Kakao nie je iba pre deti: Znižuje krvný tlak a postaví na nohy

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi kakao?

Kakao nie je len nápojom pre deti

Kakao, to nie je len nápoj pre deti. Je to v prvom rade ingrediencia najpopulárnejšej sladkosti – čokolády, ale tiež produkt, ktorý má množstvo pozitívnych vlastností. Od zdravotných, cez povzbudzujúce.


Zo semien kakaovníka

Kakao vzniká z semien kakaovníka. Tie sú následne čistené, triedené, fermentované, pražené, lúpané a odtučnené. Tuk, ktorý sa oddelí, je takzvané kakaové maslo, teda hlavná súčasť čokolády. Zvyšok je zomletý na prášok. A to je práve kakao, aké poznáme.

Kakaovníky rastú prevažne v Južnej Amerike a podobne, ako pri inom obľúbenom hnedom prášku – káve – aj tu záleží od toho, z akého druhu stromu je získavané. Poznáme hlavne tri druhy. Criollo je chuťovo výrazné, Forastero je horkejšie a využíva sa najčastejšie do čokolády i Tinitario, ktoré je kombináciou spomínaných odrôd.

Kakao sa do Európy dostalo v 16. storočí spolu so španielskými moreplavcami. Chuť samotného nápoja sa však poeurópštel, keďže v Južnej Amerike preferovali horkú a u nás bola vítanejšia jemnejšia a sladšia, s cukrom, mliekom či smotanou.


Mohlo by vás zaujímať: VIDEOTIP Vyrobte si chutnú domácu čokoládu: Postačia vám len 4 ingrediencie


Vyhnite sa instantnému

Pravdepodobne ste už počuli o pozitívnych zdravotných vlastnostiach tmavej čokolády, špeciálne ak ju  jeme s mierou. Aj kakaový prášok má dobré zdravotné vlastnosti. No rovnako, ako by sme mali konzumovať čo najtmavšiu čokoládu, aj kakao musí byť prírodné, nesladené a bez zbytočných chemických dodatkov. Vyhnite sa teda sladkým a instantným práškom.

Kakao je bohaté na železo, vápnik, horčík a fosfor. Tieto minerály majú vplyv nielen na to, ako si radíme so stresom, ale tiež vplývajú na našu náladu a koncentráciu. Kakao je aj bohaté na vitamíny A, E a tiež vitamíny zo skupiny B. Obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú s voľnými radikálmi. Pôsobia tak pri prevencii rakoviny a liečení chorôb krvného obehu. Spomaľujú tiež starnutie a pracujú tak napríklad aj proti tvorbe vrások.

Pre nižší tlak

Kakao vplýva na znižovanie krvného tlaku. Vyplýva to zo štúdie nemeckých vedcov z Kolínskej univerzity, ktorí sledovali aj účinky čaju. Ten však podľa nich tlak už tak úspešne neznižuje. Ako vysvetlil vedúci výskumu doktor Dirk Taubert, benefity, ktoré ponúkajú, súvisia s obsahom polyfenolov – flavonoidov.

Zaujímavosťou je, že v oblastiach, kde pestujú kakao a pijú z neho nápoj v množstve 40 až 60 šálok týždenne, majú nižšiu úmrtnosť na kardiovaskulárne ochorenia. Zároveň sa podľa výskumov z Harvardu ukázalo, že sa u nich neprejavuje demencia, cukrovka a ľudia žijú dlhšie. Vedci to pripisujú flavonoidom, predovšetkým epikatechínu.

„Diéta bohatá na flavonoly, ktoré sa nachádzajú aj v kakau, môže mať reverzívne účinky na srdcovo-cievne ochorenia," hovorí správca Slovenskej nadácie srdca Gabriel Kamenský. „Ukazuje sa, že potraviny obohatené o kakao môžu viesť k redukcii krvného tlaku," dodáva.


Mohlo by vás zaujímať: Prídeme o milovanú čokoládu? O pár rokov zmizne, môžu za to klimatické zmeny


Kakao povzbudí

Hnedý prášok má tiež povzbudzujúce vlastnosti. Je to zásluha kofeínu a teobromínu, látok, ktoré dodávajú energiu. Kakao je tak ideálnym ranným nápojom, ktorý pomáha prebudiť sa a dodať sily pre zvyšok dňa. Teobromín zároveň bojuje proti únave a urýchľuje regeneráciu organizmu po telesnom či duševnom výkone.

Treba však pamätať, že kakao je pomerne kalorické, nemalo by sa preto piť s cukrom, ten je najlepšie nahradiť medom alebo sirupom z agáve. Gabriel Kamenský zároveň odporúča vymeniť kravské mlieko sójovým nápojom. Ak chcete pripraviť kakao, ktoré pripomína nápoj z Južnej Ameriky, pridajte doňho napríklad vanilku, kardamon, škoricu alebo kajenské korenie.

Náš tip: Kakao nie je vhodné len na pitie. Okrem koláčov ho v kuchyni môžete využiť aj pri pečení mäsa, napríklad hovädzieho, bravčového alebo kačky.


Máte radi kakao? Ako často si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (3)

  • fiškus 20.05.2018, 21:05

    ja konzumujem. lebo tlak klesá ale cicinka stúpa k nebesám

  • codify 14.04.2018, 12:06

    Tak co teraz, jeden chvali a druhi hani...?

  • karol 13.04.2018, 10:16

    tak toto je jeden z najamaterskejsich clankov o kakave. rozdiel medzi forasternom criollom a trinitariom je uplne iny. aby malo zdravotne ucinky musi solnat kopec vyrobnych faktorov. a nikto v juznej amerike nepije kakao z kakaoveho prasku ako pise autor. kakaovy prasok je odpad pri spracovavani kakaa.

1

Pridať komentár