Aby bolo pečenie hrou: S našimi trikmi sa koláče vždy vydaria!

koláč

thinkstockphotos.com

Pečenie koláčov či zákuskov dokáže gazdinky mnohokrát poriadne potrápiť. Čo teda robiť, aby všetko prebiehalo hladko a výsledok bol naozaj chutný a lákavý už na pohľad? Vyskúšajte niektoré naše tipy a pečenie bude hrou.

Piškóta musí byť dokonalá

Upiecť dokonalú piškótu sa môže podariť na prvýkrát, málokto však má také schopnosti či šťastie. Keďže je však súčasťou mnohých druhov koláčov, mala by vyjsť vždy rovnako dobre – nie spľasnutá, nevysušená a bez priehlbín. Čo teda robiť, aby sa podarila?

  • Základom sú dotuha vyšľahané bielka, ich úlohou je totiž nadvihnúť cesto. Sneh teda musí byť lesklý a tuhý, takže pri otočení misky hore dnom bude držať pevne na dne.
  • Namiesto vymastenia plechu ho radšej vysteľte papierom na pečenie, aby sa pri nerovnomernom dvíhaní cesta v strede nevytvorila bublina.
  • Cesto dávajte piecť do rúry okamžite po vymiešaní, preto si rúru predhrejte.
  • Piškóta tiež lepšie narastie, ak do nej pridáte niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.

Mohlo by vás zaujať: Ako nepripáliť mlieko a zachrániť presolené jedlo: S našimi trikmi je varenie hrou!


Ako na sneh z vaječných bielkov?

Viaceré typy koláčov vyžadujú pridanie snehu z vaječných bielkov. Vyrobiť ho vyzerá ako jednoduchý úkon, no stačí drobná chyba a s výsledkom nemusíte byť spokojní. Aby ste získali kvalitný tuhý sneh, nasledujte tieto tipy:

  • Vajíčka vytiahnite z chladničky asi hodinu pred šľahaním, aby mali izbovú teplotu.
  • Kvalitný sneh má byť vyšľahaný výlučne z bielok, preto dávajte pri oddeľovaní pozor, aby sa v ňom neocitla ani len drobná časť žĺtka.
  • Aj pomôcky na prípravu snehu by mali byť čisté a suché.
  • Sneh do základu cesta primiešavajte pomalými pohybmi vareškou.

Aby aj na pohľad vyzerali krásne

Keďže oči stravníkov takisto jedia, je dobré upraviť vzhľad buchiet, rožtekov či iného pečiva z kysnutého alebo lístkového cesta. Čím potrieť cesto, aby výsledné produkty po upečení vyzerali skvelo?

  • Slané koláče potierajte rozšľahaným žĺtkom so štipkou soli, prípadne celým rozšľahaným vajcom.
  • Na sladké koláče si vezmite bielko alebo mlieko a posypte kryštálovým cukrom – kôrka tak bude chrumkavá.
  • Buchty, rožteky či iné malé kúsky sladkého pečiva hneď po upečení pokropte trochou vody alebo ich na sekundu ponorte do cukrového sirupu.

Mohlo by vás zaujať: S ryžou to v domácnosti ide ľahšie: Zachráni mobil, náradie aj rodinné striebro!


Takto cesto neskazíte

  • Či je cesto prepečené zistíte veľmi jednoducho. Do najvyššieho miesta koláča zapichnite drevenú špajľu alebo špáradlo. Ak ostane suché, koláč je hotový.
  • Ak je koláč po okrajoch nižší a v strede napuchol, znížte teplotu a pečte o trochu dlhšie. Rovnako postupujte aj v prípade, ak je koláč zhora príliš tmavý.
  • V prípade, že sa vám zdá koláč príliš suchý, zvoľte o 10°C vyššiu teplotu a skráťte dobu pečenia, prípadne ho pokvapkajte šťavou z ovocia alebo alkoholom.

Mohlo by vás zaujať: Na kvety, fľaky od trávy aj proti zápachu: Na čo všetko sa ešte hodí cukor?


Aby sviatočné pečivo rozvoňalo byt

Vianočné či veľkonočné sviatky si priam žiadajú drobné krehké pečivo, ktoré je chutné a zároveň prevonia byt či dom a navodí sviatočnú atmosféru. Každý sa z neho teší, a preto by malo vyzerať aj chutiť čo najlepšie. Ako na to?

  • Pri výbere ingrediencií dbajte predovšetkým radšej na kvalitu ako na kvantitu. Vyberte si namiesto rastlinných tukov maslo, čokoládu s vyšším obsahom kakaa, domáce orechy či med. Rozdiel v chuti určite zbadáte.
  • Na pečenie drobného čajového či lineckého pečiva sa používa krehké cesto. To je vhodné vyrobiť si niekoľko dní dopredu a nechať odležať. Vtedy sa aj ľahšie spracováva a lepšie pečie.
  • Formičky, ktoré sa plnia, sa umývajú len raz – po zakúpení. Pred prvým pečením ich natrite maslom a po každom ďalšom ich vytrite papierovou utierkou. Pri umývaní by sa mohli poškriabať a cesto by sa vám nedalo vyklopiť.
  • Vždy najskôr zmiešajte suché ingrediencie a až potom k nim pridajte tie tekuté, ako je rozpustenémaslo či vajcia.

Podarilo sa vám už zachrániť nevydarený koláč? Podeľte sa o svoje skúsenosti v diskusii pod článkom.

Zdroj: thinkstockphotos.com, Thinkstock, mb

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close