Francúzska klasika dvakrát inak: Vyskúšajte zeleninový ratatouille

Domáce Ratatouille s baklažánom a paradajkami

gettyimages

Ratatouille je francúzska pochúťka, ktorú u nás preslávil predovšetkým rovnomenný animovaný film. Ide však o pokrm, ktorý využíva veľké množstvo čerstvej zeleniny a výborne premiešava jej chuť s korením. Existuje niekoľko spôsobov prípravy ratatouille.

Najčastejšou je jednoduchá príprava varením a dusením, podobná vareniu nášho leča. Verzia známa z filmu je zapekaná a usporiadaná do špirály, čím vzniká nielen chuťový, ale aj estetický zážitok. Skúsiť môžete obe, stačí sa inšpirovať týmito receptmi. Výhodou je tiež, že môžete využiť práve tú zeleninu, ktorú máte aktuálne poruke.


Mohlo by vás zaujímať: Sezóna cukety je v plnom prúde: Pripravte si z nej doma tieto dobroty


Jednoduchý ratatouille

Potrebujeme:

  • 2 červené cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 menšie baklažány
  • 3 menšie cukiny
  • 3 papriky
  • 5 paradajok
  • bazalku
  • olivový olej
  • ocot balsamico
  • kôru z citrónu

Postup: Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, na jemno nasekáme cesnak. Baklažány a cukiny nakrájame na kocky široké asi 2,5 cm. Odkôstkujeme si papriky a narežeme na podobne veľké kusy. V hlbokom hrnci, prípadne panvici, najskôr opražíme baklažán, papriku a cukiny. Po asi 5 minútach ich odložíme do misy bokom. Na tom istom oleji potom opražíme cibuľu s cesnakom do zlatista, na záver tiež pridáme nadrobno nakrájanú bazalku. Do hrnca vrátime už opraženú zeleninu. Dodáme tiež na malé kúsky nakrájané paradajky, pár kvapiek balsamico octu, čierne korenie, citrón a olivový olej. Varíme na nízkej teplote ďalších približne 30-35 minút, kým je zelenina dokonale premiešaná a lepkavá. Na záver pridáme ešte čerstvú bazalku a kôru z citrónu, podľa chuti. Podávame s opečeným pečivom, ryžou alebo ako prílohu k inému jedlu.


Mohlo by vás zaujímať: Parádne recepty: Stačia vám iba 2 ingrediencie aby ste vykúzlili nebíčko v papuľke


Zapekaný ratatouille

Potrebujeme:

  • 2 cibule
  • 3 papriky
  • zelený zeler
  • 2 baklažány
  • 3 cukiny
  • 3 paradajky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 mrkvy
  • 1 plechovku pokrájaných paradajok
  • čerstvú bazalku
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ

Postup: Papriky si vcelku ogrilujeme na ohni, napríklad priamo na sporáku. Ešte horúce ich vložíme do misy a prekryjeme potravinovou fóliou. Po niekoľkých minútach zmäknú a budú sa dať jednoducho ošúpať. Zároveň sa zbavíme kôstok. Baklažán, cukinu a paradajky si ostrým nožom alebo rezačom, takzvanou mandolínou, nakrájame na tenučké plátky. Mrkvu nakrájamé na pozdĺžne plátky, rovnako ako zelený celer a spolu s cibuľou ich na oleji pripravíme na panvici. Po asi 10 minútach pridáme nadrobno nasekaný cesnak, olúpané a nakrájané papriky, korenie a nakoniec aj plechovku pokrájaných paradajok. Varime ďalších 20 minút. Dodáme čerstvú bazalku a rozmixujeme na kašu. Tú vylejeme na spodok zapekacej misy. Na hmotu do kruhu ukladáme tenké plátky cukiny, paradajok a baklažánu. Polejeme zmesou olivového oleju s cesnakom, posypeme provensálskym korením, čiernym korením a soľou. Pečieme tri hodiny na nízkej teplote, asi na 150 stupňoch. Následne necháme cez noc odležať v chladničke a na druhý deň dopekáme ďalších 45 minút na 180 stupňoch.


Vyskúšali ste už niekedy ratatouille? Napíšte ostatným čitateľom svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

Zdroj: gettyimages, gettyimages
Odporúčame