Máj je časom bryndze: Vyskúšajte tri skvelé recepty so slovenským zázrakom

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Máte radi májovú bryndzu?

Májová bryndza je ideálna na prípravu chutných pomazánok

Máj je nielen lásky čas, ale tiež obdobím čerstvej bryndze. Májová je o niečo menej slaná, ako zimná, je tak chuťovo lahodnejšia a skvelá napríklad na prípravu rôznych pomazánok, kde priamo vynikne jej chuť. Ak ste však fanúšikmi bryndze ako ingrediencie pri varení a recepty na klasiky, akými sú bryndzové halušky, pirohy alebo demikát už nehľadáte, môžete sa inšpirovať troma jedlami, medzi ktorými nájdete kuracie krídelka v bryndzovom cestíčku aj tradičné bryndzové džatky.


Tradičná bryndza vyrobená zo surového nepasterizovaného mlieka sa vyznačuje oveľa vyšším množstvom mliečnych baktérií ako jogurty a acidofilné mlieko. Kým v nich sa nachádzajú iba dva druhy, v bryndze je ich čo sa týka druhovej rôznorodosti až desaťnásobok.

Bryndza navyše obsahuje aj niekoľkonásobne viac mikroorganizmov, v jednom grame bryndze sa ich nachádza asi jedna miliarda. Tradičná slovenská bryndza vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka si podľa odborníkov zachováva všetky biologicky aktívne zložky pôvodného mlieka. Aj preto je považovaná za prírodné probiotikum a pochúťku, ktorá pozitívne vplýva na naše zdravie.


Mohlo by vás zaujímať: Máj - bryndze čas: Slovenská probiotická bomba prospeje aj vašim črevám


Bryndzové džatky

Potrebujeme:

  • 5 zemiakov
  • slaninu
  • bryndzu
  • 100 g polohrubej múky
  • 100 g hladkej múky
  • soľ

Postup: V osolenej vode si uvaríme na kocky nakrájané zemiaky. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme ju. Keď zemiaky zmäknú, popučíme ich priamo vo vode a pridáme k nim múku. Poriadne premiešame a necháme odpočívať v zakrytom hrnci, aby sa múka zapracovala k zemiakom. Po asi 15 minútach tvarujeme naolejovanými rukami guľky. Tie priamo na tanieri posypeme nadrobenou bryndzou a polejeme slaninovým výpekom.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Zapekané kuracie stehná so šunkou a bryndzou: Netypický a skvelý obed


Kuracie krídelka v bryndzovom cestíčku

Potrebujeme:

  • 10 kuracích krídeliek
  • 2 vajcia
  • 0,5 dl mlieka
  • 50 g bryndze
  • 50 g hladkej múky
  • mletú červenú papriku
  • soľ

Postup: Kuracie krídelká najskôr prevaríme v osolenej vode. Medzitým si pripravíme cestíčko z vajec, mlieka, bryndze, soli a mletej papriky. Krídelká po asi piatich minútach scedíme a necháme chvíľku oschnúť. Najskôr ich obalíme v hladkej múke a potom aj bryndzovom cestíčku. Vyprážame  na rozpálenom oleji z oboch strán.


Mohlo by vás zaujímať: Slanina! 9 chlapských super receptov, ktoré musíte skúsiť!


Rýchla bryndzová nátierka

Potrebujeme:

  • 200 g bryndze
  • 200 g masla
  • 50 g horčice
  • jarnú cibuľku
  • pažítku
  • červenú mletú papriku
  • soľ

Postup: Jarnú cibuľku nakrájame na malé kolieska, pažítku na drobné kúsky. Maslo, ktoré najskôr necháme trocha zmäknúť, vymiešame s bryndzou. Postupne pridávame aj horčicu, soľ a mletú papriku. Dodáme aj cibuľu a časť pažítky, zvyšok využijeme na ozdobenie pečiva. Pomazánku necháme približne hodinu vychladnúť v chladničke, nech sa prepoja chute a môžeme podávať.


Aké chutné jedlá si z májovej bryndze pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • ujko 16.05.2018, 06:57

    májová bryndza má nižší obsah soli - haha. Bryndza má soli toľko, koľko do nej človek dá. Je to 5 %. A je jedno či je zimná alebo májová.

1

Pridať komentár