Valašská špecialita z kyslej kapusty: Tradičná polievka postaví na nohy

Polievka z kyslej kapusty

thinkstockphotos.com

Valašsko je región Českej republiky, ktorý leží hneď pri hraniciach so Slovenskom. Moravská kuchyňa tak má logicky blízko aj k tej našej. Jednou z miestnych špecialít je výdatná polievka zvaná kyselica. Na rozdiel od našej červenej kapustnice je však kyselica biela. Pripravuje sa z kyslej kapusty a je v tomto regióne tak obľúbená, že v nej dokonca organizujú súťaže.

Polievka na pole

Tradičná valašská polievka kyselica, ktorá sa varí z kyslej kapusty a zemiakov, je tým lepšia, čím je staršia. Polievka sa na Valašsku jedla v minulosti veľmi často, prakticky po celý rok. V odľahčenej podobe si ju ľudia brali napríklad so sebou na pole, kde celý deň pracovali.

Každý má kyselicu inú, keby nás bolo desať, každá má inú chuť, každému to chutí inak, povedala kuchárka Stanislava Sovjáková, ktorá má radšej polievku skutočne kyslú, niekto ju však varí i sladšiu. Niekto ju má hustejšiu, niekto redšiu. niekto do nej dáva údené, my dávame domáce klobásky. Bola tu aj kyselica s hubami,uviedla Sovjáková, ktorá sa zapája do súťaže o najlepšiu valašskú kyselicu vo Vizoviciach každoročne.


Mohlo by vás zaujímať: Milujete kapustu? Pripravte si z nej tieto vynikajúce polievky!


 

Nie je to nič zložité

Uvariť kyselicu podľa nej nie je ťažké, len sa musí dávať pozor na to, aby boli zemiaky poriadne uvarené. V kyslej vode s kapustou sa tak nestane, preto sa väčšinou zemiaky varia skôr alebo zvlášť. Potom sa pridáva rasca, soľ, klobáska, ako kto má rád a urobí si zápražku, trochu múky a mlieka, a nakoniec sa dáva kyslá smotana. Každý podľa chuti, či chce dve alebo tri,uviedla Sovjáková, ktorá má rada polievku hustú a dáva tri smotany.

Potrebujeme:

  • 400 g kyslej kapusty
  • 100 g klobásy
  • 300 g zemiakov
  • 1 cibuľu
  • 2-3 kyslé smotany
  • 150 g slaniny
  • hladkú múku
  • soľ, čierne korenie
  • bobkový list
  • rascu

Postup: V jednom hrnci dáme variť kapustu aj so šťavou a troškou vody, okoreníme ju čiernym korením a bobkovým listom. Medzitým si uvaríme zemiaky so soľou a rascou. Keď sa zemiaky uvaria, pridáme ich ku kapuste aj s vodou. Orestujeme si slaninu s cibuľou a klobásu, ktorú nakrájame tradične na kolieska. Keď je hotová, pridáme ju do kapustnice. Pripravíme si záprašku s mliekom a troškou múky, zmiešame s kapustou a varíme, kým polievka nezhustne. Necháme ešte pár minút prevrieť. Pridáme smotanu, ktorú si predtým rozmiešame s troškou polievky, aby sa v horúcej vode nezrazila.  Podávame s chlebom.


Varili ste už niekedy tradičnú kyselicu? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Milan, ČTK
Odporúčame