06.2018, 07:28

    Hrách sa nikdy nevari so soľou naopak šošovica sa môže ale je tiež lepšie bez soli varit

  • energia 20.04.2018, 09:43

    Dotaz, tú cibuľu vybrať, či nechať? Ďakujem.

  • kutil 14.02.2018, 07:30

    Hrach varím spolu s veľkou cibuľou a dvoma strúčkami cesnaku - potom všetko rozmixujem, urobím paprikovú zásmažku, osolím, pridám majoránku a do hotového ešte cesnak. A k tomu údené a kus chleba - bašta.

1

Pridať komentár