Ako po vianočnom hodovaní neskončiť na pohotovosti? Týchto chýb sa snažte vyvarovať!

Vianoce trávenie

Vianočné hodovanie si môže vybrať svoju daň (Zdroj: GettyImages)

Čo si budeme nahovárať, Vianoce sú časom hodovania. Nie je nič krajšie, ako stretnúť sa s rodinou a priateľmi pri jednom stole a vychutnať si všetky tie dobroty, ktoré k týmto sviatkom neodmysliteľne patria. Pravda, ak potom nenasleduje žlčníkový záchvat či aspoň poriadna nevoľnosť.

Kapustnica s klobásou, majonézový šalát, vyprážaná ryba, zákusky, fľaša dobrej pijatiky… Určite sa vám pri predstave štedrovečerného menu už zbiehajú slinky, no neraz si až s odstupom času uvedomíte, čo všetko ste za tak krátky čas do seba popratali. Kombinácia ťažkých a mastných jedál s alkoholom predstavuje pre telo veľkú záťaž, a zdravotné komplikácie sú raz-dva na svete.

Problémom býva výber aj množstvo

Pozrieť sa treba v prvom rade na to, čo máte počas sviatkov na tanieri. Neraz sú to slané jedlá, ktorých zvýšený príjem spolu s nedostatkom pohybu môže viesť k zvýšeniu tlaku krvi aj výkyvom glykémie, teda hladiny cukru v krvi. Konzumácia jedál so surovými vajíčkami zasa môže spôsobiť hnačkové ochorenia. Pozor si tu treba dať napríklad na domácu majonézu a jedlo z nej radšej pripravovať až v deň konzumácie.

Obozretní by ste mali byť aj s alkoholom. Nadmerná konzumácia spomaľuje spaľovanie tukov prijatých v potrave a dehydratuje organizmus. Vysoká kalorická hodnota alkoholu zasa výrazne zvyšuje hladinu glykémie a kyseliny močovej, čo môže viesť k zhoršeniu cukrovky aj dny, najmä ak spolu s alkoholom konzumujete viac mäsa a údenín.

Okrem výberu potravín netreba zabúdať ani na správne množstvo. Prejedanie sa totiž narušuje rovnováhu organizmu a vedie k tráviacim ťažkostiam, bolestiam brucha a podráždeniu žlčníka či pankreasu. Obzvlášť opatrní by mali byť ľudia trpiaci diabetom, obličkovými ochoreniami, vysokým tlakom a ochoreniami tráviaceho systému.


Mohlo by vás zaujať: Vianočné hodovanie často končí bolesťami: Takto vás trávenie nezradí!


Dopriať si, no zostať zdraví

Samozrejme, byť opatrný neznamená vzdať sa tradičných pokrmov a nápojov. Treba sa len pridŕžať nasledujúcich odporúčaní, vďaka ktorým si sviatky užijete so všetkým, čo k nim patrí:

  1. Uprednostnite kvalitu pred kvantitou. Doprajte si, na čo máte chuť, ale striktne podľa hesla „Všetko s mierou“. Pri príprave jedál vyberajte kvalitné suroviny, aj keď sú o čosi drahšie.
  2. Jedlo si rozdeľte na viacero menších porcií. Radšej si dajte 4 menšie chody za deň, ako sa dvakrát za deň prejesť.
  3. Jedna porcia vyprážanej ryby zdravému organizmu neublíži, ak však budete jesť vyprážané dva či tri dni, koledujete si o tráviace problémy.
  4. Kapustnica v podstate nie je stravovacím prehreškom, ak to nepreženiete s klobásou a údeným, ktoré v nej plávajú.
  5. Ak si Vianoce bez alkoholu neviete predstaviť, tvrdý alkohol nahraďte pohárom kvalitného suchého vína.
  6. Zákusky si takisto celkom odopierať nemusíte, aj tu však platí „s mierou“. Jednu porciu vianočných koláčov nahraďte radšej čerstvým alebo sušeným ovocím.
  7. Dbajte na dostatočný prísun tekutín. Vyhnite sa však sladeným nápojom a siahnite po čistej vode a bylinkových čajoch.
  8. Pri zvýšenom kalorickom príjme by mal byť samozrejmosťou aj zvýšený výdaj. Zaraďte do sviatočného programu dlhšiu prechádzku, turistiku v prírode, alebo inú pohybovú aktivitu, ideálne na čerstvom vzduchu.
  9. Ak to predsa len preženiete s jedlom, prvá pomoc by mala spočívať v diéte. Vylúčte alkohol, mastné a presolené jedlá aj sladkosti.
  10. Pomôcť vám môžu aj voľne predajné liečivá na podporu vylučovania žlčových tráviacich štiav a pankreatických enzýmov, prípadne čierne uhlie. Pokojná prechádzka a bylinkový čaj na podporu trávenia dokážu takisto zázraky.

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame