Nízkokalorické diéty pre lepšie zdravie: Srdce sa vám za ne poďakuje

Taliansky šalát

thinkstockphotos.com

Cieľom väčšiny diét je jednoducho schudnúť a upraviť si životný štýl. No tieto diéty často vedú k extrémom, ktoré môžu zapríčiniť miesto pozitívneho efektu nepríjemné zdravotné dôsledky. Aj preto sa nedávno uskutočnil výskum, ktorý analyzoval rôzne typy diét a ich vplyv nielen na postavu, ale najmä celkové zdravie. Ukázalo sa, že medzi najlepšie patrí takzvaná stredomorská a tiež bezmäsitá diéta. Majú totiž pozitívny dopad na srdce.

Nízkokalorické diéty

Výskum skúmal viac ako stovku ľudí s nadváhou, ktorých netrápili iné zdravotné problémy. Vekové rozpätie bolo široké od 18 do 75 rokov, cituje žurnál Circulation stránka WebMD. Títo ľudia skúšali tri mesiace buď nízkokalorickú, takzvanú stredomorskú diétu alebo nízkokalorickú vegetariánsku diétu, pri ktorej konzumovali vajcia aj mliečne výrobky. Po trojmesačnom období si skupiny jednotlivé diéty vymenili.

Pri  pokusoch participanti zhodili v priemere okolo 1,5 kg tuku a približne 2,5 kg na váhe. Ich index telesnej hmotnosti poklesol. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o nedostatočné výsledky, no väčšina účastníkov nemala problémy diétu dodržiavať, keďže je pestrá a chutná, a zároveň pozorovala iné zdravotné benefity.


Mohlo by vás zaujímať: Vyberajte diéty s rozumom: Tieto ohrozujú vaše zdravie!


Cholesterol klesá

Pri vegetariánskej bol výrazný pokles takzvaného zlého cholesterolu. Pri stredomorskej sa ľuďom výrazne znížila hladina triglycerídov, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť infarktu a mozgovej príhody.

„Z našej štúdie vychádza, že nízkokalorická vegetariánska diéta dokáže znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb, rovnako ako stredomorská,“ vysvetlil autor štúdie Dr. Francesco Sofi, profesor klinickej výživy na univerzite v talianskej Florencii. „Znamená to, že ľudia majú viac možností pri výbere diéty, ktorá bude pozitívne vplývať na ich zdravie,“ dodal.

Čerstvé ovocie aj zelenina

V čom teda spočíva úspešnosť týchto diétnych programov? Dôvodom je dôraz na čerstvé ovocie a zeleninu, strukoviny, celozrnné pečivo a orechy. To majú obe diéty spoločné. Pri stredomorskej sa snažíme vyradiť z jedálnička predovšetkým škodlivé tuky a nahradiť ich tými zdravými – napríklad maslo vymeniť za olivový olej. Pri vegetariánskej je samozrejmá absencia mäsa, zameraná je tiež na nízkotučné mliečne výrobky a vajcia.

Namiesto sladkostí sú v oboch prípadoch uprednostnené sladké druhy ovocia. Biele pečivo je nahradené celozrnným, pri stredomorskej sa varí menej z červeného mäsa a plnotučných mliečnych produktov. Naopak, časté sú ľahké a chutné šaláty. Výhodou stredomorskej kuchyne je, že je mimoriadne pestrá. Inšpirovať sa tak môžete napríklad španielskou, gréckou i talianskou kuchyňou.


Mohlo by vás zaujímať: Zázračná „pôstová“ diéta: Získajte dlhší život a pevnejšie zdravie bez rakoviny


Potraviny vhodné na stredomorskú diétu:

  • rastlinné oleje, špeciálne olivový
  • strukoviny
  • celozrnné pečivo
  • čerstvé ovocie a zelenina
  • nízkotučné mliečne produkty
  • chudé mäso, špeciálne hydina
  • ryby
  • kyslomliečne produkty

Vyskúšali ste už nízkokalorické diéty? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti do diskusie pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Filip
Odporúčame