Prvou pomocou býva hladovka, pitie mätového čaju, pohyb na čerstvom vzduchu, pohárik digestívu alebo duševný pokoj. V prípade, že sa dostavia takéto problémy, je jednou z možností aj užitie výživového doplnku s komplexným účinkom.
Veľkonočné sviatky majú ľudia na Slovensku spojené s množstvom jedla, ktoré často zaťažuje tráviacu sústavu. Neprimeraná konzumácia koláčov, mäsa, ale i alkoholu spôsobuje rôzne tráviace problémy, či už v podobe pocitu plnosti, nafúknutého brucha alebo pálenia záhy. Práve preto odborníci radia, aby sa ľudia aj v tomto čase snažili stravovať s rozumom a dodržali niekoľko zásad:
- Urobte si plán, koľko návštev spojených s konzumáciou takýchto jedál zvládnete
- Nebojte sa odmietnuť jedlo či pohárik
- Pite veľa vody, tá vám pomôže zaplniť žalúdok, takže zjete menej a navyše pomôže aj pri pití alkoholu
Mohlo by vás tiež zaujať: Prejedli ste sa? Tieto rady vám pomôžu
Čo pomôže na ťažký žalúdok?
- Veľmi populárny je pohár vody so sódou bikarbónou, ktorá pomôže sa vygrgať.
- Účinná môže byť aj lyžica jablčného octu, ktorú pridáte do pohára s vlažnou vodou.
- Rovnako vám môže pomôcť šťava z polovice citróna zmiešaná s vodou.
- Pomoc nájdete aj v lekárni – kvapky či vrecká s práškom, ktorý sa zarába s vodou.
- Tráveniu pomáhajú aj niektoré druhy ovocia – vyskúšať môžete jablko alebo grapefruit.
- Niektorí ľudia si pochvaľujú aj diétny colový nápoj s obsahom enzýmu pepsínu.
- Odborníci odporúčajú aj mätový čaj.
- Premôžte únavu a vyberte sa na prechádzku, pri pohybe vám vytrávi skôr.
Tráviace problémy má množstvo Slovákov
Tráviace ťažkosti máva na Slovensku pravidelne až 25 percent obyvateľov. Až polovica z nich sa pritom lieči doma. Krajský klinický farmakológ, hepatológ a internista Marek Rác z Fakultnej nemocnici v Nitre uviedol, že pri približne 40 percentách prípadov ide o organickú dyspepsiu, pri ktorej lekár nájde zjavnú príčinu problému, napríklad nádor alebo zápal. Pri zvyšných 60 percentách ide o funkčnú dyspepsiu, ktorá môže mať genetickú predispozíciu, môže prameniť zo zlej životosprávy a nezriedka aj z poruchy koordinácie orgánov tráviacej sústavy. Pri funkčnej dyspepsii lekár nenájde žiadnu očividnú príčinu problému a tak ju lieči bez ďalších vyšetrení.
Mohlo by vás tiež zaujať: Prejedli ste sa? Tieto rady vám pomôžu
Prelaďte na jarnú nôtu
Gastroenterológ a hepatológ Tomáš Koller z Univerzitnej nemocnice Bratislava na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave poznamenal, že po zime človek musí upraviť svoj jedálniček a konzumovať viac potravín, ktoré v zime nie sú až tak dostupné. „Stravovanie treba obohatiť o potraviny, ktoré nám dáva jarná príroda. Je to správny krok k tomu, ako si prirodzeným spôsobom upevniť zdravie a predísť najmä chorobám srdca, ciev a tráviacich orgánov,“ uviedol Koller. Podľa neho by si mal človek zabezpečiť adekvátny príjem kalórií; správny pomer tukov, cukrov a bielkovín; príjem minerálov a vitamínov a dostatočný príjem vlákniny. Príjem soli by denne nemal presahovať šesť gramov.
Koller zdôraznil dôležitosť pitného režimu, predovšetkým nesladenej vody, kávy a čaju. V jedálničku by nemali chýbať ovocie a zelenina, chlieb, ryža, cestoviny a zemiaky. Okrem iného poznamenal, že prospešný je aj pohár červeného vína. Ťažkosti s trávením obvykle pramenia z fajčenia, obezity, stresu, nadmernej konzumácie alkoholu, ale majú aj genetický pôvod a často býva príčina neznáma.
Aké rady na dobré trávanie máte vy? Podeľte sa o ne aj s ostatnými čitateľmi v diskusii.
Zdieľať na