Pálivú chuť papričiek spôsobuje kapsaicín. Ide o látku, ktorá pri styku s ľudskými sliznicami spôsobuje ich podráždenie, pálenie a tiež bolesti. Napriek tomu sa mu pripisujú mnohé pozitívne účinky na ľudský organizmus. Predovšetkým podporuje cirkuláciu krvi, zrýchľuje metabolizmus, podporuje zažívanie a pôsobí priaznivo na zníženie tlaku.
Existuje však aj niekoľko účinkov, ktoré za pozitívne označiť nemôžeme. Že ste to s čili papričkami prehnali, spozorujete aj voľným okom. Príznaky, ktoré sa prejavia navonok, sú:
- zhoršujúce sa pálenie úst a pier
- dráždivý kašeľ, kýchanie, podráždenie hrdla
- pľuzgiere v ústnej dutine a na perách
- zmena sfarbenia pokožky, ktorá došla do kontaktu s čili papričkami
Scovilleho stupnica
Inztenzita pálenia čili papričiek a paprík sa meria na tzv. Scovilleho stupnici. Príslušná hodnota pre danú odrodu papriky vyjadruje jej pálivosť. Čísla sa pohybujú od 100-500 SHU (Scovilleho jednotiek pálivosti) pre odrodu Pimento. Maximálna hodnota je 16 000 000 SHU, čo je však už čistý a neriedený kapsaicín.
Pálivé až príliš
Niekomu intenzívna pálivá chuť vyhovuje, no ak poznáte človeka, ktorý štipľavé jedlá doslova neznáša, nebude to náhoda. Príliš intenzívny účinok kapsaicínu dokáže v niektorých prípadoch doslova spáliť chuťové poháriky. Našťastie je to len o dočasný efekt. Ide totiž o bunky s pomerne rýchlou schopnosťou regenerácie. Najlepším spôsobom ako takéto extrémne pálenie uhasiť, je okamžitá konzumácia plnotučného mlieka. Plnotučného preto, že kapsaicín sa viaže na molekuly tukov.
Mohlo by vás zaujať: Pikantná chilli paprička: Pomôže vám schudnúť a posilní imunitu
Nebezpečný pre krv
Nejde o pravidlo, no existujú prípady, kedy práve kapsaicín bol príčinou riedenia krvi. Pre väčšinu ľudí nejde o nebezpečný stav. Na pozore by sa však mali mať ľudia, ktorí už prípravky či tablety na riedenie krvi, či proti tvorbe krvných zrazením užívajú. V takom prípade sa treba poradiť so svojím lekárom.
Pozor na žalúdok
Okrem ústnej dutiny môže kapsaicín pochopiteľné podráždiť žalúdok a črevá. V skutočnosti pri styku tejto látky s tráviacim traktom v žalúdku dochádza k uvoľňovaniu tzv. substancie P. Ide o zlúčeninu, ktorá prenáša bolesť a pocit pálenia. Takýto efekt však môže mať aj konzumácia chrenu, pálivej horčice, či korenia.
Dráždia aj pokožku
Samotná manipulácia so štipľavými papričkami zväčša nespôsobuje problémy, no ak pri kontakte s nimi spozorujete kožné reakcie ako začervenie či opuch sprevádzaný bolesťou, mali by ste vyhľadať lekára. Čím vyššiu hodnotu SHU totiž paprika má, tým je aj väčšia pravdepodobnosť kožných reakcií. Aj tie by však malo, pokiaľ nie ste práve alergickí, vyriešiť plnotučné mlieko. Vhodný je mliečny obklad, či ruky namočiť priamo do misky s mliekom.
Mohlo by vás zaujať: Superpotraviny ako ochranný štít proti rakovine: Doprajte si ich každý deň!
Chráňte si oči
Samotný dotyk rúk, ktoré predtým došli do kontaktu s pálivými papričkami, spôsobuje intenzívnu bolesť či opuch. Pozor si však treba dať aj na paru, ktorá sa šíri z hrnca, do ktorého ste pridali čili papričky. Ak však dôjde k podráždeniu očí z pary, použite mokrý uterák ako obklad. Ak máte napriek tomu stále rozmazaní videnie, vyhľadajte lekára.
Môžu spôsobiť aj smrť?
Treba si uvedomiť, že väčšina negatívnych účinkov sa týka najmä papričiek s extrémne vysokým obsahom kapsaicínu. Tie v našich končinách aj tak nie sú bežne dostupné, napriek tomu nie je nemožné zadovážiť si ich. Pokiaľ ide o to, či konzumácia pálivých papričiek môže spôsobiť smrť, odpoveď je áno, ale len za veľmi extrémnych podmienok. V roku 1980 medzinárodný tím vedcov skúmal toxické účinky kapsaicínu na niekoľkých druhoch zvierat. Podľa ich zistení by však 68 kilogramov vážiaci človek musel skonzumovať takmer jeden a pol kilogramu prášku papričiek odrody Bhut Jolokia. Ide o papriku, ktorej množstvo kapsaicínu dosahuje hodnotu viac ako 1000 000 SHU. Pre porovnanie, u nás dostupné jalapeňo či tabasco dosahujú 2500 až 8000 SHU.
Ako často a v akých množstvách si čili papričky doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.
Zdieľať na