Kupujete hnedý cukor lebo je zdravší? Pozor, nie každý je trstinový!

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Používate hnedý cukor?

Nie každý hnedý cukor je tou najzdravšou variantou cukru

Sladiť, alebo nesladiť? To je večná dilema mnohých ľudí. Ak už ale bez sladenia nemôžete vydržať, skúste používať aspoň zdravšiu variantu – hnedý cukor. Ale pozor! Nie každý hnedý cukor, je skutočne zdravý hnedý cukor.


Naše telo potrebuje ku svojmu fungovaniu aj cukry a preto je nezmysel vylúčiť ich z jedálnička úplne. Cukry sa však nenachádzajú len v káve, ktorú sme si osladili, ale aj v rôznych sladkých pokrmoch, nápojoch, ovocí a iných jedlách, ktoré denne konzumujeme a ani si to nemusíme uvedomiť. Zdravšou alternatívou cukru je prírodný hnedý cukor a najzdravšou alternatívou spomedzi všetkých je prírodný trstinový cukor.


Mohlo by vás zaujať: Pozor na umelé sladidlá: Neschudnete a môžete škodiť svojmu zdraviu


Hnedý cukor ešte nemusí byť prírodný trstinový cukor

Ľudia si vo všeobecnosti stále mýlia hnedý cukor s trstinovým. Nie je to jedno a to isté. Podobajú sa len hnedou farbou. Ak ste si v obchode kúpili hnedý cukor, vedzte, že to čo konzumujete nemusí byť dokonca ani čisto prírodný produkt. Prírodný hnedý cukor (môže sa získavať aj z cukrovej repy), neprechádza rafinovaním, ako biely a uchováva si tak všetky dôležité nutričné látky. Je aj na etikete označený ako prírodný hnedý cukor. Je oveľa ľahšie stráviteľný ako obyčajný biely rafinovaný cukor.

Čítajte etikety a nenechajte sa oklamať

Treba však pozorne čítať etikety. Niekedy sa pod hnedým cukrom môže skrývať obyčajný biely cukor, ktorý bol rafinovaním zbavený všetkých nutričných látok a je len zafarbený na hnedo karamelom alebo melasou. Aj tento je však lepší ako biely cukor, pretože melasa, ktorá je v ňom obsiahnutá je bohatá na minerály ako horčík, železo či zinok. Označuje sa len ako hnedý cukor a nutrične je na tom rovnako ako biely cukor. Dofarbenie rafinovaného cukru karamelom však nášmu zdraviu veľmi nepomôže - jediný rozdiel oproti klasickému bielemu rafinovanému cukru je vlastne v chuti.


Mohlo by vás zaujať: Zázrak pre chudnúcich je tu: Stévia je sladšia ako cukor - ale bez kalórií!


Poklad z cukrovej trstiny

Čistý, prírodný a zdravý trstinový cukor pochádza napríklad z Maurícia a vďaka jeho nechemickému spracovaniu sa v ňom uchovávajú cenné prírodné zložky. Rovnako je výživnejší, pre naše telo omnoho ľahšie stráviteľný a tiež z neho menej priberiete. Trstinový cukor obsahuje jednoduché ovocné cukry – fruktózu a glukózu a minerálne látky. Získava sa odparovaním a kryštalizáciou a v dôsledku toho sa v ňom všetky prospešné látky uchovávajú a neničia tak ako pri rafinovaní klasického bieleho cukru. Označuje sa ako prírodný trstinový cukor. Jeho cena sa pohybuje približne od 2 eur za kilogram nahor.

Ani fakt, že vymeníte vo svojej kuchyni rafinovaný cukor za ten trstinový však neznamená, že to môžete s jeho prijímaním preháňať. Prírodný trstinový cukor je síce zdravšou alternatívou, ale nikdy netreba zabúdať, že všetkého veľa škodí.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (8)

  • bmoss 26.10.2014, 10:05

    igor: Bolo by fajn, keby ste sa naucili lepsie chapat pisanemu textu. Pise sa tam o hnedom nerafinovanom cukre z Cukrovej repy - nie je rec o trstinovom cukre.

  • igor 07.12.2013, 14:24

    ZAVADZAJUCI CLANOK, HNEDY NERAFINOVANY CUKOR ZATAZUJE DLHODOBO OBLICKY http://www.korunnicukr.cz/druhy-cukru

  • Nela 24.07.2013, 17:07

    Dobrý den ja som si kúpila Cukor Trstinový Very dark .. neviete náhodou či je to ten správny cukor z ktorého sa menej pribera alebo nie?

  • mesko 20.04.2012, 10:27

    zase som sa tu niečo nové dozvedel, ste super portál!

  • kika 18.04.2012, 14:29

    dobré vedieť...

  • nesila 18.04.2012, 14:23

    ty banán, ty mango, ty avokádo, som nevedel, že niektorý čierny chleba nemusí byť naozaj zdravý... odteraz dávam v obchode na to pozor... a začínam používať mozog!!!

  • ata 18.04.2012, 10:22

    ja pouzivam agavovy sirup je vyborny,sladsi ako med.chutovo je vyborny,nieje ani aromaticky,takze neovplyvnuje vonu potraviny.

  • sila 18.04.2012, 08:42

    ty kokos to som nevedela, že niektorý hnedý cukor nemusí byť naozaj zdravý....odteraz dávam v obchode na to pozor... ...dík za info!!!

1

Pridať komentár