Potraviny vo vašej mrazničke: Čo zmrazovať, na koľko a čo radšej vôbec?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto

Anketa

Zmrazujete potraviny bežne?

Ilustračné foto

Ani vám sa nedarí trafiť presný počet stravníkov? Buď je jedla málo, čo je horší prípad, alebo viac a potom sa nepoje. Alebo jednoducho patríte k tým, čo neradi jedia to isté jedlo dva dni po sebe. Čo takto časť zamraziť?


Zmrazovať ľudia začali potraviny okolo roku 1930. Najprv sa mrazili surové, ale neskôr sa prišlo na to, že možno takto uchovávať aj predchystané potraviny alebo aj celé menu. A pritom sa netreba obávať toho, že by sme sa takto pripravili o živiny, ktoré potrebujeme.

Mrazím, mrazíš, mrazíme

Základom je dobre nastavená chladnička na teplotu -18 stupňov. Potom už len zostáva vybrať si medzi vreckami na mrazenie alebo nádobkami. Oboje musia byť dobre zatvorené. Ideálne je jedlo pred mrazením nadávkovať tak, aby ste vždy rozmrazovali len toľko, koľko zjete. Veľmi dôležité je mrazené potraviny označiť – názvom, množstvom a dátumom. Mraziť môžeme takmer všetko – od ovocia a zeleniny cez surové mäso alebo aj varené až po krémy či iné múčniky.

Pri ovocí nestrácajte čas

Pokiaľ ide o ovocie treba ho zamraziť hneď po zbere resp. hneď ako s ním prídete z obchodu. Každú minútu v ňom prebiehajú kvasiace procesy, ktoré ho znehodnocujú. Dobré je naporcovať ho tak, aby sme si vždy rozmrazili len toľko koľko zjeme. Raz rozmrazené ovocie už viac nezmrazujeme. Takto odložené ovocie vydrží aj rok. Len či toľko vydržíte vy.


Tiež by vás mohlo zaujať: Pravidlá správneho skladovania potravín: Týchto chýb sa radšej vyvarujte!


Hlavné menu na dva spôsoby

Nemusíte sa báť kúpiť rodinné balenie mäsa, hoci ste naň len dvaja či traja. Uvarte alebo upečte len toľko, koľko zjete. Zvyšok zamrazte ešte v surovom stave. Je dobré si mäso predchystať podľa toho, čo by ste z neho chceli variť nabudúce. Ak rezne, mäso naklepte, ak guľáš tak si mäso nakrájajte na kocky a zamrazte ho tak. Len s dochucovaním počkajte až na jeho ďalšiu chvíľku. Surové potraviny sa lepšie a najmä rýchlejšie zmrazujú vo vreckách. Dobré je oprieť ich o stenu v mrazničke, vďaka čomu sa zmrazia ešte rýchlejšie. Potom ich možno presunúť.

Rovnako si však môžete rodinné balenie uvariť celé a zamraziť si chutné menu až potom. V tomto prípade je lepšie použiť nádobky.  Pokiaľ ide o prílohu, tú radšej nezmrazujte. Nie žeby sa ryža alebo cestoviny nemohli mraziť, ale ich forma následným zohrievaním dosť utrpí. A keďže ich varenie nezaberie až toľko času je lepšie ich variť vždy čerstvé.

Pizza z minulého týždňa

Áno, aj pizzu možno zamraziť. Po jej rozmrazení výnimočne možno použiť mikrovlnku. Jediná nevýhoda je, že s jedením nemožno otálať. Takto ohriata pizza je mäkká a jedlá len chvíľku, potom už svojou tvrdosťou vážne konkuruje kameňu.

Múčnik do polhodiny

Slivkové knedlíky alebo aj celá štrúdla sa dajú tiež odložiť do mrazničky. V tomto prípade je lepšie  ich odkladať neuvarené a nepečené. Zato čokoládové zákusky sa smú mraziť aj hotové. Vyskúšajte napríklad metrový koláč. Je ho naozaj dosť, občas zvykne aj omrzieť, kým sa doje do konca. Zato ak ho dáte zamraziť, v nedeľu o pár týždňov bude určite skvelý. Rovnako ako prvá pomoc pri nečakanej návšteve – zamrazte si nadstavovaný krém. Potom už stačí mať doma iba nejaké oplátky alebo piškóty a rýchly dezert máte kedykoľvek za pár minút.


Tiež by vás mohlo zaujať: Ušetrite aj vy: Ktoré potraviny možno jesť aj po záruke?


Mrazte rýchlo, rozmrazujte pomaly

Najlepšie je teplotu zvyšovať postupne. Takže preložte jedlo z mrazničky do chladničky alebo ak nemáte príliš vysokú izbovú teplotu môžete nechať jedlo priamo v umývadle. Rozmrazovanie teplým vodným kúpelom nemusí byť najšťastnejšie. Teplotný šok by mohol ubrať na chuti a dokonca prebrať k životu baktérie. Preto je dobré začať rozmrazovať potraviny dostatočne včas pred ich prípravou. Pokiaľ ide o hotové menu, ktoré je potrebné následne zohrievať, určite na to nepoužívajte mikrovlnku. Zamrazené jedlo je dobré vždy ohriať na ohni.

Mraznička nie je konzerva

Aj keď je mrazenie vynikajúcim pomocníkom, ktorý podľa vedcov neberie potravinám živiny, má svoje limity. Nezabúdajte na zamrazené jedlo. Je dobré mrazničku priebežne vyprázdňovať. Ovocie a zelenina môže byť zmrazená aj roky. Múčniky polroka a mäso by ste mali spotrebovať do 3 mesiacov.

Čo nemraziť

Jedlá zo smotany, zemiaky a všetko, čo by mrazením utrpelo škody na chuti alebo na forme. Či budete zamrazovať napríklad rizoto je len na vás. Bude rovnako chutné ako čerstvé, len ryža bude zohrievaním o niečo mäkšia.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (3)

  • xotoxpv 19.05.2012, 00:19

    zaujimave je tiez to s tym rychlym ohriatim. Pokial spravne usudzujem, tak v teplote okolo -20°C sa bakterie nerozmnozuju, cize jedlo ma v sebe rovnake mnozstvo ako pred zmrazenim. cize ked to narazovo ohrejem akokolvek a okamzite skonzumujem, o kolko viac bakterii som mal ako ked som to pripravil a okamzite zmrazil? co je vsak pravda, raz som kuracie prsia oteplil az prilis rychlo, a odpornej chuti sa nezbavili ani ohnom ani korenim.

  • Dzejn 18.05.2012, 09:51

    ja zmrazujem bezne perkelt - teda jedlo zo smotany a vobec nic mu po rozmrazeni nechyba, akurat maso je trosku rozpadnute ... ale konzistencia smotany je uplne v poriadku

  • Janka 18.05.2012, 08:42

    V clanku sa pise, ze nie je vhodne zmrazovat cestoviny. Ja mam so zmrazovanim cestovin velmi dobre skusenosti. Ked ich vyberiem z mraznicky tak ich nerozmrazujem, len zalejem vriacou vodou, necham ich tam chvilku kym sa od seba nepooddeluju a aby boli teple a precedim.Vobec nemaju zmenenu konzistenciu ani chut.

1

Pridať komentár