Omrzela vás praženica? Vyskúšajte ďalšie recepty na výdatné raňajky z vajec

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Pripravujete si raňajky z vajec?

Stratené vajcia Benedikt sú chutnou vaječnou špecialitkou

Pre mnohých to je typické sobotné či nedeľné ráno. S rannou kávou nás nakopnú tiež poctivé raňajky z vajíčok. Ak sa vám však zunovali klasické praženice či omelety, prípadne vajíčka na mäkko, skúste niektorý z nasledovných receptov. Či už je to klasika v podobe Ruských vajec, alebo zapekané vajcia s ľubovoľnými surovinami, ktoré nájdete v chladničke, bude to stáť za to.


Ruské vajcia

Potrebujeme:

  • 8 vajec
  • 1 majonézu
  • 2 PL horčice
  • 6 zemiakov
  • 1 konzervu hrášku
  • 1 jablko
  • 2 kyslé uhorky
  • šťavu z uhoriek
  • šunku
  • salámu
  • pažítku
  • kápiu
  • ocot

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme k nim hrášok bez šťavy, na malé kocky pokrájané jablko i sterilizované uhorky. Môžeme tiež pridať trošku citrónovej šťavy, nech jablko nehnedne. Pridáme dve tretiny majonézy, šalát môžeme tiež ochutiť octom, horčicou, soľou a čiernym korením. Medzitým si uvaríme vajíčka natvrdo, ktoré olúpeme a pozdĺžne prekrojíme. Zo šalátu vytvoríme malé kôpky, na ktoré položíme polku vajca žĺtkom dole. Zvyšok majonézy vymiešame s 1 PL horčice a trochou šťavy zo sterilizovaných uhoriek. Ňou polejeme jednotlivé vajíčka. Ozdobíme ich pažítkou a medzi vajíčkami plátkami šunky, salámy a kapiou. Podávame s čerstvým pečivom.


Mohlo by vás zaujímať: Vajíčkové špeciality: Sú nielen chutné, ale aj výživné


Stratené vajcia Benedikt

Potrebujeme (2 porcie):

  • 4 vajcia
  • 250 g masla
  • ocot
  • soľ
  • čierne korenie
  • pečivo
  • olivový olej
  • plátky kvalitnej šunky

Postup: Najskôr si pripravíme omáčku. Roztopíme 250 g masla a vo vodnom kúpeli varíme pomaly dve žĺtka, do ktorých pridáme 1 PL octu, soľ a čierne korenie. Pomaly prilievame roztopené maslo a to za stáleho miešania. Odložíme na teplom mieste. Necháme zovrieť vodu, ktorú posolíme a vlejeme do nej trochu octu. Do hrnca, tesne nad hladinou vody, rozbijeme dve vajcia a varíme približne 2,5 minúty. Medzitým si ohrejeme pečivo, napríklad krajec chleba, pokvapkáme olivovým olejom, položíme naň kúsok kvalitnej šunky, vajce a na záver polejeme pripravenou omáčkou.


Mohlo by vás zaujímať: 3 skvelé recepty s pivom: Pripravte si parádnu pizzu, pečené kura aj čokoládový koláč


Zapekané vajcia

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • trochu masla
  • 1 ČL horčice
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 dl mlieka
  • 50 g nastrúhaného syru (podľa chuti)
  • parmezán

Postup: Vajcia uvaríme natvrdo. Po ošúpaní ich pozdĺžne prekrojíme na polovicu. Uložíme ich do plechu s košíčkami. Roztopíme si maslo a pridáme doňho múku, poriadne rozmiešame. Po chvíli dolejeme mlieko a privedieme ho do varu. Stiahneme z plynu a dodáme strúhaný tvrdý syr a horčicu. Zmes nalejeme na vajcia, posypeme parmezánom a pečieme na 180° približne 10 minút. Podávame s čerstvým pečivom a trochou olivového oleja.


Aké ďalšie chutné dobroty si z vajec pripravujete vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (2)

  • nechápem ako 30.05.2018, 20:57

    jej môžu šmakovať staré smradľavééé vajcia, chuderka .

  • adamko 30.05.2018, 15:52

    Nechápem ako sa niekomu môžu vajcia prejesť. Mojej šmakujú furt, či ráno alebo večer. Podmienkou je aby boli plné.

1

Pridať komentár