Určite dáte za pravdu, že je najlepšie nakupovať zeleninu a ovocie v menších množstvách a častejšie, a tak si to prispôsobiť našim reálnym možnostiam spotreby. Ale čo ak sa nám podarí mať toho doma viac ako reálne v danom momente dokážeme spotrebovať? Prinášame vám zopár trikov, ako predĺžiť život zelenine a ovociu, aby vyhli sa tak plytvaniu.
Jablká do chladu
Patria medzi najviac kupované ovocie u nás. Pri izbovej teplote dozrievajú 6-krát rýchlejšie, preto je najlepšie udržiavať ich v chlade. Vyčlente im miesto v chladničke. Najlepšie, ak každé jedno jabĺčko zabalíme do novín. Vydržia omnoho dlhšie.
Banány mimo jabĺk
Toto exotické ovocie by sa nemalo skladovať v chladničke. Má veľmi špecifickú šupku, ktorá rýchlo zhnedne, a tým pádom začne banán rýchlo hniť. Dobrý spôsob, ako ich udržať dlhšie pri živote je vrch banánu obaliť potravinovou fóliou či alobalom. Zdá sa vám to nezvyčajné? Skúste to a uvidíte, naozaj to funguje. Ďalšou jednoduchou radou je, neumiestniť ich do blízkosti jabĺk. Tie vylučujú látky, ktoré urýchľujú ich dozrievanie.
Avokádo zjesť čo najskôr
Pri nezrelom avokáde je fajn zvoliť papierové vrecko, do ktorého ho vložíme a necháme ho pri izbovej teplote dozrieť. Po dozretí sa odporúča preložiť ho do plastového vrecka a skladovať v chladničke. Dajte však pozor, otvorené avokádo je najlepšie skonzumovať hneď, inak môže získať horkastú pachuť.
Čerstvé drobné ovocie
V letnom období je ovocie ako jahody, maliny či čučoriedky veľmi vyhľadávané. Je dobré nenechať ho v plastových nádobkách, v ktorých sme ich kúpili, kde sú na seba natlačené. Rozdeľte jednotlivé kúsky na taniere či plytké misky s papierovou utierkou na spodku. Zabránite tak hnilobe, pretože papierová utierka absorbuje vlhkosť.
Mrkva obľubuje vodu
Ošúpanú mrkvu je dobré vložiť do uzatvárateľnej nádoby a ponoriť ju do vody. Vodu je nutné meniť každý deň. Ďalší spôsob, ako udržať mrkvu čerstvú dlhšie, je zabaliť ju ošúpanú do vlhkej utierky a uzavrieť ju v zipovom sáčku, prípadne v nádobe s dobre priliehavým vrchnákom.
Reďkovky bez listov
Najlepšie urobíte, ak hneď po príchode domov odstránite lístky, stonky aj spodné korienky. Stále si pýtajú vodu, a tým reďkovku vysúšajú. Takéto upravené reďkovky je dobré vložiť do nádoby vystlanej vlhkou utierkou a takisto ich prekryť vlhkou utierkou. Lístky určite nevyhadzujte, sú veľmi výživné. Viete ich použiť napríklad do šalátov či zeleninového smoothie.
Hlávkový šalát nemá rád vlhko
Hlavu šalátu si rozoberieme na listy. Pripravíme si uzatvárateľnú nádobu, na dno položíme kúsok papierovej utierky a následne šalátový list, ktorý prikryjeme ďalším kusom utierky. Tie absorbujú prebytočnú vlhkosť.
Brokolica ako vo váze
Pokiaľ kúpime brokolicu obalenú v plastovej fólii je nutné sa jej čo najskôr zbaviť. Jemne zrežeme spodok a vložíme ju do pohára s vodou ako kyticu kvetov. Môžeme ju prikryť aj vlhkou utierkou, aby jej konce nezačali schnúť. Každý druhý deň je potrebné vodu meniť a opätovne navlhčiť utierku.
Zemiaky v suchu a chlade
Táto obľúbená slovenská zelenina nemá rada teplo ani priame slnečné žiarenie. Suché chladné tmavé miesto je správnou voľbou. Konzumné zemiaky dlhodobo skladujte pri teplote 4-5 °C. Krátkodobo pri teplote 8 °C. Pri teplote nižšej ako 3 °C by mohli začať mrznúť. Ideálne je zvoliť plastové alebo drevené debničky, kde uložíme zemiaky vo vrstvách nie väčších ako 60 cm, aby aj spodná vrstva mohla dýchať.
Cesnak
Takisto ako pre zemiaky, aj pre cesnak je nutné zvoliť tmavé miesto mimo vlhka. Poslúžiť vám vie papierové vrecko, v ktorom neporušený cesnak vydrží viac ako mesiac. Ak chcete zabrániť klíčeniu, ošúpané strúčiky vložte do skleneného pohára a zalejte olivovým olejom a skladujte v chladničke.
Tip gazdinej: Počuli ste už o teste čerstvosti vajec? Vajíčko stačí vložiť do pohára s vodou a ak klesne na dno a ostane na boku, je čerstvé. Ak ostane na spodku pohára stáť rovno, treba ho spotrebovať čo najskôr. Ak by začalo v pohári plávať, treba ho vyhodiť.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok
Zdieľať na