10 úžasných vecí, ktoré dokáže aj vaša mikrovlka: Odšťaví citrón a šľahá mliečnu penu!

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Mikrovlnná rúra je bežnou súčasťou našich domácností a jedlo si v nej ohrievame s takou samozrejmosťou, s akou si ráno čistíme zuby. Väčšina z nás pritom vôbec netuší, že jej možnosti sú pritom oveľa širšie. Vedeli ste napríklad, že si v nej môžete urobiť skvelú mliečnu penu na vašu rannú kávu či sladký dezert?

1. Odšťaví citrusy

Priznávame, nie tak úplne doslova. Ale stačí vložiť citrusové alebo iné šťavnaté ovocie na 10 až 15 sekúnd do mikrovlnky a dostanete z neho podstatne viac šťavy. Funguje to dokonca aj u starších, už trochu vysušených plodov. Treba však dbať na to, aby ste ovocie neohrievali príliš dlho, výsledok by bol totiž opačný.

2. Opraží orechy

Ak potrebujete do koláčov či báboviek opražené orechy, nemusíte ich zdĺhavo pripravovať v klasickej rúre. Tá mikrovlnná to urobí rýchlejšie – stačí ju zapnúť na najvyšší výkon a orechy „piecť“ približne 5 minút. Odporúča sa premiešať ich každú minútu, aby boli opražené rovnomerne.

3. Vráti čerstvosť starému pečivu

Dajte krajec chleba do mikrovlnky, prikryte ho namočenou a dobre vyžmýkanou utierkou a rúru zapnite na plný výkon. Budete prekvapení, čo to za desať sekúnd so starým chlebom urobí! Aj pečivo, ktoré vyzeralo, že má svoje najlepšie časy za sebou, krásne zmäkne a bude znovu chutiť ako z pekárne.


Mohlo by vás zaujať: Vplýva mikrovlnka na naše zdravie? Má svoje prednosti, no musíte si dať pozor


4. Olúpe cesnak aj paradajky

Potrebujete olúpať väčšie množstvo cesnaku? Môžete dať celú paličku do mikrovlnky a na 15 sekúnd zapnúť na plný výkon. Cesnak zostane krásne vláčny a šupky pôjdu dolu prakticky samé. Rovnako to funguje aj u rajčín. Tentoraz spotrebič zapnite na 30 sekúnd a potom ešte nechajte rajčiny cca 2 minúty „odpočinúť“.

5. Vráti čerstvosť zemiakovým lupienkom

Ak ste si otvorili vrecko chipsov a nedojedli ho, s najväčšou pravdepodobnosťou nasiakli vlhkosť a stratili svoju krehkosť a chrumkavosť. S mikrovlnkou ich do koša hádzať nemusíte. Vysypte ich do misky, prikryte papierovou utierkou a zapnite rúru na plný výkon na približne 15 sekúnd. Mikrovlnka vlhkosť vytiahne a zemiakové lupienky budú znovu ako čerstvé.

6. Urýchli varenie strukovín

Dostali ste chuť na fazuľovú polievku alebo šošovicovú omáčku, no zabudli ste si strukoviny v dostatočnom predstihu namočiť? Zalejte ich vodou, pridajte štipku jedlej sódy a šup s nimi do mikrovlnky. Najskôr strukoviny ohrievajte 10 sekúnd pri plnom výkone, potom ich ešte 30 až 45 minút nechajte „dôjsť“. Nakoniec ich stačí uvariť bežným spôsobom.


Mohlo by vás zaujať: Sú mikrovlnky nebezpečné pre naše zdravie? Názory sú rôzne


7. Odstráni baktérie

Hubka na umývanie riadu patrí v domácnosti k predmetom, na ktorých sa udržiava najviac baktérií. Spoľahlivo voľbou je aj v tomto prípade mikrovlnka. Nastavte ju na maximálny výkon a hubku ponorenú do misky s vodou (prípadne aj so saponátom) vložte dnu približne na 1 minútu. Rovnako môžete postupovať aj pri hubkách na mejkap.

8. Vysterilizuje nádoby

Pokiaľ radi zavárate a potrebujete mať k dispozícii veľké množstvo čistých nádob, máte vyhraté. Stačí, ak poháre opláchnete vo vode a bez utierania ich vložíte do mikrovlnky. Nastavte plný výkon na 1,5-2 minúty a nádoby máte perfektne vysterilizované.

9. Pripraví rýchly dezert

Občas dostaneme chuť na sladkú maškrtu, doma však práve vtedy nič dobré pod zub nie je. Vyskúšajte rýchly múčnik z mikrovlnky. Do hrnčeka dajte lyžicu rozohriateho masla, lyžicu horkého kakaa, lyžicu cukru, 2 lyžice hladkej múky, lyžičku kypriaceho prášku a 1 vajce. Poriadne premiešajte a ohrievajte pri maximálnom výkone 2 minúty. Dobrú chuť!

10. Vykúzli dokonalú mliečnu penu na kávu

Chcete si pripadať ako v špičkovej kaviarni? Nepotrebujete k tomu žiadny profesionálny kávovar. Stačí naliať do sklenej nádoby s vekom trochu mlieka a pretrepať. Potom mlieko vložte na 30 sekúnd do mikrovlnky a máte hotovo.


Na čo všetko využívate mikrovlnku vy? Napíšte ostatným čitateľom tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: Mirka

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close