Ako sa stravovať počas horúčav? Vynechajte pivo, hovädzie aj sladké

Paradajky

pexels.com

Rozprašovače, vlažná sprcha pred spaním, svetlé oblečenie… Všetky prostriedky sú dobré na to, aby sme prežili vysoké teploty. Svoju úlohu tu však zohráva aj to, čo máme na tanieri. Respektíve to, čo z jedálnička radšej vynecháme.

V lete radšej zabudnite na gril

Máte na poludnie chuť na cheeseburger alebo na pizzu? Chyba. „Keď je horúco, je potrebné sa vyhýbať potravinám s vysokým kalorickým obsahom a nízkou výživovou hodnotou, teda tým nezdravým. Telo totiž musí vynakladať veľké úsilie na to, aby ich strávilo. A takéto trávenie zvyšuje teplotu organizmu,vysvetľuje dietetická a výživová poradkyňa Sarah Chaignaudová.

Rovnako tak vám počas horúčav neurobí dobre krvavý steak a víkendové grilovanie červeného mäsa s priateľmi. Takejto konzumácii je najlepšie sa vyvarovať z rovnakého dôvodu ako pri tučných potravinách: ich trávenie zvyšuje teplotu organizmu. Dajte si radšej biele mäso alebo bravčové ražniči.


Mohlo by vás zaujímať: Zvládnite horúce dni v pohode: Dodajte telu dostatok tekutín


Namiesto piva čistá voda

Pokiaľ ide o príjem tekutín, vyvarujte sa diuretických nápojov. Po nich chodíte častejšie na toaletu a hrozí vám dehydratácia. Aby ste v zdraví prežili horúčavy, vyvarujte sa pitiu čaju, kávy alebo piva a ďalších alkoholických nápojov. Pite najlepšie len vodu, ktorá je bez rizika. Ak si chcete aj napriek tomu dať pohárik, dávajte prednosť ružovému vínu, ktoré hasí smäd a o trochu viac než iné nápoje, hydratuje. Piť je potrebné priebežne celý deň, nečakajte, kým budete smädní. Telo stráca viac vody potením, preto je dôležité vypiť počas dňa až 2,5 litra.

Dobrú povesť nemá ani cukor, a to predovšetkým v lete. „Cukry sú zdrojom zbytočných kalórií, prispievajú k dehydratácii a takisto sa ťažko trávia, a to môže zvyšovať teplotu tela,“ zdôrazňuje Sarah Chaignaudová. Vynechajte teda koláče, torty, ale aj sladké sýtené nápoje a dokonca aj ovocný džús. Nezabudnite znížiť spotrebu pečiva a zemiakov, ktoré tiež obsahujú cukry.


Mohlo by vás zaujímať: FOTORECEPT Svieži šalát s limetkovým dresingom: Obed ako stvorený pre horúce dni


Najlepšia je zelenina

Čo teda jesť? Tu je príklad ľahkej a vyváženej večere: dajte si na úvod studenú španielsku polievku gazpacho a ako hlavné jedlo miešaný šalát zložený z ryže, paradajok, uhorky či vajec. Na záver ako dezert zjedzte prírodný jogurt alebo ovocný šalát.

Prirodzene najlepšou voľbou je zelenina. „Dávajte zelenine prednosť, pretože je bohatá na vodu. Môžete teda jesť surovú zeleninu, ako sú paradajky. hlávkový šalát či uhorky, alebo varenú,“ radí Chloé Thomasová. Studené polievky sú vynikajúci spôsob, ako hydratovať organizmus a pritom zjesť veľa vitamínov.

Milovníci miešaných šalátov môžu konzumovať rôznu zeleninu, ako je paprika, reďkovky alebo paradajky doplnené trochou škrobovitých potravín, ako je ryža alebo quinoa alebo kúskom celozrnného chleba, a proteíny, ako je kuracie mäso či šunka.

Za dezert si zvoľte miešané ovocie alebo kompót bohatý na vodu. Milovníci zmrzliny by mali dávať prednosť sorbetom na báze vody a čerstvého ovocia.

Často sa zabúda na mliečne výrobky, ktoré môžu byť významným zdrojom hydratácie. „Čerstvé syry a prírodné jogurty sú tvorené z 90 percent vodou, podobne ako ovocie,“ uvádza Chloé Thomasová.


Čo si počas horúcich letných dní najčastejšie doprajete vy? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii pod článkom.

Zdroj: pexels.com, pexels.com, Milan, ČTK, Le Figaro
Odporúčame