Nevhodná strava prináša zlé návyky: Vplyv má i na fajčenie a konzumáciu alkoholu

Vyprážané jedlo

unsplash.com

Ľudia, ktorí denne konzumujú nezdravú stravu, sú viac náchylní na to, aby žili nezdravým životným štýlom. S tým sa spája napríklad konzumácia alkoholu či fajčenie, alebo nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu. Ak teda chcete odstrániť niektoré z týchto neduhov, zmenu treba vykonať na viacerých frontoch. A najlepšie je začať v kuchyni.

Dva modely

Ak zle jeme, potom veľmi často mávame aj iné málo zdraviu prospešné návyky. Jeden zlý návyk vyplýva z druhého. Potvrdzuje to štúdia uskutočnená v Portugalsku na vzorke 7591 dospelých.

Vedci z Lisabonskej univerzity rozlišujú dva modely stravovania: jeden je založený na uprednostňovaní mäsa, druhý, zdravší, na konzumácii ovocia a zeleniny. Prvý model bol charakterizovaný okrem väčšej spotreby mäsa tiež menej častou konzumáciou polievok, čerstvej zeleniny a ovocia, rýb, mliečnych výrobkov, ale aj menším počtom jedál počas týždňa a menšou spotrebou vody.


Mohlo by vás zaujímať: Stravovanie bez mäsa: Nový životný štýl či len návrat k minulosti?


Horší životný štýl

Keď vedci analyzovali ďalšie aspekty životného štýlu osôb zahrnutých do prvej skupiny, pozorovali, že tí, ktorí majú menej zdravé stravovacie návyky, sú zároveň náchylnejší k ďalším zlým zvykom, ako je fajčenie, konzumácia alkoholu a malá fyzická aktivita. Ukázalo sa tiež, že model charakterizovaný vysokou spotrebou mäsa súvisí s nižšou sociálno ekonomickou úrovňou, s nižším vekom a prevažujú v ňom osoby mužského pohlavia. Vedci dospeli k záveru, že nestačí dávať prednosť zdravším stravovacím návykom, ale že treba zároveň pozmeniť ďalšie aspekty životného štýlu.

Najhoršie je to neskúsiť

Čo je potrebné urobiť, ak sa chceme začať zdravo stravovať a prijať zdravší spôsob života? „Niekedy je ťažké dosiahnuť zlepšenie pokiaľ ide o vlastnú výživu, pretože máme dojem, že to je príliš ťažká úloha, ktorú nikdy nezvládneme. A tak to ani neskúsime. Z tohto dôvodu je veľmi užitočná stratégia malých cieľov. Človek tak nadobudne väčšiu dôveru vo vlastné schopnosti dosiahnuť krok za krokom zmeny. Napríklad môžeme začať tým, že z nášho jedálnička vyradíme niektoré produkty a nahradíme ich inými, bez toho aby sme mali pocit, že musíme zmeniť stravovacie návyky v jedinom kroku,“ vysvetľuje Margherita Guidettiová z Modenskej univerzity.

Aký je najvhodnejší čas na to, aby sme začali meniť svoj životný štýl? „Nepochybne je potrebné vybrať správny čas,“ hovorí profesorka sociálnej psychológie Nicoletta Cavazzová z Modenskej univerzity. „Napríklad môže byť ťažké klásť si obmedzenia, ak obedujeme alebo večeriame mimo domova, v spoločnosti. V takýchto prípadoch sa jedlá vyberajú takpovediac verejne, je to súčasťou toho, ako sa v spoločnosti prezentujeme, a je to ovplyvnené aj voľbami spolustolovníkov.“


Mohlo by vás zaujímať: Stravovacie návyky, ktoré vás spravia silným, svalnatým a namakaným!


Existujú spôsoby

„Pre toho, kto chce napríklad znížiť spotrebu mäsa, je jednoduchšie nekupovať si ho domov a obmedziť sa na to, aby ho jedol len vtedy, keď ide so spoločnosťou do reštaurácie alebo keď má hostí. Ide o funkčnú voľbu v sociálnom živote, ktorá však prináša postupnú zmenu stravovacích návykov. Diétny režim je účinný, ak ho dodržiavame každodenne. A správnym prvým krokom vpred je nakupovanie zdravších potravín, a to v čase, keď nemáme hlad a sme teda menej náchylní prepadať chuti na nezdravé potraviny,“ uzatvára Cavazzová.


Snažíte sa zdravo stravovať? Ako sa vám to darí? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: unsplash.com, unsplash.com, Milan, ČTK, Corriere della Sera
Odporúčame