Zavadzajú vám doma staršie rožky, ktoré už nikto nechce jesť? Neviete si rady čo s nimi? Ak už máte dostatok zásob domácej strúhanky a klasická žemľovka z rožkov vám už ide hore krkom, prinášame vám tipy na jednoduché a rýchle jedlá, vďaka ktorým sa zásob starých rožkov rýchlo zbavíte!
Pizza z rožkov
Potrebujeme:
- 5 starších rožkov
- 2 dcl mlieka
- 1 vajce
- soľ
- korenie
- ingrediencie na pizzu podľa chuti
Postup: Rožky nakrájame na malé kocky, nalejeme ku nim mlieko, rozšľahané vajce, pridáme štipku soli a korenia. Ručne premiešavame, aby sa rožky napili mlieka. Ak je masa príliš riedka, zahustíme strúhankou. Cesto dáme na vymastenú okrúhlu formu a dáme ho piecť do rúry pri teplote 180°C na asi 10 – 15 minút. Cesto vytiahneme, potrieme kečupom, alebo paradajkovou zmesou, pridáme ingrediencie podľa svojej chuti (šunku, syr, olivy,…) a dáme ešte na 20 minút zapiecť.
Mohlo by vás zaujať: Domáce rožky či pletenky sú ozajstnou pochúťkou: Upečte si ich aj vy!
Cestovina do polievky
Potrebujeme:
- 3 staré rožky
- teplú vodu
- 2 vajcia
- petržlenovú vňať
- štipku soli
- detskú krupicu
Postup: Rožky nakrájame na kolieska a namočíme do teplej vody. Potom ich vyžmýkame a pridáme ku nim vajcia, posekanú petržlenovú vňať, soľ a na zahustenie krupicu podľa uváženia. Zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré ešte obalíme v krupici a hádžeme do vriacej zeleninovej polievky, alebo vývaru.
Mohlo by vás zaujať: Parená, viedenská alebo žemľová: Vyberte si knedľu podľa svojej chuti
Plnka z rožkov
Potrebujeme:
- 5 rožkov
- 2 vajcia
- 1 cibuľu
- 2 dcl mlieka
- 3 strúčiky cesnaku
- 100 g kuracej pečene
- petržlenovú vňať
- olej
- soľ
- korenie
Postup:Pečeň, aj cibuľu pokrájame a opražíme na oleji, alebo bravčovej masti. Pridáme ku nim prelisovaný cesnak, soľ, korenie, petržlenovú vňať a zmes necháme vychladnúť.V mlieku rozmiešame vajcia a pridámena kolieska nakrájané rožky. Necháme ich napiť sa a potom ich jemne vyžmýkame. Zmiešame s pečienkovou zmesou a dáme do zapekacej misy. Dáme piecť do rúry pri teplote 190°C asi na 30 – 40 minút, resp. kým povrch nechytí zlatú farbu. Pokrájame a jeme ako prílohu, alebo s chlebom a uhorkou.
Poznáte ešte nejaké ďalšie recepty, na ktorých prípravu sa dajú využiť staré rožky? Napíšte ostatným čitateľom do diskusie pod článkom.
Zdieľať na