3 koreniny pre štíhlejšiu líniu: Oceníte ich nielen pri diéte

Korenie

thinkstockphotos.com

Kľúčom k trvalej redukcii hmotnosti je najmä zmena stravovacích zvyklostí. Je vhodné obmedziť, napríklad sacharidy s vysokým glykemickým indexom, nezdravé nasýtené tuky a trans-mastné kyseliny a, naopak, zaradiť do jedálnička zdraviu prospešné potraviny. Medzi ne patria aj koreniny – jedlo nielenže výborne dochutia, ale môžu podporiť aj vaše úsilie schudnúť. Ktoré v jedálničku oceníte?

1.    Kurkuma

Vzhľadom je podobná zázvoru, ale u nás sa s ňou stretnete hlavne v sušenej podobe, teda vo forme prášku. Má intenzívnu chuť a arómu, vďaka ktorým robí aj „obyčajné“ jedlá originálnymi a chuťovo príťažlivými. Pri diéte je prospešná hlavne kvôli obsahu antioxidantov. Z nich je bohato zastúpený kurkumín – oranžový pigment, ktorý dáva kurkume typickú farbu. Má významné protizápalové vlastnosti a javí sa aj ako prevencia vzniku obezity, pretože má schopnosť ovplyvňovať metabolizmus tukov. Odborníci z Vascular Biology Laboratory, Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging at Tufs Univerzity v Bostone tvrdia, že podľa výsledkov ich štúdie má kurkumín má významné potenciálne zdravotné prínosy v prevencii obezity a súvisiacich metabolických porúch. Kurkuma môže byť pri  chudnutí prospešná aj  z toho dôvodu, že má detoxikačné účinky, čo má, samozrejme, pozitívny vplyv aj na redukciu hmotnosti.

  • Ako ju použiť?

Kurkuma je korením, ktoré sa hodí na dochutenie mäsa, strukovín, ryže i zeleniny. Ak chcete čerpať z jej benefitov maximum, kúpte si kvalitnú kurkumu, ktorú nájdete v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou.


Mohlo by vás zaujať: Schudnúť môže každý: Zistite, ako sa to podarí aj vám!


2.    Čierna rasca

Čierna rasca sa v Ázii a na Strednom východe používa ako prostriedok na podporu imunity, úľava pri dýchacích ťažkostiach a pri problémoch s pečeňou, obličkami a srdcom, ale aj na navodenie psychickej pohody. V týchto oblastiach je nazývaná „všeliekom“. Vedci z Obesity & Eating Habits Research Center, Endocrinology & Metabolism Research Institute, Shariati Hospital, Tehran University of Medical Sciences ju testovali na obéznych pacientoch. Zistili, že konzumácia čiernej rasce má vplyv na zníženie hmotnosti a zmenšenie obvodu pása, takisto mierne znižuje krvný cukor a hladinu cholesterolu v krvi.

  • Ako ju použiť?

Semienka čiernej rasce sa dajú jednoducho pridať k bežným jedlám. Svojou chuťou pripomínajú kombináciu tymianu, oregana a muškátového orieška. Hodia sa k mäsu, do zdravých dressingov, ako posýpka na pečivo alebo ako súčasť do smoothie. Dennú dávku predstavuje jedna až dve čajové lyžičky, pričom je vhodné jemne ich zahriať, aby mierne pukli. Pripraviť si môžete aj čaj z čiernej rasce. Čajovú lyžičku zalejte horúcou vodou a nechajte lúhovať 10 minút. Preceďte a podávajte.


Mohlo by vás zaujať: Voňavé klinčeky sú viac ako korenie: Zbavia vás bolesti zubov a zničia baktérie


3.    Klinčeky

Klinčeky patria k celosvetovo uznávanej korenine. Pri redukcii hmotnosti vám možno príde vhod ich schopnosť zmierniť nadúvanie, podporiť činnosť čriev, celkovo zlepšiť trávenie a upokojiť. Okrem toho majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Sú dobrým prírodným anestetikom.

  • Ako klinčeky používať?

Klinčeky sa hodia do viacerých jedál, najmä do pokrmov ázijskej kuchyne. Kombinovať ich môžete s kurkumou či zázvorom a dochucovať nimi mäso i ryby. Hodia sa aj do polievok, marinád, teplých i studených nápojov.

Náš tip: Čaj podporujúci chudnutie

Kúsok očisteného a nastrúhaného zázvoru, 5 klinčekov a 1/2 čajovej lyžičky škorice zalejte horúcou vodou. Nechajte 5 až 10 minút lúhovať, preceďte, ochuťte citrónom a pite po dúškoch. Na dosladenie môžete použiť stéviu.


Ktoré zo spomínaných korenín využívate najčastejšie vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Mimi
Odporúčame