Všetko o mlieku: Ako sa spracováva a ktoré je pre vás najzdravšie?

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Aké mlieko uprednostňujete vy?

Tvorí dennodennú súčasť našej stravy, pričom ho ani nemusíme konzumovať priamo. Dávame si ho do kávy, prijímame v podobe syra, smotany, jogurtu, masla, či tvarohu. Reč je o mlieku, jednej z najdôležitejších a najčastejšie konzumovaných potravín. Ale aké si v obchode vybrať – plnotučné, polotučné, či nízkotučné?


Mlieko je dôležitou súčasťou stravy

Obsahuje tie najhodnotnejšie živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk a celý rad dôležitých minerálnych látok. Tiež v ňom môžeme nájsť esenciálne aminokyseliny, vitamíny, stopové prvky, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý vývoj, funkciu nervovej sústavy a celkové zdravie človeka. Ak by ste za jeden deň vypili liter mlieka, pokryli by ste si 40% dennej spotreby bielkovín, 32% tukov, 12% cukrov, 67% fosforu, 30% vitamínu A, 25% vitamínu B, 70 % vitamínu B2 a až 120% dennej potreby vápnika.


Tiež by vás mohlo zaujať: Pre alergikov aj proti rakovine: Skúšali ste už kozie mlieko?


Mliečne bielkoviny, cukry a tuk – ako to s nimi je?

  • Mliečne bielkoviny – jedna z najdôležitejších zložiek mlieka. Obsahuje 18 z 22 známych druhov esenciálnych aminokyselín, ktoré naše telo potrebuje na svoju stavbu a nedokáže si ich samo vytvoriť. Náš organizmus dokáže z prijatého mlieka, či mliečnych výrobkov zužitkovať až 98% týchto bielkovín.
  • Mliečny tuk – je ľahko stráviteľný, vstrebateľný a v jednom litri plnotučného mlieka je obsiahnutých asi 30 – 40 g. tuku. Až 85% z neho tvoria mastné kyseliny a je ich v ňom zastúpených viac ako 140 druhov. Sú v ňom rozpustné vitamíny A, D, E a K a tiež karotenoidy.
  • Mliečny cukor – nazývaný laktóza, je najvýznamnejší sacharid mlieka. Jej zložka glukóza je dôležitou zložkou krvi a galaktóza pomáha pri formovaní nervových tkanív a tiež črevnú peristatiku. Laktóza hrá dôležitú úlohu pri absorpcii a využití vápnika v tele.

Druhy mlieka podľa trvanlivosti

  • Čerstvé – Mlieko, ktoré je vhodné na okamžitú spotrebu a jeho trvanlivosť je len pár dní. Poväčšine sa balí do plastových fliaš. Upravuje sa pasterizáciou a je potrebné ho skladovať v chlade, pretože by sa pokazilo.
  • Trvanlivé – mlieko prešlo tepelnou úpravou, ktorá zabezpečila jeho vyššiu trvanlivosť. Balí sa do plastových obalov, v ktorých sa nepokazí ani pri izbovej teplote po dobu troch mesiacov.
  • Sušené – vyrábajú sa sušením pasterizovaného mlieka so štandardizovanými hodnotami tuku. Je pridávané do rôznych výrobkov, napríklad čokolády, karamelu, či kakaa. Sušené mlieko môže byť plnotučné, čiastočne odstredené, alebo odstredené. Tiež sa vyrába aj sušená smotana.

Tepelné spracovanie mlieka

  • Pasterizácia – zahriatie mlieka po dobu 15 sekúnd na minimálne 71,7 °C. Takto sa docieli jeho zdravotná bezpečnosť. Zvyčajne sa však mlieko zahrieva až na teplotu 85 °C a takéto mlieko sa potom označuje ako vysokopasterizované. Používa sa pri čerstvom mlieku.
  • UHT ohrev – zahriatie mlieka na teplotu 135 °C, po dobu 1-2 sekundy. Takýmto spôsobom sa zabezpečí jeho až trojmesačná trvanlivosť. Takýmto zahriatím vzniká trvanlivé mlieko.
  • Termosterilizácia – ohriatie na 100 °C, zabezpečuje sa tým účinná sterilizácia mlieka, mikroorganizmy sa zničia. Tepelne sa neošetruje len mlieko, ale aj mliečne výrobky a to pri nižších teplotách prostredníctvom termizácie, alebo pasterizácie.

