Dnešný recept na jednoduchý, ale zároveň vynikajúci koláč pripravíte rýchlo. Ak sa náhodou objaví nečakaná návšteva alebo sa vy chystáte navštíviť známych a nechcete prísť s prázdnymi rukami, je to ten ideálny dezert. Je zo špaldovej múky a drobného ovocia, ktoré dodá koláču potrebnú sviežosť.
Špaldová je zdravšou alternatívou ku klasickej múke. Nespôsobuje u ľudí, ktorí sú citliví na pšenicu, intolerantnú reakciu. To sa však netýka celiatikov, pretože špalda nie je bezlepková. Avšak glutén, ktorý obsahuje, má iné zloženie ako glutén, ktorý sa nachádza v pšenici, a preto ju dobre znášajú aj niektorí ľudia, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu.
Potrebujeme:
- 2 hrnčeky polohrubej špaldovej múky
- 250 g selského jogurtu
- trochu mlieka
- ½ hrnčeka trstinového cukru
- 2 väčšie vajíčka
- ½ hrnčeka oleja
- kypriaci prášok
- kakao
- škoricu
- hrnček vlašských orechov
- lesnú zmes ovocia
na posýpku:
- maslo
- polohrubú špaldovú múku
- trstinový cukor
Postup:
Vajíčko s cukrom vyšľaháme, pridáme olej, mlieko, jogurt, trošku kakaa a škorice. V druhej miske si zmiešame múku a prášok do pečiva. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Tvarohovo-broskyňový koláč: Pre hostí je ako stvorený |
|
Obidve misky zmiešame dokopy a vyšľaháme. Pokiaľ sa nám cesto nebude dať liať, pridáme vodu. | |
Zmes vylejeme na plech vymastený a vysypaný hrubou múkou alebo strúhankou. | |
Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Banánovo-kokosový koláč bez štipky cukru či múky: Dobrú chuť! |
|
Cesto posypeme drobným ovocím. | |
Spravíme posýpku z masla, múky a cukru. Dajte 50 g zmäknutého masla a cca rovnaké množstvo cukru (podľa toho, kto má ako rád sladké) a prisypávajte múku až pokým nebudeme mať konzistenciu posýpky. | |
Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč |
|
Nakoniec dáme na vrch koláča namleté orechy a môžeme dať piecť na 175°C cca 30 minút. |
Máte radi koláče? Aké si doma pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.
Zdieľať na