Zásady zdravej grilovačky: Držte sa ich a vášmu telu neublíži

Gril

sxc.hu

Blíži sa leto a slniečko volá do prírody a na záhradu. Po dlhej a namáhavej zime máte chuť vychutnať si konečne dobré grilované jedlo vo vašej záhradke alebo na chate. Grilovanie však nepatrí k najzdravším spôsobom prípravy jedla. Poradíme vám, aké zásady dodržiavať, aby grilovačka bola nielen zábavná, ale aj tolerantná k vášmu zdraviu.

Jedna z najobľúbenejších letných činností

Tou nepochybne grilovanie v spoločnosti priateľov alebo rodiny je. Vďaka nemu si môžete vychutnať skvelú chuť v prírode pripraveného jedla, jeho vynikajúcu vôňu, miešajúcu sa s čistým a sviežim vzduchom, možno sa aj opálite a v kuchyni neurobíte nijaký neporiadok. Deň, či popoludnie strávené na záhrade je vždy spojené s príjemným relaxom a dodá vám potrebnú energiu. 


Mohlo by vás tiež zaujať: Hovädzie, bravčové či králičie: Ktorý druh mäsa je pre vás ten najlepší?


Ugrilujte si mäso, ryby, či zeleninu

Tento spôsob prípravy jedál je typickým najmä pre letné obdobie a najpoužívanejšími grilovanými špecialitami sú hydina, rôzne marinované kusy bravčového mäsa, ryby, ale aj zeleniny, napríklad cuketa, paradajky či paprika. Ak ich pripravujete bez tuku, môže sa toto jedlo považovať za pomerne zdravé, no pri nesprávnom spôsobe prípravy môže grilované jedlo podporovať vznik niektorých typov nádorov.

Počas grilovania vzniká niekoľko karcinogénov

Ak budete grilovať bez dodržiavania zásad zdravého prípravu pokrmov, budú v jedle vznikať nasledujúce karcinogénne látky:

  • PAU – polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré sú obsiahnuté v dyme. Počas grilovania sa vám môže stať, že plamene alebo dym ošľahnú pripravované jedlo. Tieto rakovinotvorné látky sa tvoria najmä v čiernych – prihorených častiach pokrmu. Zbaviť sa ich však môžete pomerne jednoducho, stačí ich odrezať. Tieto časti nikdy nejedzte!
  • HA – heterocyklické amíny, ktoré vznikajú priamo v mäse, počas dlhodobého opekania pri vysokých teplotách. Najviac HA sa tvorí pri grilovaní kuracích pŕs, dokonca niekoľkonásobne viac, ako pri grilovaním hovädzieho, alebo bravčového mäsa.
  • Akrylamid – vytvára sa v menších množstvách pri pečení a smažení zemiakov, alebo potravín s vyšším obsahom škrobu. Pre človeka je táto látka potenciálne rakovinotvorná.

Mohlo by vás tiež zaujať: Prerábame byt: Doprajte si romantiku s krbom aj bez komína


Hlavné zásady zdravého grilovania:

  • používajte kvalitné a čerstvé suroviny s čo najnižším obsahom tuku, prípadne viditeľný tuk či kožu odrežte
  • grilujete čo najkratšie a na najnižšej možnej teplote
  • vždy odstráňte prihorené časti
  • používajte grilovacie misky, alebo tácky
  • používajte vždy novú tácku na grilovanie resp. rošty poriadne čistite, aby na nich nezostávali spálené zvyšky potravy
  • marinády pripravujeme s olivovým olejom a rozmarínom, ktorý obsahuje veľa antioxidantov
  • snažíme sa vyhýbať grilovaniu klobás a iných hotových, či údených výrobkov, pretože tie už pri kúpe obsahujú nejaké množstvo PAU
  • zelenina ako príloha je zdravšia negrilovaná, ale čerstvá, pretože pôsobí ako ochrana pred rakovinou
  • používame čo najmenej soli
  • používame marinády, ktoré neobsahuj veľa tuku a soli
  • hotový pokrm hneď skonzumujte
  • dodržiavajte správne skladovanie potravín, mäsa v chlade, pred prípravou
  • dodržiavajte hygienu rúk a všetko poriadne umyte
Zdroj: sxc.hu, sxc.hu, Oliver
Odporúčame