Tiež by vás mohlo zaujať: Zákerné mlieko: Spôsobuje rakovinu prostaty?


Tetrapakový obal a trvanlivé mlieko

Niektorí sa domnievajú, že trvanlivé mlieko je škodlivé, pretože vydrží tak dlho. Nie je to pravda, trvanlivé mlieko si trvanlivosť zachováva vďaka vysoko teplotnému UHT ohrevu, ktorým pred naplnením prejde. Výrobcovia udávajú, že rozdiel medzi trvanlivým a čerstvým mliekom je len v trvanlivosti.

Plno, polo, alebo nízkotučné?

Platí zásada, že čím viac, tuku, tým viac vitamínov A,D,E a K. Nízkotučné mlieko je vhodné pre ľudí s diétami, nakoľko obsahuje menej tuku a zároveň aj menej cholesterolu. Plnotučné mlieko obsahuje najviac vitamínov, avšak aj tuku. Od množstva tuku obsiahnutého v mlieku závisí aj jeho chuť. Preto sa niekomu môže zdať nízkotučné mlieko, ako „voda“. Množstvo ľudí preto volí priemer a kupuje polotučné mlieko.

Zdielať na Facebooku

Diskusia (9)

  • martin 11.01.2013, 01:25

    taká drobnosť, málokto zo zaiteresovaných Vám to potvrdí, napr. lekár, ale je fakt že telo nedokáže z prevareného a možno ani z pasterizovaného mlieka prijať vápnik a možno ani iné zložky, stáva sa MENEJCENNÝM! Preto treba mať zdroj kvalitného čerstvého mlieka, napr. farma alebo automat. Doporučujem v BB šajbu / Družstvo strelníky povrazník/

  • Majo 15.05.2012, 22:11

    V anglicku som 2 mesiace robil kavu za takym obrovskym pristrojom na kavu. Na robenie dobrej peny treba mat aj urcity "grif". Casom som sa to naucil. S tym slahacom ale co pouzivas sa asi zazraky nedaju spravit.

  • Majo 15.05.2012, 22:08

    Ked chces dobru penu na kave, mal by si pouzivat plnotucne mlieko.

  • Sakiru - sekera 15.05.2012, 21:54

    mlieko rajo, trikrát prevárané ? maslo rajo naše dobré sa vyváža nemcom a od nich to nekvalitné sa vozí k nám...tiež pri tom občas dobre pením, ani našľahať ma netreba...

  • Zuza 15.05.2012, 12:58

    http://www.joe0.com/2012/02/09/kravske-mlieko-je-idealnou-potravou-pre-telata/

  • lima 15.05.2012, 11:16

    pena, tak ako aj šlahačka sa niekde podarí, inokedy nie...musíš mať šťastie...asi... :)

  • miao 15.05.2012, 09:34

    my si slahame mlieko do kavy - takym slahacom mlieka na dve AA baterky. zaujimave je ze niekedy sa z toho isteho mlieka urobi pekna pena, niekedy nie. Preco sa raz naslaha dobre a ina varka toho isteho mlieka inokedy nie? Ktora zlozka v mlieku alebo co v mlieku sposobi to zhustnutie mlieka na penu? Da sa nejakou upravou mlieka docielit aby bola pena hustejsia, alebo aby sa vobec vytvorila (lebo niekedy sa ani nevytvori, alebo hned padne)?

  • Zuza 15.05.2012, 09:11

    http://www.naturaevita.sk/index.php?pg=19&id=45http://www.naturaevita.sk/index.php?pg=19&id=45

  • Mila 15.05.2012, 08:10

    Naj je mlieko z automatu, odporucam kazdemu, kto ma moznost, aby si ho kupoval radsej tam.

1

Pridať komentár