Ako spoznáte v obchode čerstvé pečivo? Poradíme vám

Chlieb

unsplash.com/Ben Garratt

Stalo sa to už určite každému z nás. V obchode vyzeralo pečivo čerstvé, no na druhý deň bolo ako z kameňa. Dôvod je jednoduchý, pravdepodobne totiž išlo o rozmrazený chlieb, rožky či žemle. Proti takémuto predaju nedávno začalo bojovať aj Ministerstvo pôdohospodárstva SR. Ako však môžeme aj bez pomoci zákonov a nariadení priamo v predajni zistiť, či je pečivo skutočne sviežo upečené? Existuje niekoľko jasných signálov.

Čerstvé je do 12 hodín

Ako vyzerá čerstvé pečivo? Jeho povrch by mal byť lesklý a po stlačení by sa malo rýchlo vrátiť do pôvodného stavu. Slovenský agrorezort vo vyhláške platnej od augusta tohto roku tiež definuje, že musí byť z pekárne dodané na pulty do 12 hodín, kým v minulosti to bolo dvakrát toľko.

Ďalej zakazuje používanie konzervačných látok, inak nemožno pekárenské výrobky označiť za čerstvé. O sviežosti pečiva sa môžete niečo dozvedieť aj doma po jeho rozrezaní. Striedka by sa totiž nemala drobiť. Nezabudnite, že pri každom pečive na pultoch dnes musí byť uvedené, či je čerstvé, alebo rozmrazené. Zoberte si však radšej na nákup okuliare, pretože predajcovia neraz využívajú naozaj malý typ písma. 


Mohlo by vás zaujímať: Ako udržať pečivo čerstvé? Držte sa týchto overených tipov


Nepredané pečivo sa mrazilo

Ministerstvo sa k takémuto ťahu rozhodlo potom, čo sa začali množiť sťažnosti od spotrebiteľov na evidentne predpečené či rozmrazené pečivo. Bolo totiž bežné, že reťazce nepredané pečivo večer zamrazili, ráno znovu upiekli a predávali spolu so skutočne čerstvými výrobkami. Takéto správanie však rezort bude po novom prísne sankcionovať.

Najdlhšie vydrží v chlebníku

Jedna vec je predávanie pečiva a druhá jeho skladovanie. Po kúpe sa odporúča skladovať ho na suchom mieste pri bytovej teplote a rozhodne nie v chladničke. Mäkké a chutné by malo vydržať jeden až dva dni.

Ideálne na skladovanie nie sú mikroténové vrecká, ktoré urýchľujú starnutie. Nahraďte ich ľanovými vrecúškami. Chlieb zároveň vždy skladujte odkrojenou časťou smerom nadol.

Dobrou investíciou pre skladovanie pečiva sú aj klasické chlebníky, najlepšie drevené či slamené. Nezabúdajte ich však pravidelne čistiť, aby sa v nich neukladali plesne.


Mohlo by vás zaujímať: Chutný chlieb čo najdlhšie: Ako ho správne skladovať?


Rúra zachráni aj staré pečivo

Aby ste kúpené výrobky nemuseli vyhadzovať, oplatí sa brať do košíka len toľko, koľko skutočne vy a vaša rodina zje. Na druhej strane, pri veľkom množstve nezjedených kúskov sa pokojne môžete inšpirovať niekdajšími praktikami predajcov a mraziť ho. Neskôr ho jednoducho necháte rozmraziť či vložíte do rúry.

Prihrievanie pomáha aj vtedy, keď vám doma ostali niekoľko dní staré rožky či žemle. Pár minút v rúre a budú chutiť opäť skvele. Akurát ich nezabudnite zjesť čo najskôr. inak budú ešte tvrdšie, ako predtým. 


Kde skladujete pečivo vy? Napíšte ostatným čitateľom svoje tipy v diskusii pod článkom.

Zdroj: unsplash.com/Ben Garratt, unsplash.com/Ben Garratt, Filip

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close