Tri veľkonočné recepty, ktoré musíte skúsiť: Ohúrte rodinu úžasnými pochúťkami

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pripravujete na Veľkú noc špeciálne menu?

Ilustračné foto

Premýšľali ste už nad tým, čo by ste tento rok pripravili na Veľkú noc? Okrem tradičnej varenej šunky by to mohlo byť napríklad chutné jahňacie na bielom víne. Jeho chuť vyšperkujete, ak k nemu pridáte napríklad rozmarín. Ako dezert skúste špenátovú roládu alebo mrkvovú tortu, ktorá chutí naozaj úžasne.


Jahňacie na bielom víne

Na veľkonočnom stole by nemalo chýbať jahňacie mäsko. Jeho chuť najlepšie podkreslíte, ak ho pripravíte na bielom víne s rozmarínom, citrónovou šťavou a cesnakom. Ideálnou prílohou sú pečené zemiaky, ktorých chuť zvýrazníte rascou, mletou sladkou paprikou a olivovým olejom.

Potrebujeme:

  • 700 g jahňacieho pliecka
  • 1 menší cesnak
  • 1 citrón
  • 2 cibule
  • 3 dcl bieleho vína (suchého)
  • 4 PL olivového oleja
  • 4 vetvičky rozmarínu
  • čierne mleté korenie
  • soľ

Postup: Jahňacie mäso by malo ležať v marináde aspoň cez noc, v najlepšom prípade by to malo byť až 24 hodín. Večer predtým, než ho idete piecť, si teda odšťavte do sklenej misy jeden citrón a pridajte biele víno, 2 lyžice olivového oleja, nadrobno nakrájaný cesnak, štipku soli, nadrobno nasekaný rozmarín. Všetky suroviny dobre premiešajte a do takto pripravenej marinády vložte mäso.

Keď je už mäso odležané, preložte ho z marinády do sklenej misy, osoľte a okoreňte ho. Marinádu nevylievajte, pretože ňou budete počas pečenia mäso polievať. Mäso potom zalejte zvyškom olivového oleja, prikryte ho a pečte približne dvadsať minút na 200 stupňoch.

Po dvadsiatich minútach mäso odokryte, pridajte cibule pokrájané na štvrtinky a polejte marinádou, pričom si z nej ešte trochu nechajte na koniec. Znížte teplotu rúry na 180 stupňov, mäso zakryte a pečte ďalšiu hodinku a štvrť. Pred finálnym dopečením mäso ešte raz polejte zvyškom marinády a nechajte ho chvíľku piecť odokryté. Podávajte s pečenými zemiakmi.


Mohlo by vás zaujímať: Chutná a zdravá Veľká noc: Čo na vašom tanieri má mať miesto a čo radšej nie?


Špenátová roláda

Potrebujeme:

  • 1 balík mrazeného špenátu
  • 1 tavený syr v črievku
  • 120 g hladkej múky (alebo polohrubej)
  • 120 g masla
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 vajec
  • mletý muškátový oriešok
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olej

Postup:

Roláda: Špenát dajte do misky a nechajte ho rozmraziť. Potom pridajte múku, prelisovaný cesnak, muškátový oriešok, tri žĺtka, olej, štipku soli a polovicu masla. V druhej nádobe si  vymiešajte z troch bielok sneh, ktorý tiež pridajte k špenátu. Cesto premiešajte a vylejte na plech, na ktorom je papier na pečenie. Pečie sa maximálne 15 minút na 160 stupňoch, aby sa dalo s cestom ešte pracovať. Cesto potom zrolujte aj s papierom a nechajte vychladnúť.

Plnka: Zvyšné tri vajcia uvarte natvrdo. Kým sa varia, zmiešajte zvyšné maslo so syrom v črievku. Uvarené vajcia nakrájajte nadrobno, zmiešajte s maslom a syrom, pridajte ešte čierne korenie, soľ a nasekanú cibuľu. Ak je už cesto vychladnuté, rozviňte ho, potrite plnkou a zaviňte. Dajte ho do utierky alebo fólie, vložte do chladničky, aby stuhlo a pri podávaní ho nakrájajte na plátky.


Mohlo by vás zaujímať: Netradičné veľkonočné pohostenie: Vyskúšajte maličkosti, ktoré zachutia aj vám


Veľkonočná mrkvová torta

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 400 g horkej čokolády
  • 100 g mandlí
  • 250 g masla
  • 250 g strúhanej mrkvy
  • 250 g hladkej múky
  • 200 g hnedého cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL korenia na tortu
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup: Najprv si v miske zmiešajte roztopené maslo, vajíčka, hnedý cukor a vanilkový extrakt. Pridajte nastrúhanú mrkvu (najlepšie je, ak je nastrúhaná nahrubo), múku, prášok do pečiva, perníkové aj tortové korenie. Všetky ingrediencie spolu dobre premiešajte a vylejte do vopred vymastenej tortovej formy. Pečte zhruba hodinu na 180 stupňoch.

Náš tip: To, že je korpus hotový, zistíte pomocou špáradla, ktoré doňho zapichnete. Po vytiahnutí musí zostať suché.

Poleva: Vrch torty prelejte roztopenou horkou čokoládou, na ktorú posekáte mandle. Pridať môžete aj postrúhanú citrónovú alebo pomarančovú kôru.


Aké zaujímavé chuťovky si na Veľkú noc pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom recepty v diskusii pod článkom.

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár