Využite sezónu čerstvej špargle: Chutná medicína prospieva srdcu, postave i kráse

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Špargľa má schopnosť zbaviť naše telo mnohých škodlivých látok

Vedeli ste, že špargľa môže zbaviť telo škodlivých látok? Vyplatí sa tak využiť jej sezónu a dožičiť si túto lahôdku. Ideálne veľkú porciu. Ani vtedy nepôsobí zradne na figúru, naopak. Jej stonky sú plné vitálnych látok, ktoré poháňajú látkovú premenu. Pritom podporujú imunitu, posilňujú obličky, nervy i srdce. Práve na jar sa môžu naplno prejaviť prečisťujúce a povzbudzujúce účinky tejto zeleniny.


V staroveku liek, dnes delikatesa

Špargľa je vlastne mladý výhonok rastliny asparágus lekársky. Pestovali ju už starovekí Egypťania či Gréci. Výhonky užívali ako liek pri zdravotných ťažkostiach. Potom nadlho upadla do zabudnutia a objavila sa opäť až začiatkom novoveku.

V súčasnosti sa pestuje asi 20 odrôd špargle. Na trhu nájdete bielu, fialovú alebo zelenú. Kým rastie pod zemou, je bez chlorofylu, lebo nezachytáva slnečnú energiu. Biele výhonky sa zberajú hneď, ako vrcholce prerazia cez pôdu. Potom sa sfarbia do fialova a neskôr – tvorbou chlorofylu – do zelena.

Zmes výnimočných látok

S touto zeleninou a jej 18 kilokalóriami na 100 gramov sa nemusíte báť priberania. Nemá takmer žiadne tuky a 94 percent tvorí voda. Napriek tomu zasýti vďaka obsahu vlákniny.

Špargľa dodá telu riadnu dávku draslíka a minerálnych látok, najmä vápnika, horčíka a železa. Poslúži betakaroténom, vitamínom C a E, ako aj vitamínmi skupiny B, hlavne kyselinou listovou.

Biela podoba má veľa aminokyseliny asparagín, ktorú cítite pri varení. Zelená špargľa je na ňu síce chudobnejšia, no zato má viac vitamínov, minerálov, horčín a navyše chlorofyl.


Mohlo by vás zaujímať: Zbaví telo toxínov, lieči močové cesty a zlepší náladu: To všetko zvláda špargľa


Medicína pre zdravie

Ak ju budete jesť pravidelne, pomôže zlepšiť činnosť čriev. Vďaka vláknine upravuje trávenie a vylučovanie, čím môže ochrániť pred rakovinou hrubého čreva. Prospešná je i pri vysokej hladine cholesterolu a krvného tlaku. Veľký podiel draslíka a tiež asparagín pozitívne pôsobia na telesnú hmotnosť. Starajú sa o odvodnenie a prečistenie tela, a tým posilňujú obličky.

Obsah vitamínov a antioxidantov slúži ako ochrana pred rakovinou, chorobami srdca a krvného obehu. Železo, horčík a vitamíny skupiny B podporujú krvotvorbu, zlepšujú látkovú premenu a posilňujú imunitu. Pomáhajú udržiavať zdravé cievy a srdce, posilňujú mozog a nervy.

Ako výnimočný zásobovateľ kyselinou listovou zlepšuje táto medicína mužskú potenciu. Lekári ajurvédskej medicíny preto odporúčajú mužom užívať prášok zo špargľového koreňa.

Elixír pre krásu 

Tento prírodný omladzovací prostriedok chráni bunky pred voľnými radikálmi. Kombinácia zinku, vitamínov skupiny B a betakaroténu zlepšuje kvalitu pokožky, vlasov i nechtov. Vhodná je tiež pre ľudí, ktorých trápi akné či ekzém.

Výnimka potvrdzuje pravidlo

Napriek priaznivému pôsobeniu na obličky a močové cesty by sa jej konzumácii mali vyhnúť pacienti chorí na obličky. Aj tí, ktorí majú obličkové kamene, piesok v močovom mechúre, chorý žlčník a osoby trpiace na dnu. Vysoký obsah purínov zvyšuje hladinu kyseliny močovej, čo môže vyvolať záchvat dny.


Mohlo by vás zaujímať: Sezóna špargle je tu: Ako ju kupovať a pripravovať, aby ste si pochutnali ?


Najlepšia je čerstvá

Pri kúpe uprednostnite veľkú a hrubú špargľu. Ak je čerstvá, pri prehnutí praskne. Môže sa aj zavariť, ale čerstvo pripravená je najzdravšia. Ak ju zabalíte do vlhkej utierky a dáte do chladničky, vydrží o niečo dlhšie. Spotrebujte ju najneskôr do troch dní, inak stvrdne.

Ako na chutný a zdravý pokrm?

Kráľovná zeleniny, ako ju zvyknú gurmáni nazývať, vyžaduje správnu prípravu. Bielu odrodu šúpeme tesne pod hlavičkou smerom nadol a drevnatý spodok zrežeme. Niektoré druhy zelenej špargle stačí šúpať v spodnej tretine, iné netreba vôbec.

Výhonky sa varia najlepšie vo vyššom hrnci asi 10 až 15 minút - podľa hrúbky, na stojato a zviazané. Keď k nim pridáte kúsok chleba, po lyžičke soli, cukru a masla, budú lahodnejšie. Vývar nevylievajte, obsahuje cenné látky a je veľmi chutný. Hodí sa na krémovú polievku i omáčku.

Ak chcete ľahké hlavné jedlo, stačí ju uvariť, preliať maslom, posypať syrom a k tomu uvariť zemiaky. Špargľa je tiež výborná príloha k mäsu alebo prísada do šalátu. Vyhnite sa ale kombinácii s červeným vínom, znehodnotil by sa vitamín B1 a taktiež opakovanému ohrievaniu.  


Mohlo by vás zaujímať: V hlavnej úlohe špargľa: Tieto jarné recepty si zamilujete


Špargľa s bylinkovým dresingom

Potrebujeme (na 2 porcie):

  • 500 g bielej špargle
  • soľ
  • 1 ČL masla
  • cukor
  • ½ červenej cibule
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • 2 PL oleja
  • 2 PL posekanej petržlenovej vňate
  • čierne korenie

Postup: Špargľu očistíme a varíme asi 12 minút v osolenej vode. Pridáme maslo a štipku cukru. Na dresing metličkou zmiešame v miske ocot so štipkou cukru, lyžicou vody a olejom. Vmiešame vňať a ošúpanú, nadrobno pokrájanú cibuľu. Ochutíme soľou a korením. Špargľu podávame preliatu bylinkovým dresingom.


Máte radi špargľu? Na čo všetko ju využívate vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (1)

  • adamko 21.05.2018, 17:25

    Srdcu, postave a kráse prospieva šťavnatá trtkačka a nie špargľa umelina.

1

Pridať komentár