Aj staré rožky sa dajú využiť: Pripravte z nich pizzu či chutnú plnku

pizza

photl.com

Zavadzajú vám doma staršie rožky, ktoré už nikto nechce jesť? Neviete si rady čo s nimi? Ak už máte dostatok zásob domácej strúhanky a klasická žemľovka z rožkov vám už ide hore krkom, prinášame vám tipy na jednoduché a rýchle jedlá, vďaka ktorým sa zásob starých rožkov rýchlo zbavíte!

Pizza z rožkov

Potrebujeme:

  • 5 starších rožkov
  • 2 dcl mlieka
  • 1 vajce
  • soľ
  • korenie
  • ingrediencie na pizzu podľa chuti

Postup: Rožky nakrájame na malé kocky, nalejeme ku nim mlieko, rozšľahané vajce, pridáme štipku soli a korenia. Ručne premiešavame, aby sa rožky napili mlieka. Ak je masa príliš riedka, zahustíme strúhankou. Cesto dáme na vymastenú okrúhlu formu a dáme ho piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 10 – 15 minút. Cesto vytiahneme, potrieme kečupom, alebo paradajkovou zmesou, pridáme ingrediencie podľa svojej chuti (šunku, syr, olivy,…) a dáme ešte na 20 minút zapiecť.


Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!


Cestovina do polievky

Potrebujeme:

  • 3 staré rožky
  • teplú vodu
  • 2 vajcia
  • petržlenovú vňať
  • štipku soli
  • detskú krupicu

Postup: Rožky nakrájame na kolieska a namočíme do teplej vody. Potom ich vyžmýkame a pridáme ku nim vajcia, posekanú petržlenovú vňať, soľ a na zahustenie krupicu podľa uváženia. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré ešte obalíme v krupici a hádžeme do vriacej zeleninovej polievky, alebo vývaru.


Mohlo by vás zaujať: Parená, viedenská alebo žemľová: Vyberte si knedľu podľa svojej chuti


Plnka z rožkov

Potrebujeme:

  • 5 rožkov
  • 2 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 2 dcl mlieka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 100 g kuracej pečene
  • petržlenovú vňať
  • olej
  • soľ
  • korenie

Postup:Pečeň, aj cibuľu pokrájame a opražíme na oleji, alebo bravčovej masti. Pridáme ku nim prelisovaný cesnak, soľ, korenie, petržlenovú vňať a zmes necháme vychladnúť.V mlieku rozmiešame vajcia a pridámena kolieska nakrájané rožky. Necháme ich napiť sa a potom ich jemne vyžmýkame. Zmiešame s pečienkovou zmesou a dáme do zapekacej misy. Dáme piecť do rúry pri teplote 190°C asi na 30 – 40 minút, resp. kým povrch nechytí zlatú farbu. Pokrájame a jeme ako prílohu, alebo s chlebom a uhorkou.


Poznáte ešte nejaké ďalšie recepty, na ktorých prípravu sa dajú využiť staré rožky? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.

Zdroj: photl.com, photl.com, Oliver
Odporúčame