Aj zdanlivo zdravé džúsy môžu klamať: Pite len to najlepšie a naučte sa v nich orientovať

Džús

gettyimages

Pri výbere potravín a nápojov nás ovplyvňujú najmä reklamy, pekný obal a cena. Do košíka si dávame obľúbený džús, no často netušíme, že ide o nápoj s veľmi nízkym podielom ovocnej zložky.

Častokrát býva doplnený umelými sladidlami, farbivami a arómami. Ako rozlíšiť kvalitný nápoj od menejcenných náhrad? Čítajte údaje o zložení na obale výrobku a riaďte sa našimi radami.

Čerstvá šťava – fresh

Jednoznačne najlepšou voľbou je čerstvý džús vylisovaný priamo z ovocia a zeleniny. Nájdeme ho v nákupných centrách, kaviarňach a v špecializovaných obchodoch. V bežnom obchode sa vyskytuje len zriedka. Zvyčajná trvanlivosť je 2 týždne, pričom sa udržiava chladený v celom distribučnom reťazci. Nevýhodou je vyššia cena.

100 % džús

Nápoj má 100-percentný podiel ovocnej alebo zeleninovej zložky. Je vyrobený z koncentrátu a najčastejšie sa predáva v škatuľovom – tetrapakovom balení. Koncentrát je čerstvo vylisovaná ovocná šťava, ktorá sa v mieste výroby zbaví vody. Prevezie sa do miesta plnenia, zriedi sa vodou a džús je hotový.

Hoci obsahujú iba čistú zložku, chýbajú im vitamíny a enzýmy z ovocia, z ktorého boli vyrobené. Výrobcovia do nich niekedy pridávajú umelé vitamíny a minerály. Nikdy sa tak nevyrovnajú čerstvo vytlačenej šťave. Môžu obsahovať aj prírodné cukry na úpravu chuti a kyselinu citrónovú, ale nesmú sa do nich pridávať konzervanty ani farbivá. Trvanlivosť sa zabezpečuje pasterizáciou.


Mohlo by vás zaujať: Čaká nás džúsová revolúcia: Tie 100 percentné konečne bez cukru a sladidiel!


Nektár

Tento nápoj musí tvoriť minimálne 25 % ovocnej alebo zeleninovej zložky. Zostatok je hlavne voda. Rovnako ako džús, môže byť ochutený prírodnými cukrami, doplnený vitamínmi, minerálmi a kyselinou citrónovou. Nesmie však obsahovať farbivá ani konzervanty. Zníženému podielu ovocia by mala zodpovedať aj cena. Nektár by mal byť lacnejší než 100 % džús.

Ovocný nápoj a limonáda

Sú to nápoje, ktoré obsahujú menej ovocia či zeleniny ako nektár – do 25 %. Často sa pýšia najlákavejším obalom plným pestrofarebných plodov, od zdravých nápojov majú však veľmi ďaleko. Podiel ovocnej zložky býva nízky. Zvyšok tvorí najmä voda, cukor, náhradné sladidlá, ale môžu to byť aj stabilizátory, farbivá, arómy, konzervačné a ďalšie prídavné látky. Použitie aróm sa na obale výrobku oznamuje výrazom „ochutený“. Limonáda je navyše sýtená oxidom uhličitým.


Mohlo by vás zaujať: Zázračný zemiakový džús: Zaberá proti žalúdočným vredom aj páleniu záhy!


Nákupné tipy a odporúčania

1. Keď džús, tak fresh: Občasné pitie 100 %-ných džúsov nie je zdraviu škodlivé, ale odporúča sa riediť ich vodou, prípadne minerálkou v pomere 2:1 alebo až 3:1. Ide o vysoko koncentrovanú tekutinu, ktorá môže dráždiť žalúdok. Ešte lepšie urobíte, keď si ovocie sami vytlačíte alebo investujete do kvalitného odšťavovača. Pomocou neho si jednoducho vylisujete čerstvé šťavy z rôznych druhov ovocia i zeleniny. Aby ste z nich vyťažili čo najviac výživných látok, vypite ich hneď po odšťavení.

2. Minimum cukru, maximum ovocia: Snažte sa vyhýbať nápojom, ktoré obsahujú umelé sladidlá alebo glukózovo-fruktózový sirup. Na obale hľadajte výraz „ovocná zložka“ – čím viac, tým lepšie.

3. Nedajte sa zlákať obalom: To, že je na obrázku i v označení nápoja „uhorka a kiwi“ ešte neznamená, že pozostáva iba z týchto druhov ovocia. Vždy čítajte zloženie! Môže sa totiž ľahko stať, že pre vás smerodajnú zložku nápoja výrazne prevýši 80-percentný podiel jablkovej a hroznovej šťavy. Nápis „s ovocnou príchuťou“ zase vyjadruje, že ide väčšinou o obyčajnú vodu bez obsahu ovocnej zložky. Je ochutená cukrom, doplnená farbivami, arómami a ďalšími prídavnými látkami. Takéto nápoje neprospievajú nášmu zdraviu a už vôbec by ich nemali piť deti.


Aké džúsy máte najviac v obľube vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.





Zdroj: Vlaďa, gettyimages
Odporúčame