FOTORECEPT Ovocný koláč zo špaldovej múky: Zdravo, rýchlo a hlavne chutne

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi koláče?

Jednoduchý, ale zároveň vynikajúci koláč pripravíte rýchlo ak sa náhodou objaví nečakaná návšteva

Dnešný recept na jednoduchý, ale zároveň vynikajúci koláč pripravíte rýchlo. Ak sa náhodou objaví nečakaná návšteva alebo sa vy chystáte navštíviť známych a nechcete prísť s prázdnymi rukami, je to ten ideálny dezert. Je zo špaldovej múky a drobného ovocia, ktoré dodá koláču potrebnú sviežosť.


Špaldová je zdravšou alternatívou ku klasickej múke. Nespôsobuje u ľudí, ktorí sú citliví na pšenicu, intolerantnú reakciu. To sa však netýka celiatikov, pretože špalda nie je bezlepková. Avšak glutén, ktorý obsahuje, má iné zloženie ako glutén, ktorý sa nachádza v pšenici, a preto ju dobre znášajú aj niektorí ľudia, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu.

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky polohrubej špaldovej múky
  • 250 g selského jogurtu
  • trochu mlieka
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • 2 väčšie vajíčka
  • ½ hrnčeka oleja
  • kypriaci prášok
  • kakao
  • škoricu
  • hrnček vlašských orechov
  • lesnú zmes ovocia

na posýpku:

  • maslo
  • polohrubú špaldovú múku
  • trstinový cukor

Postup:

Vajíčko s cukrom vyšľaháme, pridáme olej, mlieko, jogurt, trošku kakaa a škorice. V druhej miske si zmiešame múku a prášok do pečiva.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Tvarohovo-broskyňový koláč: Pre hostí je ako stvorený
Obidve misky zmiešame dokopy a vyšľaháme. Pokiaľ sa nám cesto nebude dať liať, pridáme vodu.
   
Zmes vylejeme na plech vymastený a vysypaný hrubou múkou alebo strúhankou.

Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Banánovo-kokosový koláč bez štipky cukru či múky: Dobrú chuť!
Cesto posypeme drobným ovocím.
   
Spravíme posýpku z masla, múky a cukru. Dajte 50 g zmäknutého masla a cca rovnaké množstvo cukru (podľa toho, kto má ako rád sladké) a prisypávajte múku až pokým nebudeme mať konzistenciu posýpky.

Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč
Nakoniec dáme na vrch koláča namleté orechy a môžeme dať piecť na 175°C cca 30 minút.

Máte radi koláče? Aké si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

  • Autor: plnielanu.sk/Michaela
  • Foto: plnielanu.sk/Michaela

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár