Prejedzte sa k dobrej nálade

Najčítanejšie dnes
3 dni
Týždeň

Obrázok dňa

Ďalšie obrázky
Foto
Čokoládový koláč

Blíži sa zima a pochmúrna jeseň môže mať na svedomí, že sa pocity šťastia z nášho života sčasti vytratia. Okrem slniečka sa však dobrou náladou dokážeme zásobiť aj inak!


Môže to znieť akokoľvek čudne, ale ľudia majú so zvieratami jednu spoločnú vášeň – jedlo. Tak ako sa cez klobásku spriatelíte so susedovým psom alebo s miskou s mliekom získate dôveru túlavej mačičky, aj u ľudí platí staré známe – láska ide cez žalúdok. A nie len láska! Správnym jedlom si dokonca môžeme vyčariť úsmev na tvári, či pocit šťastia, ktorý nám pomôže ľahšie prežiť náročné obdobie v práci či v rodine.

Stačí správny útok na nervový systém

Vedci už niekoľko ráz dokázali, že dobrú náladu v našom tele zabezpečuje prítomnosť serotonínu v mozgu. Ten pôsobí na náš nervový systém a tak vyvoláva pocit uvoľnenia a šťastia. Naše telo ho však nevyrobí bez tryptofanu a sacharidov. Preto potrebujeme obe spomínané látky bohato zastúpiť v jedálničku a máme o dobrú náladu postarané.

Náladička z taniera

  • Cukor je najrýchlejším sacharidom. Takže keď trasiete kolegovi rukou k meninám podávajúc mu nejakú sladkosť, verte, že sa neteší z toho, že ste si spomenuli, ale už vtedy cíti, ako sa mu darovaná maškrta rozplýva na jazyku. Rovnako šťastím svietia detské očká, keď im počas nákupu dovolíte vložiť do vozíka aj nejakú tú sladkú pochúťku. Pozor treba dať len na to, že cukor má aj negatíva a síce, že sa ho zbožňujú aj kilá navyše!
  • Kakaové bôby v nás naozaj dokážu vyvolať pocit eufórie. Ich zloženie je viac ako čarovné. Aj preto čokoládu vedci označujú ako antistresovú potravinu. Pocitom šťastia, ktorý vyvolá totiž razom prebije negatívne emócie.
  • Banány majú veľmi podobný podiel tryptofanu a sacharidov ako čokoláda, preto sa nazývajú „ovocím šťatia“. Veď čo je slávnou maškrtou na ubolenú dušu? No predsa babán v čokoláde! Ak si chcete ušetriť kalórie, vyskúšajte ho však bez čokolády a zabudnite aj na šľahačku. Účinok by mal byť ten istý – zaženie smútok.
  • Mliečne výrobky tiež dokážu zdvihnúť náladu. Pri zlých snoch mi moja babička vždy zohriala mlieko s medom a čuduj sa svete, miesto blúdenia po tmavom lese sa mi snívalo o prechádzke po rozkvitnutej lúke ako v rozprávke. Mlieko dokáže upokojiť a správne naladiť. Aj preto je kakao ideálnym ranným nápojom. Náročný deň je omnoho ľahší s úsmevom na tvári.
  • Orechy upokojujú nielen tým, že ich chrúmeme, ale aj svojim zložením. Nie je zlé mať ich po ruke a zahnať nimi nervozitu.
  • Celer uvoľnuje nielen psychicky, ale aj fyzicky. Ak zvyknete mať od stresu až kŕče v bruchu, celer by sa mal na vašom tanieri zabývať natrvalo.
  • Strukoviny a zelenina obsahujú horčík, ktorý tiež pomáha zvládnuť stres.
     
Zdielať na Facebooku

Diskusia (0)

Žiadne komentáre


Pridať komentár